Last news in Fakti

1 Юни, 2016 01:15 1 109 0

Брюксел и Москва разбиват леда в отношенията

  • брюксел-
  • москва-
  • русия-
  • ес-
  • отношения-
  • жан-клод юнкер

ЕС демонстрира учтивост заради освобождаването на Надежда Савченко

Брюксел и Москва разбиват леда в отношенията - 1
Снимка: БТА/ AP

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер прие предложението в средата на юни да посети Петербургския международен икономически форум, който се счита за витрината на Путинска Русия, пише френският вестник „Фигаро“. 

Това ще е премиерата за ЕС след анексията на Крим и началото на бойните действия в Източна Украйна. Новият момент е, че представителят на ръководството на ЕС мисли, че може да не обръща внимание на критиката от страна на 28-те страни във връзка с пътуването си в Русия.

Европейската комисия все пак защитава тила на своя председател като казва, че Жан-Клод Юнкер просто ще отиде в бившата столица на империята, за да участва в „руския Давос“. С други думи той още може да се откаже от предложението. От друга страна Юнкер не може да не се срещне по време на форума с Владимир Путин, пише в. „Фигаро“. Не трябва да се забравя, че главната роля в сложилите се обстоятелства играе календарът. ЕС демонстрира учтивост в отговор на това, че Кремъл освободи украинския пилот Надя Савченко, осъдена на 22 години затвор. Жан-Клод Юнкер се старае да ускори дипломатическото темпо във връзка с това, че в края на юни на европейската среща на върха ще се обсъжда съдбата на санкциите, въведени срещу Русия през 2014 г. Но въпреки историята със Савченко всичко показва, че икономическите санкции ще бъдат продължени до края на годината. Те засягат интересите на руските военни предприятия и банките, а така също и петролните компании. Като отговор Руся заплашва да продължи до 2017 г. ембаргото на стоки, което нанася вреди на европейските производители.

В. „Фигаро“ отбелязва, че Франсоа Оланд и Ангела Меркел продължават да обвързват санкциите с реализацията ана Минските споразумения. Преди всичко става дума за спазване прекратяването на огъня, размяна на пленници, провеждане на избори в Донбас и възстановяване контрола на Киев по границата с Русия.

За Кремъл посещението на Юнкер в Санкт Петербург ще стане потвърждение на стремежа към диалог даже и по най-сложните въпроси, включително Украйна. Сам Юнкер в продължение на месеци твърди, че ЕС и Русия не могат повече да продължават диалога между глухи. Полша, прибалтийските страни и Великобритания остават непреклонни по въпроса за твърдата политика по отношение на Москва. Но много страни като Унгария, Гърция, Кипър и Италия си задават въпроса за целесъобразността на санкциите. С времето опозицията ще нараства и „ще бъде по-трудно да се поддържа консенсус“, предупреди шефът на немската дипломация Франк-Валтер Щайнмайер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: