Last news in Fakti

23 Май, 2016 13:19 2 519 5

Как Косово се превърна в плодородна земя за ДАЕШ

  • ислямска държава-
  • даеш-
  • косово-
  • ислям-
  • саудитска арабия-
  • уахабити-
  • салафити

Едно от най-проамериканските мюсюлмански общества в света се превръща в радикализирана ислямска общност

Как Косово се превърна в плодородна земя за ДАЕШ - 1
Снимка АП/БТА

Косово се е превърнал в благодатна земя, където екстремистката групировка Ислямска държава да пусне корени. Оказва се, че малката балканска страна, която до не отдавн бе разкъсвана от религиозни и етнически конфликти, сега, като и останалата част от Европа, се опитва да отблъсне заплахата от радикален ислям, пише в своя статия американският вестник „Ню Йорк Таймс“.

През последните две години, полицията в страната е идентифицирала 314 косовари - включително двама атентатори самоубийци, 44 жени и 28 деца - които са заминали в чужбина, за да се присъедини към Ислямска държава. Това е най-големият брой радикализирани на глава от населението в Европа.

Според разследващите органи в Косово, тези хора са били радикализирани и наети от екстремистки духовници и тайни сдружения, финансирани от Саудитска Арабия и други консервативни арабски държави от Персийския залив, чрез неясна, заплетена мрежа от дарения на благотворителни организации, частни лица и министерства.

"Те насърчават политическия ислям", обяснява Фатос Маколи, шеф на антитерористичната полиция в Косово. "Те дадоха много пари, за да го популяризират чрез различни програми, насочени предимно към младите, уязвими хора. Те донесоха много уахабитска и салафистка литература в страната. Така успяха да приближат тези хора до радикалния политически ислям, което доведе до тяхното радикализиране."

През 2015 г. Сайтът за разкрития „Уикилийкс“ публикува саудитски дипломатически документи, които разкриват система за финансиране на джамии, ислямски центрове и обучение на духовници в Саудитска Арабия, която се разпростира в Азия, Европа и Африка.

Днес Косово има над 800 джамии, 240 от които, построени след войната и подпомогнати от поколението на внедрени уахабити в страната. Те са част от дългосрочната стратегия на Саудитска Араби да прокара своите религиозни възгледи не само в Косово, но и по цял свят.

В рамките на няколко години след края на войната, по-старото поколение на традиционни духовници започва да се сблъсква с агресия от страна на младите уахабити.

След края на войната мироопазващите сили на ООН и американските сили се настаниха на територията на страната, за да помогнат за опазването на мира. Саудитците също пристигат и носят със себе си милиони евро, за да помогнат на бедната и опустошена земя. Но там, където американците виждат шанс да създадат нова демокрация, саудитците виждат нова земя за разпространяване на уахабизма.

"Няма доказателства, че някоя организация директно е давала пари на хората да отидат в Сирия", заявява Маколи. "Въпросът е, че те поддържат група от подстрекатели, които подтикват към насилие и джихад в името на защитата на исляма."

След две годишно разследване, полицията в Косово е повдигнала обвинения срещу 67 души, арестувани са били 14 имами, а 19 мюсюлмански организации са били закрити заради антиконституционни действия, подбуждане към омраза и вербуване на хора за терористични цели. Последните присъди са били издадени в петък и са за срок от 10 години.

Това е зашеметяващ обрат за страна, с население от 1,8 милиона души, която до не отдавна беше сред най-проамериканските мюсюлмански общества в света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дидо

    3 2 Отговор
    Ааааа за Косово питайте тия от Б.Дом.....
  • 2 Наблюдател

    2 2 Отговор
    Точно така! Сарацина Барака Обрана е голям приятел с чалмите! Те - американците - създадоха Косово, да има кой да разпределя дрогата която ЦРУ произвежда в Авганистан!!! Буклуци американци! - те са най-голямата заплаха за световния мир!
  • 3 Монго

    1 2 Отговор
    Абе, къде е Деса
  • 4 Монго

    1 2 Отговор
    Ми Деса я няма и на 4-ти километър...
  • 5 Kcaniba

    0 0 Отговор
    Едно от най-проамериканските мюсюлмански общества в света се превръща в радикализирана ислямска общност
    .................................................................................................
    Дори от този алък цитат на слепия,глухия,кухия дори, би трябвало да им е ясно.
    за какв ценности се бори световният жандарм ФАЩ, а какви отстоява Русия!!!!