1 Юни, 2016 03:15 2 056 18

Как Меркел да надделее над Путин?

  • ангела меркел-
  • владимир путин-
  • русия-
  • германия-
  • надделее-
  • улрих шпек

Меркел и Путин водят борба за това коя концепция ще вземе връх

Как Меркел да надделее над Путин? - 1
Снимка: БТА/ AP

Русия претендира за ролята на глобална сила, равна на САЩ. Тя се вижда като наследник на Съветския съюз, който беше реален полюс в биполярния свят. „Но такива амбиции не са подкрепени от съответните властови ресурси“, коментира във в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ Улрих Шпек, старши научен сътрудник в Трансатлантическата академия във Вашингтон. В течение на много години Русия се опитваше да обоснове своята претенция за власт на основата на енергийното богатство, но концепцията за „енергийната супердържава“ претърпя неуспех. Единственият ресурс, на който може да се основават претенциите за международно влияние, е ядреният потенциал. „В тази област Русия действително разговаря като равен със САЩ, които имат 4700 ядрени бойни глави, а Русия – около 4300. Именно на ядрената мощ на страната Владимир Путин определя своята нова външнополитическа стратегия. Ядреният арсенал на Русия й развързва ръцете във военен план, независимо дали в Украйна или в Сирия“, пише Улрих Шпек.

Според него решаващият фактор за сигурността на Европа в близките години и десетилетия ще е успехът или неуспехът на Русия да консолидира своето виждане за външната и отбранителната политика. Тя направи ядрената заплаха основополагащ момент на външнополитическата си стратегия както по време на студената война.

Това което засяга Германия е това, че тя реагира на ядрената заплаха така, както реагираше в късния етап на студената война – като се застъпва за политика на разведряване. Шпек отбелязва, че това се възприема като признак на слабост. Ангела Меркел противопоставя на руската концепция за външна и отбранителна политика свое виждане. Тя интерпретира руската агресия като атака срещу глобализацията, срещу диалога, сътрудничеството и тесните връзки. „Меркел и Путин водят борба за това коя концепция ще вземе връх. От гледна точка на Кремъл Европа не представлява нищо друго, освен придатък на Америка и не е самостоятелен субект на световната политика. Целта на Путин е идентична с целта на СССР от времето на студената война – да дистанцира Европа от САЩ и така да отслаби и двете страни. Путин не желае да допусне формирането на силна , влиятелна в геополитически план и способна за решаващи действия Европа“, коментира Улрих Шпек. Той е убеден, че за изхода от това противопоставяне от Германия зависи много. „Яснотата на позициите, сплотеността и решителността на западното общество могат да помогнат Русия да се избави от опасната илюзия, че Европа е съзряла да бъде смачкана“, коментира Шпек.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 справедлив

    3 2 Отговор
    Меркел вече е политически труп.Политическата и тежест се изпари.В момента Путин не и е проблем-тя гледа да се спаси във германското политическо пространство-след тоталните глупости които направи в последните години.А ядреният париет-ВИНАГИ е бил гаранция за мира на земята.И това се решава САМО от двете свърх държави-Русия и САЩ--а Германия е само заложник в голямата гео-политическа игра.А Меркел е просто поредната "факла" която е предвидено да изгори в тази игра.

    Коментиран от #2

  • 2 Прав си колега

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "справедлив":

    Абсолютно съм съгласен с теб и имам едно допълнение към Суджук - целта на Путин не е да има слаба Европа и тя да се отдели от САЩ, а Европа да се отдели от САЩ (то между другото това би било добре за самата Европа), а и да се ЗАСИЛИ СЪТРУДНИЧЕСТВОТО МЕЖДУ Русия и ЕС! Абсолютно изгодна сделка и за двете страни и точно от това се тресат от страх краварите!
  • 3 точно така

    2 2 Отговор
    Браво и за двата коментара!!! За съжаление е дошъл момента, в който нещата няма как да се решат само с дипломация и ще е нужна "груба сила" за оправяне на дълго натрупваните проблеми. Мисля, че ядрени оръжия няма да бъдат използвани, или поне не масово и стратегически, евентуално някоя тактическа бомба колкото за сплашване и като един вид показност че има решимост за използването на ядрено оръжие. В тази война Китай ще подкрепи Русия, а НАТО ще се разпадне от само себе си, най-вероятно и ЕС.
  • 4 Сотир

    2 2 Отговор
    Прогнозите за бъдещето на света са повече от мрачни.И това е в резултат на изгубеният през 1991 година баланс в света.Погледнато стратегически-даже и от страна на англо-саксонският свят,СССР беше дори и за тях необходимото зло.След загубването на двуполярното устройство на света-САЩ играеше грубо и безнаказано по целият свят.Светът нямаше никаква алтернатива-харесва или не-САЩ определя правилата.Тази ситуация доведе до оскотяването и заслепяването на американските политици-приемайки своите виждания за единствено правилните-а това в природата не съществува.Няма абсолютно прав.Като добавим и алчността на банкерите и корпорациите-не само американските разбира се,получаваме изкривената днешна система на пазарната икономика и кредитният капитализъм.Вследствие на тази тенденция,малките и средни пионки в днешната гео-стратигическа игра-нпример Меркел са само бушон,който е обречен да изгори когато е изгодно на владетеля му-в случая САЩ.Друг е въпросът че самата Меркел сама си "спря тока" с неадекватната си политическа позиция.Та борба между Путин и Меркел изобщо неможе да има- възможностите на Меркел са ограничени-и политически и гео-стратегически.
  • 5 onq s konq

    2 1 Отговор
    И на децата е ясно че Русия иска да раздели Европа от Америка,а после ВСЯКА СТРАНА НА ЕВРОПА ОТ ОСТАНАЛИТЕ.Изобщо принципа "разделяй е владей" винаги е бил валиден,но ...едно е да искаш,друго е да можеш...Е...- България си изпати най-много от "братушките" и то благодарение на продажната политика на БСП,ноооо...няма да им останем длъжни на тия "освободители". А това че НАТО щял да се разтури-бе вий луди ли сте?Ами нали моментално руските танкове и "захватчици" на мига ще навлязат в бившите си владения-Източна Европа точно КАТО В КРИМ?!!Още 45г ли?ОЩЕ ЦЯЛА ВЕЧНОСТ!Естествено Западът е подготвил план за Русия който ВЕЧЕ Е В ДЕЙСТВИЕ и той е:ДЕТРОНАЦИЯТА НА ПУТИН ОТВЪТРЕ!И тогава Русия ще стане като Ирак-сбор от племена начело с племенен вожд и ИЛИ ЩЕ ИГРАЯТ ПО СВИРКАТА НА СВЕТОВНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ,ИЛИ ЩЕ БЪДАТ ИЗТРИТИ ОТ СВЕТА.

    Коментиран от #7

  • 6 Киро

    2 1 Отговор
    Хаха, ма за да си глобална сила - трябва да имаш ИКОНОМИКА!

    А като си по-слаб и от Италия икономически и никой не те брои за голям, кво като си имал ракети!

    Коментиран от #8

  • 7 Сорос

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Конче-ама параноята те гони яко--какви руски танкове бе пич-За какво сме им ние на руснаците-това не ти е навремето,когато имаше идиология.И точно зароади тази идеология рашаните имаха интерес.Сега рУСИЯ е съвсем друга-там си е див капитализъм.Мога да ти кажа че самите рашъни мразят комунягите.Даже в руският парламент има по-малко леви---отколкото в френският.Така че спи спокойно-дори и без НАТО....

    Коментиран от #16

  • 8 Сорос

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Киро":

    Киро,според Блумберг-Русия остава в Топ 10 на световните икономики--това според Блумберг...сега незнам-може и те да са путинисти??!!!???

    Коментиран от #9

  • 9 Киро

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сорос":

    Соросе, я дай да видим резултатите на БлумбЪрг за 2015 и за 2016, а?

    Отдавна са извън топ 10, мое тролче вмирисано!

    Всъщност от момента, в който барела отиде на 50 долара и рашките изгубиха 2/3 от парите си от износ на горива, който всъщност е 75% от общия износ на Раша! Тоест, да ти го сметна, че се съмнявам, че можеш - Русия е загубила ПОЛОВИНАТА пари от своя износ заради цените на горивата!

    Как ти се струва, а? За 1 година да ти се изпарят 50% от парите от износ?

    Така е, като икономиката им е от африканско-арабски тип, разчитаща на износ на полезни изкопаеми!

    Коментиран от #12, #13, #14, #15

  • 10 Сорос

    1 2 Отговор
    Киро-не обждай .Защото трола си ти-Ето ти тогава от друг източник--Sumitomo Mitsui Financial Group (SMFG)...По данни от 1 април 2016 г...1 място сащ-китай..2 Япония..3 Германия..4..Франция..5 Бразилия..6..Великобритания..7...Италия...8 ..Русия..9 Индия...10.ЮАР-Ю.Корея...............И когато пишеш коментар-пиши със данни и факти--защото ти сега си трол
  • 11 Коко

    1 2 Отговор
    я вижте как само Киро си слага плюсчета ххааххааха трола си задоволява егото.
  • 12 пущиняк

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    Кирчо пиши си повече + и си мисли че ние ще ти вярваме ххаааххаха пиши си,пиши си и сам си се кефи.
  • 13 кроко

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    Саше, не ги мисли руснаците, ами вземи направи нещо за нашата икономика, щото ние даже и полезни изкопаеми нямаме много-много да изнасяме, пък малкото дето ги имаме ги даваме за безпари на "стратегически инвеститори" (за разлика от руснаците, дето си държат на интереса)! Тея приказки за фалиращата Русия вече години наред ги слушаме, ама все някакси успяват да вържат положението - я на американците продадат ракенти двигатели, я няколко атомни електроцентрали направят по света, я продадат на воюващите страни малко оръжия!
  • 14 туту козяк

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    Кире,и твойта не е лесна баце.Да се правиш на палячо за няколко цента.Ама какво да се прави,такава е съдбата на краварските фЪшКККии.
  • 15 Съни

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    Ало,"мозък" рашаните създадоха атомен реактор със студен синтез-нямащ аналог в света.Без атомни отпадъци и без рискове за аварии.Така че африканеца си ти в случая.И си напиши още плюсове,тези са ти малко.
  • 16 onq s konq

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Сорос":

    Ще ми обясняваш ти на мене "колко не им трябваме на руснаците" и "да спя спокойно"?Затова ли руснаците накупиха 300 000 имота предимно покрай черноморието и се набутаха в БГ?А защо ли?АМИ ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ Е РАЯТ НА СВЕТА-със 4 яркоизразени сезона,със сравнително една от най-незамърсените територии,без цунамита,тайфуни и грандиозни наводнения,със суперплодородна почва и водни ресурси.Като прибавим и стратегическото й положение в ролята на "врата към близкия изток"...И ще ми сравняваш ти Русия-осеяна с кратери и дупки за добив на нефт и руди и пукаща се по шевовете от престъпност и беднотия,натъпкана до горе със всякаква измет с "дръпнати очи",незнаещи и 1 руска дума?А това което предлагаш е да излезем от НАТО,моментално нахлуване на руските войски и завземане на властта не без помощта на българските си продажни слуги и това ,което ще чуят българите за последно е "Это уже наше.Мы били здесь,будем и навсегда.ВОН БОЛГАРИ!"

    Коментиран от #17

  • 17 упсссссссссс

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Оня-че то руснаците не само в България са купили имоти бе-в Испания са над 900 000 руски имота.В Италия и Франция са също по толкова-и какво.....? Че само в Швейцария руските имоти са над 300 000 -и Швейцария е в пъти по-добре от нас...Та по твойта логика,руснаците искат цяла Европа бре..ххааахах...Еми за имотите им в Дубай,Египет,Гърция,Тайланд и т.н.--по твойта логика,руснаците искат целият свят???!!!!--Я се стегни малко и стига си сънувал петолъчки.

    Коментиран от #18

  • 18 onq s konq

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "упсссссссссс":

    и под достойнството ми е да споря за очевидни неща,особено с безимотен,очакващ "нещо разтърсващо да се случи",щото каквото и да стане няма да е по-лошо от сега в личен план.Би трябвало добре да осъзнаваш че нито една от изброените от теб държави никога не е била,нито ще стане стане "съветска",докато РУСНАЦИТЕ СА БИЛИ В БЪЛГАРИЯ,"ПРОЛИВАЛИ СА КРЪВ ЗА ЗАВОЕВАНИЕТО СИ И Я СМЯТАТ ЗА ИСКОННА ТЕРИТОРИЯ...ТОЧНО КАТО КРИМ.Като прибавим и географската близост на страната ни и никаквите езикови бариери...Да не сънувам петолъчки казваш...Докато свят светува фамилията ми ще помни как руските орди с помощта на българските "партизани" само за една нош са превърнали дедите ми от заможни българи в обикновени клошари,национализирайки имотите им!Да-върнахме си основното след реституцията,но каква е цената на няколкото пропилени живота ?!За "пропуснати ползи " няма да говоря.И след всичко това да слушам поучителни успокояващи слова от "някакъв си"?!Ей...стегни се ти:)
Новини по държави: