Last news in Fakti

25 Май, 2016 08:56 974 1

ЕС отпуска нов транш от 10 млрд. евро на Гърция

  • гърция-
  • ес-
  • еврозона-
  • нов транш-
  • спасителна помощ-
  • финансова помощ

Страната ще трябва да изпълни редица допълнителни реформи преди да поличи цялата помощ

ЕС отпуска нов транш от 10 млрд. евро на Гърция - 1
Снимка АП/БТА

Еврозоната се съгласи да отпусне нов транш от спасителна финансова помощ за Гърция, както и за преструктуриране на 20 процента от дълга на страната, съобщи Би Би Си. 

Споразумението, което бе постигнато след 11 часови преговори между финансовите министри от 19-те страни от Еврозоната, бе описано като "голям пробив". 

"Постигнахме голям напредък по отношение на Гърция, която ни дава възможност да навлезем в нова фаза от гръцката програма за финансова помощ," каза пред репортери председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

След среднощните преговори в Брюксел, министрите се съгласиха да отпуснат 10,3 млрд. евро в нов заем. Гърция може да получи първия превод от 7,5 млрд евро през втората половина на юни. За да получи по-нататъшни преводи страната ще трябва да изпълни редица допълнителни реформи в енергийния пазар и приватизацията на държавни компании. 

Този ход идва два дни, след като гръцкият парламент одобри нов кръг от съкращения на разходите и увеличаване на данъците - едно от изискванията на международните кредитори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kcaniba

    1 2 Отговор
    аХАХАХАХАХАХАХ!!!
    Кучетата лаят, керванът върви....
    Евросъюза на финала ще излезе по неефективен от Съветския)))))
Новини по държави: