Last news in Fakti

29 Май, 2016 10:11 1 563 1

Brexit леко поведе в нагласите

  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит

Последното онлайн проучване на общественото мнение на агенция TNS показва преднина с 3% на британците, които биха гласували на референдума на 23-ти юни за излизане на Великобритания от Европейския съюз, пише АП.

41% от тях ще гласуват за Brexit през следващия месец спрямо 38%, които са за оставане на Великобритания в рамките на Съюза.

В същото време 21% все още не са взели решение как биха гласували.

Това е едно от малкото проучвания в последно време, което дава превес на гласовете за напускане на ЕС.

Според последни данни на агенция BMG, 45% биха гласували за напускане на Съюза, спрямо 44%, които настояват Великобритания да остане в рамките на ЕС и 12%, които все още не са решили как ще гласуват.

Редица икономисти предупреждават, че Брекзитът би създало несигурност за бъдещите търговски споразумения, което би могло да забави инвестициите както на Острова, така и в Европа, като в същото време новите бариери пред търговията между Великобритания, която в момента е втората по големина икономика в ЕС, и останалата част от единния блок могат да понижат икономическия растеж на Стария континент.

„Докато не се дефинира какво точно означава Brexit, ще цари една обща несигурност, в която всеки може да спекулира както си поиска”, припомни професорът от London School of Economics Йън Бег.

Той отбеляза, че преди да напусне ЕС, Великобритания трябва да премине през задължителен двугодишен период на преговори, в рамките на които се решава по какъв начин да се извърши излизането и какво да замести досегашните договорености - например в сферата на търговията, свободата на придвижването, социалните стандарти.

Великобритания със своето население от 64 милиона души е втората по големина икономика в Европа.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ime

    0 2 Отговор
    Ах,недей! Нали досега всички проучвания сочеха обратното. Либерасти, идва за вас краят и нов Нюрнбергски процес.
Новини по държави: