Last news in Fakti

29 Май, 2016 22:12 3 759 12

Русия връща на Израел танк пленен от сирийците преди 34 години

  • танк-
  • русия-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • владимир путин-
  • танк магах-
  • ливан-
  • война

Бенямин Нетаняху благодари на Владимир Путин за връщането на израелски танк, пленен по време на първата война в Ливан

Русия връща на Израел танк пленен от сирийците преди 34 години - 1
Снимка Фейсбук

Русия ще върне на Израел танк, пленен от сирийската армия преди повече от 30 години.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху благодари на руския президент Владимир Путин, който се съгласи на върне бойната машина на Йерусалим, се казва в съобщение, публикувано на Фейсбук страницата на израелския премиер.

Сирийската армия взела като трофей танка „Магах” (версия на американския М48) през 1982 г. по време на битка в южноливанската местност Султан Яакуб. От тогава съдбата на тримата войници, управлявали танка е неизвестна.

Впоследствие Сирия подарява бойната машина на СССР и тя е изложена в музей край Москва.

"Благодаря на руския президент Владимир Путин, че удовлетвори молбата ми да върне танка в Израел. Семействата на изчезналите Баумеля Закари, Цви Фелдман и Йехуда Кац вече 34 години не знаят каква е съдбата на синовете ми, не знаят къде са гробовете им. Този танк е единственото доказателство за онази битка, а сега той се връща в Израел благодарение на президента Путин", заяви Нетаняху.

Въпросът на връщането на танка Нетаняху повдигна през април по време на срещата с Путин в Кремъл. Миналата седмица руският държавен глава изпрати съобщение, че приема искането.

Делегация на израелските сили за сигурност е пристигнала в руската столица и заедно с представители от министерството на отбраната "обмислят как най-бързо да върнат танка в Израел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Carfen

    1 2 Отговор
    Много трогателно. Предполагам Ердоган се сеща за какво иде реч.

    Коментиран от #2

  • 2 Kcaniba

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Carfen":

    надали! Той е султан на всички османски земи!!!
    Кои са тези)))))
  • 3 За Путин

    1 2 Отговор
    Имаше голям стратегически и геополитически смисъл от срещата им на 17ти. Знаех си че договарят нещо голямо.
  • 4 естет

    1 0 Отговор
    А, кога Юръп ще ни върне пленените проститутки и емигриралите гастарбайтери? Докога ще финансираме образование тук а ще го ползуват другите? Ей, политици, вие сте виновни! Плащаме на даскали от тук, плащаме издръжка на образованието, а чужди корпорации ползуват интелекта им? Ееее, стига! Който иска да бачка там, да си плаща сам! мен ми писна да съм част от идиотската система Република България! И НРБ си бе идиотизъм, тирания, но и сега простотиите не са малко. Кога политиците ще ни върнат властта на народа, която им даваме по изборите, а те ни цакат и мамят? Искаме си властта обратно! Време е на изборите политиците да гласуват за нас - НАРОДА, а не да искат вот за тях! ИСкаме нов бюлхарски ред - където да е истинска демокрация, а не тоталитарна абсурдистанизация! Олрайт???? :)
  • 5 хахаха

    2 1 Отговор
    Тоя красавецQ колкото сирийски /руски, де/ танкове е обърнал с веригите нагоре преди да го пленят - мооога да си прествя!!!:D:D:D

    Коментиран от #6, #7

  • 6 ооооо

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "хахаха":

    Така е - това е сигурно! Другото му име е Patton III.
    ..."M48 основывался на опытном тяжёлом танке T43 и использовал ряд конструктивных новшеств, прежде всего полностью литые броневой корпус и башню эллипсоидной формы. Серийное производство танка было начато в 1952 и продолжалось до 1959 года, когда он был сменён на конвейере основанным на нём танком M60."...
    И във виетнамската война обръщаше "виетнамските" танкове-:)))))

    Коментиран от #8

  • 7 Бай хой

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "хахаха":

    Ве младеж, не четеш ли че сирийски /руски, де/ са го сгащили и са го спукали от любов. Ама май битият е еваният насищане нямат че се и радват мухаха.
  • 8 Бай хой

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "ооооо":

    Във Виетнам така ги обръщаше че още си ближат уважаваните дъта. Питай сенатфр маккейн какви уважения е преживял във Виетнам че още му държи мокро.

    Краварите такъв ужас изпитват че ако отвориш Българското WIKI за Виетнам ще видиш че там сащ изобщо не са участвали а Северен Виетнам е победил Южен с помощта на комунистическите режими. Нито дума за битите и еваните янки.

    И е самата истина за не пряката помощ на соца. Но защо се крие пряката инвазия на сащ. Тогава империята на злото бе наказана заслужено. Какво ли би станало ако Русия се бе намесила пряко? Може би сега проблемите щяха да са по-малко и крава бойс да си стоят в говедарника.

    Коментиран от #10

  • 9 Ной

    3 2 Отговор
    А нещо за газовото находище на Израел или тц?
  • 10 Goro Lafchi

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Бай хой":

    Тези минуси,които са ти сложили предполагам,че са от претърпяли,същата манипулация,като сенатора във Виетнам
  • 11 Kcaniba

    0 0 Отговор
    минусите не играят никаква роляте се регулират, като печатницата на долари))))
    По темата, ако америте обръщаха някога нещо, освен дупедавците, като форумните, да са продължили от Берлин към Москва още 1945 г!!
    Анадъм!!!!
  • 12 simonm

    0 0 Отговор
    Защо за някой истината е обида а не поука Историята учи тя не обижда а СЕГА МИ ВЪРНЕТЕ КОМЕНТАРА Народ без история е обречен на гибел, добавям Този който плаче за чужда е по лош от предател