Last news in Fakti

29 Май, 2016 20:07 1 400 3

700 мигранти са се удавили в Средиземно море за дни

  • оон-
  • средиземно море-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • удавили-
  • върховният комисариат за бежанците-
  • лодки

ООН съобщи, че няколко лодки са потънали южно от Италия през последните дни

700 мигранти са се удавили в Средиземно море за дни - 1
Снимка АП/БТА

Повече от 700 мигранти най-вероятно са се удавили в серия корабокрушения край бреговете на Либия през последните няколко дни. Това съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците, цитиран от АП.

Лодките, пълни с мигранти, опитващи се да достигнат бреговете на Европа, са потънали южно от Италия в сряда, четвъртък и петък.

По данни на агенцията около 100 души са изчезнали при потъване на лодка на трафиканти в сряда. Ужасяващи снимки на инцидента и последиците от него бяха направени от италианските ВМС, докато се опитвали да спасят оцелелите.

Тя добави, че други около 550 са изчезнали при преобръщането на лодка в четвъртък сутринта. Те напуснали западния либийски пристанищен град Сабрата ден по-рано.

Оцелели от този инцидент разказали на спасителите си, че безмоторната лодка с 670 души на борда, е била теглена от друг трафикантски плавателен съд преди да се преобърне. 25 души са успели да доплуват до другото корабче, а 79 са били спасени от международни патрулни кораби. 15 тела са открити.

Говорителят добави, че 135 души са спасени при трети инцидент в петък, при който спасителните екипи са открили 45 тела, а неизвестен брой мигранти са изчезнали.

Оцелелите са закарани на италианските пристанища Таранто и Подзало.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    0 2 Отговор
    Ся бежанци или емигранти???
    Или някви леко въоръжени туркомани например???
  • 2 Carfen

    0 2 Отговор
    Май за първите 5 месеца на тази година в Средиземно море са потънали повече плавателни съдове, отколкото за последните 2000 години... И за то все пълни с емигранти. Как стават тези работи...

    Коментиран от #3

  • 3 Carfen

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Carfen":

    За 1 час имам 7 минуса. Може би трябва да преосмисля изказванията си. Като например, че вече никой не прави достатъчно здрав плавателен съд, който да издържи от Либия до Италия без да потъне. Или че ЕС трябва да финансира изграЖдането на мост, свързващ Европа с Африка. С шест ленти за движение към Европа и нито една към Африка.