28 Май, 2016 15:58 2 172 3

Гърция осъди санкциите срещу Русия

  • русия-
  • гърция-
  • санкции-
  • путин-
  • крим-
  • алексис ципрас-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • пво-
  • нато

Путин обяви, че няма намерение да обсъжда анексирането на Крим

Гърция осъди санкциите срещу Русия - 1
Снимка АП/БТА

Санкциите, наложени на Русия заради действията й в Украйна не са продуктивни. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на съвместна пресконференция с руския президент Владимир Путин в Атина.

Очаква се ЕС да поднови санкциите в рамките на няколко седмици.

От своя страна Путин заяви, че няма да дискутира с никого анексирането на Крим, което доведе до налагането на санкции от страна на ЕС и САЩ.

Жителите на Кримския полуостров, по-голямата част от които са етнически руснаци , през 2014 г. проведоха референдум за присъединяването си към Русия. Той обаче бе видян като незаконен от Украйна и Запада.

"Ние многократно сме казвали, че порочният кръг на милитаризация, реторика от типа на Студената война и санкции не е продуктивен. Решението е диалог", заяви Ципрас пред репортери.

"Що се отнася до Крим, ние смятаме, че въпросът е приключен окончателно. Това е историческо решение на хората, живеещи в Крим", заяви Путин.

Посещението на Путин в Гърция е опит да се засили връзката между Русия и една от благоразположените към нея страни в Европа в момент, когато дипломатическото напрежение между Русия и Запада продължава.

Путин не пропусна да заяви, че Русия ще бъде принудена да реагира на действията на САЩ в Европа. Той предупреди, че американският противоракетен щит на територията на Румъния и Полша е пряка заплаха за сигурността на страната му.

"Ако довчера хората в Румъния просто не знаеха какво значи да бъдат под прицел, то днес ние ще бъдем принудени да предприемем някои мерки за гарантиране на сигурността си", каза Путин. "Същото важи и за Полша", допълни руският държавен глава.

По-рано този месец САЩ активира противоракетния щит на НАТО в Румъния. Базата в Полша се очаква да започне да функционира през 2018 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    2 2 Отговор
    Който е влязъл в НАТО, добро не е видял, само задължения. Сега Полша и Румъния ще плащат за това, а сигурно и при нас ще се получи същото. САЩ и пакта НАТО разрушават ЕВРОПА.
  • 2 Знайко

    2 2 Отговор
    Добре че сме в НАТО иначе до сега да сме като в Украйна. Санкции до дупка и евтин петрол , това е истината .
  • 3 Насилие Агресия Терор Ограбване

    0 0 Отговор
    Като сме в НАТО кой ни пази от тълпите ислямисти прииждащи от Изток?Кой ще ни пази от Турция?Като гледам как опазиха Кипър ми е ясно колко пази НАТО.Това е организация защитаваща американски интереси нищо повече.
Новини по държави: