Last news in Fakti

30 Май, 2016 23:12 3 230 8

Гърците ни цакат с тол такса до Солун

  • гърция-
  • тол такса

За лек автомобил ще е 2,40 евро, за мотор - 1,7 евро, а за автобус - 6 евро

Гърците ни цакат с тол такса до Солун - 1

От 6 юни пътуването от Кулата до Солун става платено, съобщиха гръцките власти.

Тол таксата за лек автомобил ще е 2,40 евро, за мотор - 1,7 евро, а за автобус - 6 евро. Така с пътна такса ще се облагат всички, които влизат в Гърция. Досега до Солун се пътуваше безплатно. Тировете ще плащат по €8.

Магистралата ще съкрати пътуването от Кулата до Солун с около 30 минути, коментират шофьори, които често изминават тази дестинация.

По този начин любителите да почиват на Халкидики трябва да приготвят близо €5 за отиване и връщане.  Така едноседмичната почивка на българите на Егейско море ще поскъпне  минимално.

В същото време за една седмица винетката за лека кола в България е 15 лв. или €7,5. Влизащите от Гърция автомобили обаче няма да пътуват до Благоевград по магистрала, каквото е аналогичното разстояние от границата до Солун, коментираха недоволни гръцки шофьори. Те отдавна искат да имат възможност за дневна винетка, а не да плащат скъпо за пътища с дупки.

Само за статистиката:  Магистралите в Гърция, която е предимно планинска страна, са над 1600 км.  Отделните магистрали се управляват от различни търговски дружества. Това не пречи на правителството, дали от десницата или левицата, да упражнява контрол над дружествата за гарантиране на едно от основните права на ЕС – свободното предвижване на хора, стоки и услуги.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бати

    0 0 Отговор
    Че гърците кой ги кара да идват тука........аз лично в Гърция не ща да ходя че е много скъпо. А винетките са само за "главните" пътища, между села и паланки не им трябва.
  • 2 Киро

    0 1 Отговор
    Аре пак глупости - "цакат"...
    Все някой ви цака вас!

    Безплатни магистрали ли искате??
    ХАХА

    Коментиран от #3

  • 3 основните права на ЕС

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Киро":

    И аз не разбрах - таксата само за българи ли е? Много подвеждащо заглавие...

    Коментиран от #4

  • 4 удо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "основните права на ЕС":

    Не.
  • 5 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    "Свободно предвижване на хора,стоки и услуги" - ОСНОВНО ПРАВО В Е С ???Какво му е свободно, когато трябва да плащаш? Смятам,че на определени пътища, трябва да е платено, Но това да е залегнало в основните права на ЕС и да бъдат фиксирани цените !!ОТНОВО ДЕМАГОГИЯ !! Същата, която е между нашата Конституция и нашите закони! Например: Жилището ти е неприкосновено и частната собственост тоже! Ама само на някого. Ако ти се опиташ да се защитиш -- лежиш в затвора ! Ако живееш и работиш /не за България/ в чужбина и имаш български паспорт,т.е. си български гражданин --- имаш ПРАВО ДА ГЛАСУВАШ ЗА БЪЛГАРСКИ ПРАВИТЕЛСТВО ! О К ! Всички властници го повтарят като мантра !!?? Къде им са ЗАДЪЛЖЕНИЯТА и какви са те, за същите тези хора , което е също по Конституция?? Най-важното е, че имаме селище, в което като умреш, за да те погребат ,до гробището, е нужна винетка !! И много правилно ! Основното право на ЕС за" предвижването" не важи за такова на трупове !!??!!
  • 6 гост

    0 0 Отговор
    Много нагласено и подвеждащо заглавие. Из Гърция навсякъде се заплаща з магистралните пътища и това, че чак сега са изградили отсечката до Кулата е само организационен въпрос. Аз като влизам от Маказа и пътувам към Халкидики плащам на 3 места, а софиянци нищо не плащаха понеже минаваха през отсечка където няма пунктове. Ако тръгнеш към Атина пак си плащаш, не виждам какъв е проблема. Изградените магистрали са чудесни, струва си да се плаща за тях, а не като нашите на по 6 месеца и да се нагъват, наводняват и да се разпадат.
    Пътуващите от София имаха късмет, че не са плащали досега заради маршрута, никой не цакат, напротив, сега само им свършва далаверата.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    От Александрополис до Комотини магистралата е безплатна.
    Миналата година строяха магистрала от Димотико до Александрополис (покрай река Марица), но тази година не съм минавал по нея и не знам дали е платена. Мисълта ми е, че все още има и неплатени магистрални отсечки, но те съвсем не са така натоварени.
  • 8 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Не сме плащали досега до Солун, щот нямаше магистрала!

    Да си минавал и ти през Кулата бе, да не е било само за софиянци!

    Ееее, аман от гледане в чуждата паница!
Новини по държави: