Last news in Fakti

23 Юни, 2016 07:30 11 368 12

Малдивите към богатите държави: Няма време за губене

  • малдиви-
  • богати-
  • държави-
  • климат-
  • споразумение-
  • ратификация

От островната страна апелират за бърза ратификация на парижкото споразумение за климата

Малдивите към богатите държави: Няма време за губене - 1
Снимка: БТА/АР

Всички богати страни в света трябва да ратифицират възможно най-бързо споразумението за промените в климата, постигнато във френската столица Париж в края на 2015 година. Това е апелът на Торик Ибрахим, енергийният министър на Малдивите и председател на съюза на малките островни държави, споделя "Гардиън".

Малдивите, както и редица други океански нации, са сред най-застрашените от климатичните промени в модерния свят. Един от най-големите проблеми, от които страда околната среда на островната държава са щетите върху кораловите рифове. Екоравновесието в страната е под заплаха, тъй като все по-висок процент от подводните полипи се "избелват". Тази болест, породена от сериозното затопляне на водната температура в световния океан, е ясен признак на смърт сред коралите.

Именно подобна "чума" властва над част от една от най-известните туристически дестинации в света - Големия бариерен риф край Австралия.

Ибрахим се опитва да напомни на големите индустриални сили, че спешно трябва да се вземат мерки, защото "няма време".

През изминалия декември, на конференция в Париж, 195 държави подписаха споразумение да задържат глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха. Това обаче може да се окаже недостатъчно за спасението на част от кораловите рифове из световния океан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Господина

    3 0 Отговор
    Джордж Буш съсипа света когато дойде на власт през 2000г, - ако не беше неговото лобиране за петролните компании досега половината американски автопарк щеше да е електрически, а да не говорим за ситуацията в близкия изток

    Коментиран от #7

  • 2 Грую

    5 1 Отговор
    Преди 238 млн. години е имало подобно развитие на климата на Земята. В резултат на покачването на температурата са се размразили полярните ледове и са почти спрели океанските течения, които както вече добре знаем движат океанските течения и са причина за живота, който познаваме. Земята се е превърнала в едно горещо, зеленясало, вонящо блато. Тръгнали сме натам и то без връщане. Въпросът е в скоростта, с която ще го постигнем, а както се вижда ускорението е забележимо дори за десетилетие. Идва ред човекът да си замине също като динозаврите и това ще се случи по една единствена причина и тя е , че вече отдавна се смятаме за най-важните и всичко около нас трябва да е в наша полза и да се прави заради нас. Ами не е така. Ние сме част от цялото и бързи темпове ставаме не само непотребна, но и пречеща на всичко друга част. Предстои ремонт от Природата, след който Земята ще остане без нас.
  • 3 До Ую

    1 2 Отговор
    А на бас, че е било преди 239 млн. години?
  • 4 Знайко

    1 2 Отговор
    Учените потвърдиха, че динозаврите са предизвикали парников ефект защото са отделяли твърде много газове!!! НЕ ПЪРДЕТЕ, видите ли до какво води това.
  • 5 Шрек

    2 0 Отговор
    Блатото си е мое и така ми харесва, не искам да се променя! А иначе си прав, но пък земята е преживяла много катаклизми, ще преживее и "хомо сапиенс".
  • 6 от стара коза яре

    0 0 Отговор
    БОЛИ ГИ ШМАЙЗЕРА ЖАБАРИТЕ !
  • 7 от Източният Фронт

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Господина":

    ВСИЧКИ С ФАМИЛИЯ БУШ СА ВИНОВНИ, КОЛЕГА :)
  • 8 АзСъмБългарче

    0 0 Отговор
    За сведение на неуките промяната на магнитните полюси вече е стартирана и във следващите 10 години... Жална майка на всичко живо!!! http://www.fenomenibg.com/modules/news/article.php?storyid=70

    Коментиран от #9

  • 9 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "АзСъмБългарче":

    Сигурно пак хората са виновни, нали?
    Пък тоя Грую май е от сектата на Мун, че толкова държи да се самобичува и оплюва хората :)))
    Когато науката отстъпва, тъпотията, простотията и лъжите вземат превес. Виждам, че г-н Ибрахим борави с много "научни" факти и може би е роднина на нашия Грую :)))
  • 10 опала

    0 0 Отговор
    слънцето е виновно - то свети по-силно от преди. то е толкова голяно и мощно, че дори 0.0000001% разлика може да изпепели земята, а тп със сигурност не е стационарно тяло, все нещо бълбука там
  • 11 Гост

    0 0 Отговор
    дето пишат за Буш! щатите 30 % са на електрически коли, има план до 10 години да са почти изцяло! А вашите другари комуниститие не искат и да чуват, за електрички! Сипвайте в лукойл и пишете за Буш!
  • 12 Adrianoencug

    0 0 Отговор
    Cheers. A good amount of knowledge.
    usda loans