Last news in Fakti

31 Май, 2016 02:15 1 869 1

Опасност от война заради водата в Азия

  • вода-
  • война-
  • азия
Опасност от война заради водата в Азия - 1

Небивалата суша в делтата на Меконг е в основата на голямото напрежение между Пекин и страните от полуостров Индокитай, пише италианският вестник „Ла Стампа“. „В делтата на Меконг (тя е 12-та по дължина в света и 10-та по отток, с обща дължина 4350 км) се наблюдава най-голямата суша заради температурните аномалии в екваториалните води на Тихия океан, известни като Ел Ниньо. През април там е отбелязана най-високата температура за последните 137 години. Правителството на Виетнам твърди, че нивото на река Меконг е под минимума, отбелязан през 1926 г. Понижаването на нивото е по протежението на цялата река – от Тибет до Тайланд и Южнокитайско море, което нанася голяма вреда на селското стопанство на Лаос, Тайланд, Мианмар и Виетнам.

Според Виетнам недостигът на вода се обяснява с шестте големи язовира, които Китай е построил в горната част на реката. По този начин Пекин не позволява реката да се напъни с вода и по този начин оказва натиск върху азиатските страни, през които река Меконг минава. Освен това Азия е континент с много язовири (само в Китай те са 90 хиляди) и с най-малко питейна вода на глава от населението. Според последното изследване на Австралийският национален университет „има опасност от конфликти заради питейната вода, заради това, че Китай строи язовири на източниците на азиатските реки, течащи в Хималаите“. Китай също изпитва нужда от вода. Експерти от Световната банка са уверени, че недостигът на вода е следствие на рязко нарасналия икономически ръст през последните години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никито Иванов

    0 1 Отговор
    източнопитеците ожадняха :) докато у нас вода бол ! експорт на Изток :)