26 Май, 2016 10:03 3 895 16

Китай провокира САЩ с ядрени ракети на подводници

  • китай-
  • подводница-
  • ядрени ракети-
  • сащ

Пекин от три десетилетия разработва собствена система за изстрелване на балистични ракети от подводница

Китай провокира САЩ с ядрени ракети на подводници - 1

Китай се подготвя да изпрати в Тихия океан подводници въоръжени с балистични ракети, носещи ядрени глави. Ходът е отговор на засилването на американското военно присъствие в стратегическия за Пекин океан, пише в. „Гардиън“.

Пред изданието високопоставени китайски армейски източници са посочили, че

действията на Пентагона са оставили Пекин без алтернатива.

Експерти по сигурността коментират, че в региона на Тихия океан може да се наблюдава нова надпревара във въоръжаването между Китай и САЩ. Китайски военни източници не са посочили кога ще започне да патрулират подводниците, но са дали да се разбере, че това е неизбежно.

В един от последните доклади на Пентагона до американския конгрес се прогнозира, че

първият патрул от две китайски подводници,

въоръжени с балистични ракети с ядрени бойни глави, може да стане факт още през 2016 г.

Пекин от три десетилетия разработва собствена система за изстрелване на балистични ракети от подводница. Постигането на напредък беше затруднено от технически провали, политически решения и конфликти между инжинерните екипи.

Обявените през март от САЩ планове за разполагането на ПВО система, така и на разполагането на полуострова на американски свръхзвукови ракети в Южна Корея са разглеждани от Пекин като заплаха за националната сигурност.

Досега Пекин водеше предпазлива политика на възпиране, заявявайки че

никога няма да бъде първият, който да използва ядрени оръжия в конфликт.

Освен това армията съхраняваше своите бойни глави отделно от ракетите. Те бяха поставени под строг контрол на висшето ръководство на страната.

Разгръщането на ядрено оръжие на китайски подводници ще имат далеч по-важни последици за сигурността и мира в Тихоокеанския регион.

Бойните глави ще бъдат поставени на китайски балистични ракети и ще бъдат предадени на флота. Тази стъпка ще позволи на Пекин да използва ядреното си оръжие по-бързо, ако се вземе решение за това. Идеята за пускането на патрул от две подводници, въоръжени с ядрено оръжие на борда, би могла допълнително да дестабилизира вече напрегната обстановка в Южнокитайско море, коментира в. „Гардиън“..

Миналата седмица американски шпионски самолет едва не се сблъска с два китайски изтребителя в 50 милната зона на остров Хайнан, където са разположени четирите китайски подводници, които могат да носят балистични ракети.

Военноморски експерти припомнят, че Пекин строи пета подводница. Всяка от тях може да носи до 12 балистични ракети.

През последните месеци се появиха сигнали, че

Китай разработва нов клас от ракети,

които са насочени към преодоляване на американската ПВО отбрана.

Част от експертите обаче успокояват, защото разработваните от Китай подводници са твърде шумни и лесно ще бъдат засичани от противниковата отбрана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо стефчо

    1 0 Отговор
    То и Втората световна война започна от Тихия океан...

    Коментиран от #13

  • 2 Китайското чудо

    3 3 Отговор
    Китайците ги бива много в едно - да крадат всичко измислено от белия човек и да пуснат евтино копие "Made in China".

    Коментиран от #3

  • 3 подлоги не ни трябват

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Китайското чудо":

    По твойта логика-американците са най-бедните--защото китайските стока са най-продаваните в САЩ.......дееее и смешковците имало тук бре-ти да не си от БХК???
  • 4 555

    2 3 Отговор
    Китай копира всичко и произвежда ментета. Залива целия свят с боклуците си. Това е магията на китайското чудо. Евтина работна ръка и ресурси с откраднатите постижения на напредналите държави. Няма как да кажа на черното бяло.
  • 5 Goro Lafchi

    3 2 Отговор
    Даже на последната Олимпиада, медалите бяха китайски. Възмутително.
  • 6 ьууууу

    2 2 Отговор
    На САШОВЦИ цял свят им пречи-само те имат право да решават всичко..абе манталитет на селски кравари...
  • 7 Андрей Николов

    2 0 Отговор
    Ау как може ФАЩ да имат адрени ракети а Китай не? Това не е никаква демокрация :)
  • 8 kcaniba

    2 2 Отговор
    недемократично е от страна на Китай!!!
    Тихият океан е собственост на ФАЩ!!!
    Той е демократиен!!
    Това е руска агресия!!!!
  • 9 бббббб

    1 3 Отговор
    Май губят контрол радетелите на демокрацията. Иде китайска агресия ....Що не спретнем един майдан и в Китай?Та да им видим сеира на по.раните-янки.

    Коментиран от #10

  • 10 а ся

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "бббббб":

    Защото Путйошенко е един и втори няма . :)
  • 11 Обективен

    3 2 Отговор
    Не че съм адвокат на Китай, ама краварите не разбраха ли, че отдавна изпуснаха момента да се превърнат в такъв фактор, какъвто си мислят че са... А иначе, наистина се о.раха в желанието си да контролират всички и всичко на земята и около нея. Явно са пропуснали да четат историята, в която няма нито един пример на вечна империя. Напротив - има много примери за бивши империи, които или са изчезнали или в днешно време водят жалко съществуване... То тези неща се учат и по философия, ама в това "развито общество" никой не ги търси из супермодерните си компютърни техники. Прекалено са заети с унищожаването на света ...
  • 12 Към Венци

    4 0 Отговор
    Венци, оправи си заглавието, защото от статията оставам с друго впечатление за това кой кого провокира!
  • 13 Монго

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "дедо стефчо":

    ???
  • 14 Монго

    2 2 Отговор
    Ааа, да да да. Чиста китайска провокация, да си слагат ядрените ракети (такова чудо няма,има ракети с ядрени бойни глави) в подводниците!!! Да си ги слагат в сладкокиселия сос,аааа....
  • 15 Киро

    0 0 Отговор
    Китай в последно време се сдоби само с врагове!

    И нито един приятел в региона.

    Коментиран от #16

  • 16 Made in China

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Киро":

    Китай от години провокират САЩ като упорито продължават да ядат ориз и други традиционни техни храни вместо да купуват като луди хамбургери
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания