Last news in Fakti

24 Май, 2016 04:00 20 599 9

Какво наистина има в Зона 51?

  • зона 51-
  • лас вегас-
  • секретен обект

На няколко десетки километра северозападно от Лас Вегас, Невада, в близост до местността Грум Лейк, се намира военна база, която в продължение на десетилетия е недостъпна за посетители и в обществото е известна под името Зона 51. Стриктната охрана и голямата секретност са довели до възникването на множество митове и конспиративни теории, коментира "Космос.бг".

За хората с развинтено въображение тук е мястото, където Щатите са фалшифицирали мисиите "Аполо" до Луната, тук се крият останки от извънземни кораби. Тук се разработват свръхсекретни технологии, свързани с телепортация и пътуване във времето - все неща достойни за сюжета на компютърни игри като Half-Life. Може би най-известната конспирация е свързана с катастрофата на разузнавателен балон на военновъздушните сили край Розуел, Ню Мексико през 1947 година. За това се говори, че не е никакъв метеорологичен балон, а е извънземен кораб, чиито останки са пренесени в Зона 51, след което инженерите са откраднали технологиите му за нуждите на авиацията и космонавтиката.

Но за хората, които са стъпили здраво на земята, няма никакви конспирации. Да, Зона 51 е секретна военна база, но такъв е начинът, по който работят военните - те наистина имат свои собствени разработки, които е по-добре да останат тайна, за да не се домогнат до тях чужди държави. В Зона 51 са тествани повечето от авангардните разузнавателни самолети, изтребители и дронове.

През 2013 година част от информацията около Зона 51 бе декласифицирана, съобщава космическият журналист Ленърд Дейвид (източник). Информацията със сигурност няма да удовлетвори зевзеците и конспиративистите, но пък е достатъчна, за да обясним нуждата от секретност без да намесваме извънземните. Голяма част от официално разсекретените документи разказват за разработване на технология "стелт", т.е. невидими за радарите самолети. Други документи разкриват, че базата е била използвана за експлоатацията на прихванати съветски самолети "МиГ". Американските инженери са изучавали дизайна, работоспособността и ограниченията на "МиГ"-овете, за да разберат техните слабости. Това е познание, което би помогнало във време на военно положение.

Всичко това обяснява по чудесен начин нуждата от секретност за военновъздушните сили на САЩ и защо базата стои в тайна в продължение на много десетилетия.

А какво да кажем за твърденията относно НЛО и други конспиративни теории? Макар че инцидентът край Розуел е споменат в местните медии веднага след неговото случване, случаят не става световно популярен в продължение на повече от 40 години. Едва след 1978 година група уфолози - Стантън Фрийдман, Уилиам Мур и Карл Флок започват да раздухват случая след поредица от интервюта с хора, които твърдят, че имат връзка със събитията в Розуел.

В своята книга "Прозрачност и конспирации: Етнографиите и подозренията в новия световен ред" Хари Уест и Тод Сандърс казват следното: интересът на публиката през 80-те години към конспирации, прикрития и репресии се е припокрил много добре с разказите за Розуел в сензационните книги.

Физикът и скептик Фил Плейт пък казва следното за "теорията", че развитието на модерните технологии след 40-те години на миналия век се дължи на откраднати извънземни чинии (източник): "Да, Зона 51 съществува, но идеята, че държим извънземна технология там е глупава. От една страна всичката земна технология има ясно очертано минало: транзисторите, велкрото, смарт сплавите не са се появили ей така от нищото, както твърдят някои НЛО ентусиасти. От друга страна има по-проста и по-логична линия на разсъждение - знаем, че военните имат "черен бюджет", за да създават напреднала технология. Те не искат нашите врагове да знаят какво се случва и пустинята в Невада е доста изолирана".

Нещо повече - Плейт е убеден, че военновъздушните сили на САЩ нямат нищо против слуховете за НЛО, тъй като те отвличат вниманието на публиката от новите самолети, които биват тествани в Зона 51.

И така, Зона 51 се използва за тестване на самолети.

Но това не успокоява страстите. За съжаление Зона 51 е навлязла толкова дълбоко в митологията, че нито едно рационално обяснение не би се приело от публиката. Както преди няколко години беше отбелязано в статия за Live Science (източник): основното погрешно предположение зад митологията на Зона 51 може да бъде сведено до това: Правителството няма да ни разкрие какво се случва там, така че трябва да бъде нещо ултра, супер, изумително секретно. Поради това много хора се занимават с анонимни източници, спекулации, слухове и конспирации. Иронията е, че ако американското правителство направи публични обиколки на Зона 51, разказвайки за настоящите и миналите й тайни, НЛО феновете няма да повярват и ще кажат, че това е дезинформационна кампания, предназначена да прикрива истината. Няма значение, че няма никакви разумни основания да вярваме, че там се крият извънземни: където има секретност, там има и конспирации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧЖДГ

    2 2 Отговор
    Стари хора са казали:
    "пушек без огън няма"

    Ако само един 1% от твърденията за извънземни технологии и лица е верен, то всичко до доказване на противното остава необоримо твърдение.

    И как така около края на World War II изведнъж така се "измислиха" толкова много накуп технологии, от микровелето през ултра соник до варианти за разходки в космоса. Брей Иванчо се "сетил" явно изведнъж. Не, копирали са ги мн ясно.
  • 2 кокото

    1 0 Отговор
    всяко чудо за 3 дни, във флота - за 1 ден, във авиацията .........
  • 3 гост

    2 3 Отговор
    Съгласен съм с твърдението, че ако един детайл, за който САЩ твърди, че е верен, а той се окаже грешен, значи цялата история смърди. Както при 11 Септември скалъпват и пробутват една история, така и с много други неща.
    Макар и да се обявяват за първенци на Луната, според мен е трудно да се вярва, че преди 50г хората са успели да го направят с тогавашното ниво на техника, изчислителни машини и материали, а в днешно време това не е възможно. Никой не го е повторил и ако трябва да сме чести, то трябва да си зададем въпроса защо. Вероятно защото е невъзможно, щом имат милиарди за пускане на сателити и др. космически дейности, значи другите народи имат ресурс да направят такава мисия, като се има предвид и напредъка в технологиите, подобрени двигатели, ефективност и понижено тегло на апаратурите.
    Никой не е дръзнал, а тепърва се подготвят за космически туризъм в ниската околоземна орбита. Има много спекулации, че не е възможно хората да са били изложени на радиационни полета без каквато и да е защита, а в същото време да няма следи от това. Вероятно всички е нагласено, вероятно е измислица, инак би имало неоспорими доказателства и от други нации, не само от великите американци.

    Коментиран от #4

  • 4 еаедтое

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Невъзможно било? Защо не сме били ходили отново??? Пратиха няколко марсохода и постоянно идват нови данни от тях. Има телескопи в орбита, които постоянно правят открития. Вояджър продължава да излъчва данни отвъд границите на Слънчевата система. Готвят се мисии до Марс... На това ли му казвате "нищо" и "невъзможно"?? Просто Луната не е интересна, поне не в сравнение с Венера и Марс, не са оправдани усилията да се ходи там, поне в сравнение с Венера и Марс. А защо хората са отишли там – било е принципен въпрос, "крачка", въпрос на изпробване и доказване на възможности. Сега на ред е Марс.
    Може да е модерно да сте научни скептици и задклавишни конспиратори, но хайде малко по-трезво, моля.

    Коментиран от #8, #9

  • 5 начетен

    2 0 Отговор
    Пообразовай се малко и пак напиши статия за Зона 51! Защото това е пълен смях!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 мъжкар

    3 0 Отговор
    Това е секретна военна база на американците.Какво се случва там никой не може да каже което малко или много говори добре за нивото на секретност щом никой още не е издал някоя тайна от там.Ако тази база беше в България все щеше да се намери някой български предател който за някой друг долар плюс осигуряване на протекции и гражданство зад граница щеше да изпее бая тайни от там.Истината е че такива бази има навсякъде по света както в Русия така и в КИТАЙ така и в други силно развити във военно отношение страни.Разликата е в това че тук цял свят знае за тази база как се казва къде се намира докато примерно за секретните бази на Русия не се знае почти нищо. Секретните бази на България през комунизма също бяха добре охранявани и за тях също не се знаеше много.А по отношение на технологиите и това че видите ли те били плод на чертежи донесени от извънземни това може да е вярно но може и да не е общо взето 50 на 50защото е наивно да се мисли че ние като вид сме единствените.Има въпроси на които науката все още не може да отговори като например има ли космоса край и какво има отвъд този край какво кара човешкото сърце да тупти и други фундаметнални въпроси.
  • 8 гост 2

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "еаедтое":

    Хайде пък ти малко по-трезво да мислиш, малко повече да четеш и по-малко да пишеш. Човекът ти каза, че след холивудската продукция от 69-та, реално няма изпратен повторно човек до луната - ФАКТ! Ако не знаеш, към момента САЩ и Китай се състезават за "второ" стъпване на Луната, като китайците толкова са повели в надпреварата, че САЩ може и да се откажат. Проблемът е, че не могат да се справят с радиацията на откритият космос и то сега, а не преди 50 години. Реално космонавтите са под йоносферният слой на Земята, което ги предпазва от космическата радиация.
    Предполагам знаеш, че влиянието на радиацията спрямо техниката и живите организми е коренно различно - това е отговорът на съжденията ти за Вояджър, Хабъл и т.н. Така, че продължавай да гледаш "Червената планета" и да вярваш в човешките мисии до Марс, само че надали дори твоите внуци ще ги доживеят.
    "Просто Луната не е интересна" - Най-близката тренировъчна и тестова база в реални условия не била интересна?!
  • 9 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "еаедтое":

    Луната е много по-гостопримна отколкото Марс. Само заради това, че е лесно е достаъчен факт да се правят разходки дотам. Какъв е интереса тогава да се прекарват месеци или години в космически станции, а на Луната да не се ходи? Точно това, че се изпращат само роботи, я не хора говори само по себе си за възможността на хората в открития Космос. Аз оспорвам американската история, че преди повече от 60г, когато колите са си ги правили с чук и отверка, хората са били способни да пътуват из Космоса, да извършват кацане и излитане върху лунната повърхност, а сега това да не е възможно или както казваш да не е интересно.