26 Май, 2016 21:11 21 548 2

Изчезнал бомбардировач бе открит след 72 години

  • самолет-
  • бомбардировач-
  • сащ-
  • втората световна война-
  • тихия океан-
  • tbm-1c авенджър

Останките на американският самолет, участвал във Втората световна война бяха открити във водите край Палау

Изчезнал бомбардировач бе открит след 72 години - 1

Американски бомбардировач, изчезнал по време на Втората световна война, наскоро бе открит във водите на Тихия океан от изследователски екип, пише изданието "Крисчън сайънс монитър".

Сваленият TBM-1C Авенджър, разработен от компанията "Дженеръл Мотърс" за Военноморските сили на САЩ, след като страната се включва във войната, е бил намерен в кораловите рифове край Република Палау.

Откриването на находката е било подпомогнато от проект "Рекавър" (Project RECOVER), инициатива, която си е поставила за цел да локализира военни превозни и средства от епохата на Втората световна война.

"Тази находка ни доближава по-близо към основната ни цел - да открием всички изчезнали американски машини от Втората световна война", заяви Дан Фридкин, председател на Фондация американско военновъздушно наследство и финансов поддръжник на проект "Рекавъри".

Според Институтът по океанография Скрипс TBM-1C Авенджър е един от многото свалени самолети, разпръснати сред водите около Палау. Моделът открит по проект „Рекавър“ е един от над 2300-те самолета, произведени от "Дженеръл Мотърс" по време на войната.

Освен изгубените самолети, които лежат на океанското дъно край Палау, в дълбините, из лагуните и рифове на островната държава са разпръснати и останките на около 80 до 100 членове на американските ВВС.

"Значението на нашата мисия се засилва с всяко ново откритие", заявява океанографът Ерик Терил. "Става дума за нещо много по-голямо от това повторно да се свържем с историята. Става дума за намирането на изчезналите, които да бъдат отведени у дома и погребани подобаващо от своите близки."


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никито Иванов

    1 3 Отговор
    хамериканците и ВСВ :), ....... рекламаааааааааааааааа
  • 2 кавър

    1 0 Отговор
    Правили са РЕ-кавър ;)