27 Май, 2016 18:12 1 774 4

Азербайджан готви черен списък за български депутати

  • хикмет гаджиев-
  • българия-
  • азербайджан

Република България е демократична държава с установен правов ред и ясно разделение на властите

Азербайджан готви черен списък за български депутати - 1

Азербайджан готви черен списък за български депутати за тяхната визита в Нагорни Карабах, става ясно от съобщение на министерството на външните работи в Баку.

Посолството на Азербайждан в София е получило инструкции, за да съгласува в българското външно министерство състава на българската делегация, която е посетила Нагорни Карабах.

Във въпросния черен списък на чужди граждани, „незаконно посетили окупираните територии на Република Азербайджан“, обаче влизат над 500 души от цял свят - журналисти, политици, представители на НПО и пр.

През 1991 г. местните жители, които са основно етнически арменци, обявяват независима Нагорнокарабахска република със столица Степанакерт.

„Държавата” обаче не е призната от международната общност и до голяма степен разчита на подкрепата съседна Армения.

Във връзка с изявлението на ръководителя на пресслужбата на МВнР на Азербайджан Хикмет Хаджиев по повод неофициалното посещение на народни представители от НФСБ в Нагорни Карабах, ПП НФСБ заявява:

По повод на заявеното намерение Посолството на Азербайджан в София да „изрази загриженост“ пред българските МВнР и Народно събрание относно посещението на български депутати в Нагорни Карабах настояваме българските институции недвусмислено да пояснят на дипломатите устройството на политическата система в Република България и присъщата на плурализма самостоятелност и независимост на политическите виждания на отделните партии.

Република България е демократична държава с установен правов ред и ясно разделение на властите. Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната в съответствие с Конституцията и законите. Всякакви опити за внушения, че неофициално посещение на народни представители в един или друг конфликтен район по света означава промяна на външната политика на България, следва да получат отпор от българските власти!

Категорично отхвърляме твърденията на Хикмет Хаджиев, че посещението, цитираме: „свидетелства за това, че някой в България сериозно е обезпокоен от развитието на приятелски и стратегически партньорски отношения между Азербайджан и България“ и „е опит за поддръжка на измислен режим“.

Позицията на НФСБ е, че наследеният от времената на СССР и продължаващ вече няколко десетилетия кървав конфликт в Нагорни Карабах може да бъде трайно решен само по пътя на мирните преговори между заинтересованите страни с посредничеството на международната общност и при зачитане както на международното право, така и на правата и интересите на хората, живеещи в конфликтния район. Всеки опит за военно решение на конфликта ще доведе само до нови жертви и страдания и за двата народа, но не и до неговото прекратяване – както бе доказано при възобновяването на военните действия в началото на април т.г.

Припомняме, че Лидерът на НФСБ Валери Симеонов и народни представители от Патриотичния фронт бяха на двудневно посещение в Армения. Валери Симеонов бе награден с най-високото отличие на арменския парламент, което се дава за особени заслуги към Република Армения – Медал на честта. Отличието му бе връчено в Ереван от заместник-председателя на Народното събрание на Армения Ермине Нагдалян, която благодари на българския парламент за декларацията, с която бе признато масовото изтребление на арменци в Османската империя през периода 1915 – 1918 г. Нагдалян подчерта личната заслуга на Валери Симеонов и НФСБ 24 април да бъде определен в България за Ден на възпоминание на жертвите на геноцида. На 25 май народните представители от НФСБ, водени от лидера на партията Валери Симеонов, се срещнаха с президента на Нагорни Карабах Бако Саакян и с председателя на Народното събрание Ашот Гулиан. Гостите от България бяха запознати с актуалната обстановка в региона след възобновения военен конфликт в началото на април. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТОРИК

    0 1 Отговор
    ДАНО ТОЗИ ПСЕВДО ПАТРИОТ ОСТАНЕ ЗАВИНАГИ В АРМЕНИЯ !!! СМЯТАМ,ЧЕ ЩЕ Е ПО ПОЛЕЗЕН ТАМ ОТКОЛКОТО ТУКА !!!
  • 2 Иванов

    0 1 Отговор
    Азербайджан сигурно са готови да не допуснат на своя територия и Цветан Василев, който след като властите в Сърбия му обърнат гръб - сигурно няма да има полезен ход и ще се чуди коя страна да посети!
  • 3 КЪК СА БЯХМЕ НАТОЧИЛИ

    3 0 Отговор
    А СЯ.КЪК ША ДОКАРАМЕ АЗЕРСКИ ГАЗ ДО ТУКА.
  • 4 по темата

    0 2 Отговор
    Медал на честта на един от Предателите на България!
    Тоя трябва да се разследва, какво предал на Армения за България, за да получи медал, а в България трябва да получи прилично погребение.