29 Май, 2016 15:08 1 932 6

Разследват издател на "Моята борба"

  • моята борба-
  • хитлер-
  • германия-
  • разследват-
  • издателство-
  • книга

Немско издателство смята да издаде пълната версия на книгата от 1943 г. това лято

Разследват издател на "Моята борба" - 1
Снимка АП/БТА

Германия разследва издателска къща, която планира да преиздаде "Моята борба", пише АП.

Прокурорите в Германия разследват плановете на издателите да издадат отново автобиографичната книга на Хитлер "Моята борба", без критични бележки - ход, който рискува да наруши законите срещу разпространението на нацистката пропаганда.

Базираното в Лайпциг издателство Verlag Der Schelm или Rogue Publishing, обяви на своя уебсайт, че ще препечата пълната версия на книгата от 1943 г. това лято.

Политическата монография, написана от Хитлер излиза в два тома - първият „Разплатата“ („Eine Abrechnung“) излиза на 18 юли 1925 г., а вторият „Националсоциалистическото движение“ („Die nationalsozialistische Bewegung“) – през 1926 г.

Книгата, която "разкрива" световен еврейски заговор, се разглежда като един от основните инструменти за пропаганда на нацистите.

70-годишният период за авторски права върху текста, забранен от съюзниците в края на Втората световна война, изтече в края на 2015 г., което отвори път за преиздаването на критичното издание с обяснителни секции и повече от 3 500 анотации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mercedes-Benz

    1 0 Отговор
    Дано я пуснат, че да си я купим, сегашните варианти са манипулирани и с изкривено съдържание с цел оплюване на националсоциализма...
  • 2 факт

    0 2 Отговор
    Зависи от гледната точка? Да публикуваш исторически документ е фактология, документалност. А да започнеш да проповядваш и да твърдиш, че това е правилното е вече пропаганда. Самите ви закони са сбъркани и у нас и къде ли не - затова е няма нито един закон да не противоречи на много други... Аз лично бих прочел оригинала с удоволствие ако ми попадне. Което няма да ме направи нацист, понеже зная зверствата на есесовски команди и други спрямо невинни хора. Същото е и с Джихад - не бих станал джихадист, защото не е нито правилно нито справедлива кауза. но пък да не прочетеш историята от първа ръка си е глупаво...
  • 3 shakespeare

    1 2 Отговор
    Абе , забранено ли е да се издават томовете на Ленин,Сталин,МАРКС ,Живков , кастро ,мао бао и тн. НЕ . Що забранявате Хитлер , ако се хареса на народа , проблема не е Хитлер , проблема ще да е другаде ...
  • 4 факт

    1 3 Отговор
    Глупаво постъпват и онези, коитто отричат "Моята борба" и които отричат Марк, Енгелс, Ленин, Заратустра, Хегел и др... Защото е добре да се прочетат, да се провери кое е правилното, справедливото от двете страни на интереса на всяка ситуация! Например, отрицанието на книгата на Хитлер "Майн Кампф" е неправилно - така незнанието на хората поражда повече затадъчност и го приемат като някакъв велик човек. Ако обаче прочетеш творбата виждаш поредната самовлюбена натура с мания за себедоказване като величие и най-лошото - склонността да стане слуга на имперски интереси, прикривайки това с демагогия и убийства. така, че най-голямата грешка на системата е, че вместо да разяснява съпоставяйки фактите мотивите интересите, да разясни коя страна за какво се бори, кое е справедливо и кое не?, тя системата отрича това и онова според интереса си. така половината от фактите остават скрити и това служи на манипулирането на хората, което е и целта на системата било Райх, БКП диктатура, Халифат и др... да се забрани публикуването на една книга било и нацистка, е като да се забрани примерно Гьоте, Емилиан Станев и др... просто страха на някой на власт от нещо го кара да прилага закона като табута.
  • 5 shakespeare

    1 0 Отговор
    много добре казано. благодаря , че написа това което мислех ...
  • 6 естет

    0 2 Отговор
    Искаме в учебниците по Финанси, да бъде въведена и песента "Ой, тигре, тигре", а в учебниците по "Биология, Зоология" - песента "И ловец съм и рибар съм", същата песен да се приложи като задължителен тест на изпитите по лов и риболов, а в учебниците по следственно дело да се въведе тематиката "Дей топчето?" и песента "Тез червени домати, кой ги мама разклати?" - така системата ще се дообогати с нови неподозирани възможности за изява на творчеството на пичността! Кандидат следователите ще ттърсят изучават, анализират и заключават фактите по отговорите на тия два загадъчни научни въпроса. А сега учебниците все се изменят и все недописани...? Колкото до Адолф, то неговата борба я видяхме...по нищо не се различава от Калигула, Цезар, Ал Багдади, и още хилядди подобни диктатори. Опасно нещо е да се издигат кумири фюррери! Така те се възвеличават като нещо непогрешимо и се превръщат обикновенно в изчадия, в каквито случаи има и при Луи 13-ти, Борил, Иванко и куп други тук и по света... Да дадеш власт на зверове е опасно. Етоо затова е опасно и да се гласува, особенно за тия тук на постовете. Те се себедоказаха като тоталитарни враждебни нам персони. И въпреки това искат и задължително да ги вотираме? Нема да стане, такива се вотират само с тежка картечница, но не ни дават за изборите, което е тъжно - бюлхарския ВПК изнася на куп народ патлаци, а на нас не дава да си купим? Ето това е вече парадокса на тая смотана корумпирана и враждебна нам държавна архитектура - уж е България, а е враг на всичко добро за нас. Няма логика и това си е? Единственно алчността за власт и парици и страха да не изядат шута управляващите обяснява това. Че има световен еврейски заговор е факт. Но ако бай Ганьовците на власт бяха българи по морал, нямаше да я духаме ние така нито джерманс, нито рашънс нито другите. Впрочем, някои твърдят, че въпреки юдейският заговор, то с времето е бил поставен като съюз под контрола на рептили, сиви и други хуманноидни аналози нам и еврейският заговор се е превърнал в пионка на тяхното управление. Вероятно е така, но въпреки всичко, Адолф по нищо не се отличи от лицемерите твърдящи едно, а прилагащи противоположното. Например, неговата пропаганда и оправдание със заговора не се припокрива с арогантното и варварско нападение над Полша, Франция, СССР, Англия и останалите. това си е чист империализъм и то вандалски. Същото го правят и ИДИЛ - ДАЕШ. Така, че да се прочете книгата е добре, за съжаление я няма на пазара, но да се приеме Адолф като кумир си е глупаво и води до познатите ни процеси - възвеличаване на някой недостоен тиранин. Същото се случи с Живков - превъзнасяха го като божество, а това доведе до оскотяване на властта и разруха на системата. Така, че сме си виновни хората, задето даваме лаври на недостойни тирани...
Новини по държави: