Last news in Fakti

1 Юни, 2016 02:16 3 852 26

САЩ нарушават собствените си санкции, за да купуват руски ракети

  • наса-
  • сащ-
  • русия-
  • санкции-
  • нарушаване-
  • двигатели

Дали произведените в Русия двигатели за ракетите на НАСА нарушават санкциите?

САЩ нарушават собствените си санкции, за да купуват руски ракети - 1
Снимка: БТА/ AP

„Путинската космическа индустрия се управлява от двама чиновници, подложени на санкции заради нахлуването в Украйна. Защо тогава Пентагонът купува от тях двигатели на стойност 2 милиарда долара?“, пита американският в. The Daily Beast. 

Тясното сътрудничество от 1990 г. на Международна космическа станция между НАСА и руската космическа агенция сега изглежда нестабилно заради санкциите“, коментира The Daily Beast. Става дума за това дали продажбата на произведени в Русия двигатели за ракетите на НАСА нарушава санкциите на САЩ, въведени срещу вицепремиера Дмитрий Рогозин, ръководител на космическия отрасъл в страната, и главата на компанията „Ростех“ Сергей Чемезов. 

„Рогозин публично ги нарече малки пари, които ще отидат директно в руския военно-промишлен комплекс и всичко това във време, когато произведеното в Русия оръжие и материално-технически ресурси се използват в мръсната война в Украйна, а руските самолети продължават да бомбардират поддържаните от ЦРУ въстаници в Сирия“, пита в. The Daily Beast. 

Руското държавно конструкторско бюро „Енергомаш“ има договори на сума по-голяма от 2 милиарда долара за доставка на ракетни двигатели за две големи американски космически компании - United Launch Alliance (ULA) и Orbital ATK. „Сделката с United Launch Alliance, съвместно предприятие на Lockheed Martin и Boeing, е от края на 1990-та година и осигурява двигатели РД-180 на ракетите Atlas V. Споразумението на Orbital ATK за осем двигатели РД-180 за ракети Antares беше сключено през март тази година“, отбелязва в. The Daily Beast. 

„Проблемът е в това, че след преструктурирането на руската космическа индустрия през миналата година Рогозин, Чемезов и „Ростех“ са непосредствено въвлечени в тази сделка, което означава, че е възможно правителството на САЩ да наруши собствените си санкции“, пише в. The Daily Beast.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дамммм

    5 2 Отговор
    А стига бе--неможе да бъде.....Те САЩ са ангели-това е путинска пропаганда.Къде си "ТО" идвай да им обясниш на всички че това е според демократичните норми
  • 2 факт

    4 0 Отговор
    Няма нарушение на ембаргото! НАСА не търгува с Россия, а само купуува няколко двигателя с рекламна цел - ще ги поставят за реклама на някои апарати. Всъщност правилата създадени от властта, са отдавна нарушавани къде ли не. В това именно е и гаврата с правилота и изобщо. У нас законите се коват о т разни тарикатчета, които първи ги нарушават и не веднъж. Следователно закони няма! Значи и ембаргото не е нарушение и неизпълнението му не е нарушение! Ето затова говоря - САЩ няма защо да се срамуват, че са нарушили ембаргото - те просто искат да видят как ще летят няколко кораба с русски ракети? Това не е бизнес, това е само проверка!!!! Затова няма причина нито САЩ, нито РСФСР да съжаляват - бизнеса сам намира врати. Например се говори, че "зелените човечета" в Донецк, били в отговор на терора наложен от есесовците на мастър Порошенко и мафия и пребоядисаните, пердън преоблечените наемници от Блейк Уотър и кой ти знае още? Значи и езните и другите са виновни за Крим! Но най-голямата вина имат ония, наредили тая война, което накара зелените човечета да се озеленят в Донецк, за което мастър Порошенко нарежда свалянето на боинга от Малайазия и света видя поредната дивотия на нашият маймунски човешкий род. Е, няма срамно - от маймуна сме били произлязли, значи маймунски работи вършим? Защо да се срамуваме тогава? Аз например не съм обявил ембарго на раснаците на американците на англичаните и затова съм щастлив...! Купувам си руски части за колата, американски таблет, английски байк и съм щастлив! Ето това е интернейшънъл аверство. А вие се карате за тоя дет духа? Всички викате, а никой не попита украинците че те не искат тая война, но им се натрапи? Ей тва никъде го няма - не искаш билет от 1.60 лева за 1 спирка я има няма киллометър, но някой ти я натриса за да тлъстее унучето му с лъскави биберони и да кара ню ауто? Е, тва е лайфа от Адам и Ева и досега.
  • 3 mediator37

    3 0 Отговор
    Ако скоро Тайван и Китай почнат да купуват от Русия компютри, съвсем ще ни отнемат удоволствието да се хапем на тема какво могат и какво не могат да произведат руснаците.
    За леките коли, престанете, разбрали сме се по този въпрос.
  • 4 kcaniba

    5 2 Отговор
    ФАЩ са правната норма на демокрацията!!!
    За тях може да се правят леки търговски изключения и политически ходове с Россия, но на другите - НЕ!!!)))
  • 5 СМЕШНИЦИ

    4 2 Отговор
    Ми тия смешници като не могат да си направят сами двигатели ще купуват от руснаците, де ще идат. Не само ще си нарушават собственото ембарго ами и майките си ще продадат.

    Коментиран от #8

  • 6 факти и цифри

    5 2 Отговор
    Основу российского экспорта в США

    Среди товарных групп превалировали:
    - титании (18,9 млрд.долл.,СН ЕКД 5794)
    - нефтепродукты (16,7 млрд. долл., ТН ВЭД 2710) и сырая нефть (1,1 млрд. долл., ТН ВЭД 2709);

    - полуфабрикаты из железа и нелегированной стали (694 млн. долл. США, ТН ВЭД 7207);

    - радиоактивные элементы и изотопы (996 млн. долл., ТН ВЭД 2844);

    - алюминий необработанный (429 млн. долл., ТН ВЭД 7601);

    - чугун передельный в первичных формах (641 млн. долл., ТН ВЭД 7201);

    - платина необработанная (499 млн. долл., ТН ВЭД 7110);

    - удобрения азотные (452 млн. долл., ТН ВЭД 3102);

    - газы нефтяные и углеводороды газообразные прочие (320 млн. долл., ТН ВЭД 2711);

    - аммиак безводный или в водном растворе (12,8 млрд.долл., ТН ВЭД 2814);

    - ракообразные (233 млн. долл., ТН ВЭД 0306).....Това е част от нетното търговско салдо м/у Русия и САЩ.За миналата година може да се добавят още много позиции-като пишница,царевица,рапица и т.н.....Та извода е-Тези санкции са за НПО драскачите-да си изпадат по-често в оргазъм и за тЪЪбунгерите европейци...........ФАКТ.
  • 7 овчари

    3 2 Отговор
    Аз и и едно аверче гледаме овце.
    От време на време им налагме санкции, като ги стрижем и доиме мляко, за да сме сити и да ни е топло през зимата.
  • 8 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "СМЕШНИЦИ":

    Вярно, те и затова изнесли от германия цели заводи със специалистите. Дядото разказваше, видял ги докато пътували от австрия към германия как разглобявали реактивните месершмити и товарели в сандъците...
    Ако не беше Хитлер нямаше да са толкова технологично развити.
    Е сега мечтата е друга да отидат в Русия и от там да пакетират...
    Продажна пасмина! Затова и с ББ са си толкова близки.
  • 9 7777777

    3 0 Отговор
    Тя и Германия в своята тежка индустрия потребява 40% руски газ, ама за нея санкции също няма, а ние един домат не можем да изнесем за Русия! Законите са за бедните като нас да ги спазват, големите си гледат собствените интереси и си правят каквото искат за разлика от нас!

    Коментиран от #14

  • 10 а не така

    4 2 Отговор
    Е какво излиза-че САЩ е ПАК най-големият лицемер и лъжец........ААааааа стояне-десо---бързо ни обясни тук ЗАЩО е така......

    Коментиран от #13

  • 11 onq s konq

    2 4 Отговор
    Идеята е чрез изкупуване на ракетните двигатели на Русия да се обезсили ракетната й мощ.

    Коментиран от #12, #24

  • 12 ььььььььь

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Ххаахаххаааа Конче--ти тоя път "изби рибата".....
  • 13 Монго

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "а не така":

    Абе, Деса е няма. От Козяк не са и дали зелена карта, къде ли може да е?
  • 14 Дошо

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "7777777":

    Че за какво да изнасяме и един домат за Русия?Там митата за български стоки са рекордно високи.Вече изнасяме много домати за ЕС без да плащаме и една стотинка мито.Износа ни от началото на снкциите срещу Русия се е увеличил с 9,2%, а основен търговски партньор ни е Германия не Русия.С Русия търговския баланс ни е 1:35.
  • 15 Киро

    2 1 Отговор
    ЕС има 500 милиона платежоспособни потребители, събрани в една територия, близо до нас.

    Расия има 120 милиона бедни потребители (да не забравяме, че средната заплата в Русия е по-ниска от България).

    Освен това в Расия има мита и бандитски начин за правене на бизнес, както и ОГРОМНА корупция.

    И сега естествения въпрос: Коя е по-добрата опция за България да си развива износа, а??

    Коментиран от #20, #23

  • 16 Киро

    2 1 Отговор
    А относно ракетите - американските инженери и производители са скъпи и е нормално да не се занимават с ракетни двигатели за носители. Те се занимават с къде-къде по-квалифицирана и напреднала дейност, все пак пращат кораби до Марс.

    Казано по друг начин, че да разберат другарите с ушанките тук - руснаците правят волската каруца евтино, на която американците си товарят скъпото и иновативно оборудване за да стихнат то точка Х.

    Тва е все едно да произвеждаш пластмасови отливки за кутии на лаптопи и кат те питат ти кво произвеждаш - да кажеш КОМПЮТРИ!

    Коментиран от #17

  • 17 ьжбб

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Киро":

    Е със какви компютри летят руските ракети в Космоса бе ...С какви компютри се управляват сателитите на рашангите в Космоса...С какви компютри са им корабите-самолетите-подводниците-предприятията- и т.н....Май са с руски-а Кирко...

    Коментиран от #18

  • 18 Киро

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "ьжбб":

    АХАХАХАХАХАХАХАААААААА

    Руски компютри....АААААХАХАХАХАХАХААААА

    Коментиран от #19, #22, #26

  • 19 гръм

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Киро":

    Киро-ти май си доста самодоволно и самоуверено човече.По-добре пиши коментарите си с доводи и факти-а не да обиждаш.Или ако няма какво да отговориш-си мълчи.....
  • 20 кроко

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Киро":

    Саше, само дай данни какво точно изнасяме за Германия и ЕС , освен мозъците, циганьорите, проститутките и безработните нашенци в безизходица, че аз нещо не се сещам за друг износ!
  • 21 ПРОСТА РАБОТА АМА НЕ Е ЗА ПРОСТИ ХОРА

    2 2 Отговор
    КИРО КИРО КИРООО....КВА ВОЛСКА КАРУЦА ТЕ Е ГАЗИЛА НЕЗНАМ АМА РЪСНАЦИТЕ ИМАТ В ОРБИТА МКС МНООООГО ПРЕДИ ТВОЙТЕ ХАЙ АМЕРИКАНЦИ ДА СЕ ПРИСЛАМЧАТ КЪМ ТЯХ НА ГОТОВО И СЕ НАЛОЖИ ДА УЧАТ РУСКИ ЕЗИК ЩОТ ЦЯЛОТО ОБОРУДВАНЕ Е САМО РУСКО И УПЪТТВАНИЯТА КЪМ НЕГО ПАК НА РУСКИ И СЕ НАЛОЖИ АМЕРИКАНСКИТЕ ХАЙ ТЕХНО БОКЛУЦИ ДА СИ ГИ ОСТАЕЯТ НА ЗЕМЯТА ЩОТ ЗА НИЩО НЕ СТАВАХА.С ДВЕ ДУМИ БЯХА КАТЕГОРИЧНО ПРОЗЕМЕНИ БАРАБАР ЖСМ ЧЕТТА.
  • 22 ДИДО

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Киро":

    Кирчо,като говориш за компютри,дали знаеш че "Лаборатория Касперски" е най-добрата в света-и е руска...
  • 23 факт

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Киро":

    Киро, не бива да се пренебрегва русският пазар и взаимоизгодно сътрудничество, само защото някой друг имал повече пари! Например, колко потребители с толкова пари купуват български домати в ЕС? Е, тук са доста скъпи за доста пенсионери, за доста народ навън са евтиния. Но това означава ли, да отхвърлиш един по-беден и малък пазар, понеже имало друг и по-богат? въпроса е - колко е пласмента, кой колко поръча, колко плаща? Ако в Россия искат такива стоки, ако качеството и цената им отърва, защо да отхвърлиш такъв пазар? Че се отнасяш с присмех към русснациите е очевидно, но аз лично не виждам особенно основание затова. Например, русснаците имат поне 6 цивилни марки автомобили, тяхно производство и повечето пласмент, а ние нямаме нито едно? Да кадърни хора има тук, повечето емигрираха, но пак нямаме. Например, руските власти на първо място поставят русснаците като алтернатива за производство. А българските власти първо канят чужди инвеститори, а на нас често не дават чрез бюрокрация да предприемаме. Така, че ние сме окаяно положение и за смях, а не русснаците! Представи си, че русснаците поръчат 500 000 тона домати, на изгодна цена? А ти нямаш количеството? А ако в ЕС нямаш клиенти за толкова? Какво правиш? Бизнеса търси пазар, печалба. Например руснаците имат доста качественниагрегатни възли за не един вид машини. А това е възможност да спечелиим и ние от такава търговия. Ето ти си предубеден. Че били по-бедни, ам и това си е техният начин на живот. Ние като вода газим, защо гадни ходим? Като злато имаме що не го печелим а други? Руснаците са по-добре от нас като начин на перспективи, докато ние сме по-добре като моментно състояние. Но погледни пенсионерите - цял живот бачка повечето за мизерни пенсии? А политиците постоянно правят промени и оплескват системата? Ние сме трагедия, не русснаците, Киро!
  • 24 Kcaniba

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    мнооо радваш!!!!))))
  • 25 СИНЯТА ПЛАНЕТА -???

    0 0 Отговор
    ЕЙ ЕДНО ВРЕМЕ НА ЗЕМЯТА И КАЗВАХА СИНЯТА ПЛАНЕТА .ЩО СЯ Е БЯЛА.МАЙ ИЗКУСТВЕНИЯ ПАРНИКОВ ЕФЕКТ Е ГОТОООВ.А ПЪК ТУКА ДОЛУ НИ КАРАТ ДА СЕ БОРИМ С НЕГО.
  • 26 Дошо

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Киро":

    Какво се смееш бе Киро?Разбира ти главата.Ти знаеш ли, че в Русия направиха най-тежкия лаптоп в света а?Тежи 10кг, цената му е $3000 и може да работи цял час с едно зареждане на батерията.