Last news in Fakti

25 Май, 2016 13:16 1 103 0

Франция пред криза заради трудовата реформа

  • франция-
  • протести-
  • аец-
  • стачки-
  • горива-
  • трудова реформа

Към нефтените рафинерии в сряда се присъединиха и атомните централи, железниците и летищата

Франция пред криза заради трудовата реформа - 1
Снимка АП/БТА

Френските работници, обединени в основния профсъюз в страната -  Обща конфедерация на труда (CGT), са гласували за 24-часова стачка в ядрена централа „Ножан“, съобщи Ройтерс.

Протестните действия са насрочени за днес и са срещу трудовите реформи в страната, които също така засягат петролните рафинерии.

"Стачката ще започне днес в 21 часа местно време (22 часа българско) и ще продължи 24 часа“, заяви говорителят на синдиката.

Работниците в други атомни централи също ще проведат срещи днес, за да вземат решение за евентуални бъдещи действия, каза още той.

Междувременно започва и нова двудневна стачка във френските железници, която се провежда ден преди насрочения за четвъртък национален ден на протести в страната.

Служителите на железниците и въздушния транспорт се присъединиха към работници в петролните рафинерии, които с действията си принудиха една пета от бензиностанциите във Франция да спрат работа поради липса на гориво.

От неделя насам служителите във френските петролни рафинерии и депата за горива спряха работа в знак на протест срещу трудовата реформа, която премиерът Манюел Валс прокара без съгласието на парламента, позовавайки се на член 49.3 от конституцията на Франция, който позволява на правителството да прокарва реформи с указ, заобикаляйки гласуване в парламента.

Протестите в сектора на горивата доведоха до паника сред населението, тъй като заради блокадите и стачките повечето бензиностанции останаха празни.

Заради недостига на горива по бензиностанциите, много французи бяха принудени да отскочат до съседна Белгия, за да напълнят резервоарите си, съобщава АФП.

В сряда дори се наложи намесата на полицията която с водни оръдия се опита да разпръсне блокада от протестиращи в североизточната част на страната, за да могат поне няколко цистерни гориво да стигнат до големите френски градове по атлантическото крайбрежие.

Във вторник лидерът на CGT Филипе Мартинез заяви, че стачките в рафинериите ще продължат докато новото трудово законодателство не бъде оттеглено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: