Last news in Fakti

24 Май, 2016 11:59 1 777 1

"Зеленото" дете на имигранти, превзело Австрия

  • александър ван дер белен-
  • имигранти-
  • австрия

Александър Ван дер Белен е новият австрийски президент

"Зеленото" дете на имигранти, превзело Австрия - 1
Снимка: БТА/AP

Александър Ван дер Белен, който стана първият „зелен“ държавен глава в Западна Европа, е висок и строг 72-годишен професор по икономика, който често нарича себе си „дете на бежанци“, пише „Гардиън“.

Той е депутат от партията „Зелените“ 18 години, преди да напусне парламента през 2012 г. Впоследствие се превръща в популярен общински съветник във Виена.

На президентските избори в Австрия Ван дер Белен се кандидатира като независим, въпреки широката подкрепа в център – лявото и финансовата подкрепа от „Зелените“.

Ван дер Белен вече се отказа от членството си в партията на „Зелените“, заявявайки, че президентът не може да е партийно обвързан.

Той прекарва ранната си кариера при Социалдемократите, като за кратко дори флиртува с масоните.

Някои го наричат Саша, заради руските му корени. Между 1997 и 2008 г. оглавява „Зелените“, като ги превръща в 4-та най-голяма партия в Австрия. Ван Дер Белен е твърд поддръжник на гей браковете. Има две деца, като на скоро се ожени за втори път.

Бащата на Ван дер Белен е роден в Русия, в семейство, произхождащо на холандски имигранти. Майка му е родена в Естония, от където бягат с баща му по време на офанзивата на Червената армия през 1940 г. Те минават през Германия, за да се установят в Австрия.

В предизборните си речи Ван дер Белен често говори за задълженията на Австрия да интегрира 90 000 бежанци.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Волен Сидеров

    2 1 Отговор
    Нямя нищо радостно -защото победата му е много минимална...не е добре
Новини по държави: