Last news in Fakti

26 Май, 2016 11:15 1 375 0

Човек, свързван с Ердоган притиснат в САЩ

  • реза зараб-
  • притиснат-
  • сащ

Реза Зараб е арестуван за нарушаване на американските санкции срещу Иран

Американската прокуратура реши, че милиардер от ирано-турски произход представлява извънреден риск за бягство и не бива да бъде пускан под гаранция, съобщи „Дойче Веле“.

Става въпрос за 32-годишния Реза Зараб. Той беше арестуван в Маями през март по обвинения, че е използвал мрежа от компании, базирани в Турция и Обединените арабски емирства, за да помогне на трети лица да нарушават наложените от САЩ санкции срещу Иран. Според властите става въпрос за транзакции на стойност милиони долари.

Зараб притежава огромни активи. В това число влизат 20 имота, 17 луксозни коли, 7 яхти, самолети и $ 10 млн. във формата на произведения на изкуството. Прокурорите заявиха, че имат неоспорими доказателства за неговата вина, като имейли и бизнес документация.

Прокурорите го определят като бизнесмен с големи връзки и сериозно внимание. Адвокатите на обвиняемия се опитват да издействат пускането му под гаранция, която може да достигне $ 50 млн.

Американски прокурори заявиха, че Зараб има „тесни връзки“ с турския президент Реджеп Ердоган. През 2013 г. той беше в центъра на корупционен скандал, свързан със злато. Според прокуратурата в Турция Зараб е подкупвал служители на високо ниво, за да улесни незаконните сделки с Иран.

В резултат на скандала трима министри подадоха оставки. По-късно Ердоган определи обвиненията в корупция, като преврат, дирижиран от политическите му опоненти, и освободи прокурорите и полицаите, работещи по случая.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА