Last news in Fakti

24 Юни, 2016 12:41, обновена 24 Юни, 2016 14:59 4 085 15

Brexit е удар за Европа

  • германия-
  • brexit-
  • ангела меркел-
  • зигмар габриел-
  • спешна среща-
  • ес-
  • европа

Меркел свика спешна среща в парламента заради Brexit

Brexit е удар за Европа - 1
Снимка АП/БТА

Решението на Великогритания да напусне Европейския съюз вдигна под тревога правителствата на много европейски страни.

Германският канцлер Ангела Меркел свика спешна среща със своята партия и лидерите на парламентарно представените партии в 11:30 часа местно време (12:30 часа българско време), пише в. „Гардиън“.

На извънредното заседание, на което присъстваха и редица министри от германското правителство, бяха обсъдени последиците от Brexit и начините за справяне с тях.

Зигмар Габриел, лидер на германските социалдемократи, коалиционен партньор в правителството на Меркел, заяви в интервю, че британският вот не е сигнал за провал, а по-скоро "шанс за ново начало." Той нарече Brexit "рязък сигнал за пробуждането" на европейските политици.

Минути след края на заседанието Меркел направи официално изявление.

"Няма начин да заобиколим случилото се. Това е удар за Европа", заяви германският канцлер.

"Това, което ще се случва през следващите дни, месеци, години - ще зависи от това, какво ние, останалите 27 държави от ЕС, сме в състояние и желание да направим."

В изявлението си пред медиите в Берлин Меркел заяви, че Европейският съюз е достатъчно силен, за да открие "правилните отговори" след решението на Великобритания да напусне.

Тя изтъкна, че Германия има "извънреден интерес" и "конкретна отговорност" към успеха на европейското единство.

Според Меркел Европа не трябва да си прави "бързи и прости изводи" от референдума, защото подобно нещо само ще създаде още разцепление.

Тя изрази "дълбоко съжаление" от решението на британския народ, но обясни, че блокът трябва да се стреми към "близки" бъдещи отношения с Великобритания.

От изявлението ѝ стана ясно, че страната продължава да бъде член на ЕС, с "всички права и задължения" и от двете страни, докато преговорите по отделянето ѝ приключат окончателно.

Германският канцлер е отправила покана към председателят на ЕС Доналд Туск, френският президент Франсоа Оланд и италианския премиер Матео Ренци, за среща в Берлин в понеделник, преди срещата на върха на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    2 2 Отговор
    Меркел ще си остане самичка с обединените бивши ГДР и ГФР и напоследък почерняла от "бежанци"!!!Ха да и е честито!!!Разпада е неизбежен!!!

    Коментиран от #2

  • 2 незнайко

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Румен Янев":

    И аз това искам, за да се кротнат най накрая.
  • 3 Еци меси

    3 0 Отговор
    Каквото и да свиква и казва Меркел те е ВИНОВНА за началото на края. Капката, която преля чашата на британците са огромните талази имигранти които тя внесе в Европа. Това че когато коментират въпроса с имиграцията и че тя е един от проблемите за напускането и посочват за виновни само имигранти от източна Европа е само прах в очите. Истината е че не тези имигранти ги притесняват толкова, защото те работят съвестно и им вършат мръсната работа, притесняват ги тези които ги завладяват и прииждат от 3-я свят, но не могат да го кажат на глас, защото веднага, ще ги обвинят в расизъм и нехуманност. Затова "виновни" са им белите от източния блок, а и те не мрънкат за права и пр.
    Миналата година станахме свидетели на едно огромно изнудване на Европа от страна на Гърция, сега вероятно, ще станем свидетели на още по-грандиозно изнудване от страна на Англия.
    И пак да припомним, кой е в основата на тези драми.... Меркел!
  • 4 555

    1 0 Отговор
    Меркел и вмешателството на САЩ докараха нещата до тук,
    а сега ще обвиняват Русия и Путин.Най добре да си подаде оставката бабето,а Обама той ще не ще си отива.,
  • 5 Краси

    2 0 Отговор
    Не знам колко пъти германците ще се опитват да правят смислена външна и международна политика. Засега последните 3-4 опита са катастрофални.

    Да вземат да оставят някои по-кадърни за тая работа, пък те да си се занимават с техника и машини...
  • 6 raptor

    1 2 Отговор
    Не се и съмнявах, че високомерните, вечно егоистични инцести ще предадат ЕС!
  • 7 Али Бабата

    3 2 Отговор
    Ето много интересна информация/потресаваща/,която няма да може да прочетете в ''нашите''СМИ.
    Европейската централна банка обяви,че ще предостави 399.289 милиарда евро при лихвен процент 0.00,за да смекчи удара от Brexit.
    Банката на Англия е готова да инжектира 250 милиарда английски лири стерлинги/312 милиарда евро по днешен курс/,за да поддържа функционирането на финансовия пазар.
    Дотук са заделени ''само'' 712 милиарда евро.
    Борсата в Токио се срутва с резултат 7.92 процента.
    Интересните резултати,които показват къде ще удари финансовото цунами идват от южна Европа.Борсата в Милано пропада с 11.67 процента.
    Любопитен и много показателен е факта,че борсата в Лондон има най-малки загуби за цяла Европа.Пада с 4.98 процента.
    Някой да се съмнява вече КОЙ стои зад стабилността на Лондонската борса?
    Франкфуртската борса губи 6.98 процента.Париж-8.57 процента.Мадрид/внимание/-10.82 процента.Най-големите испански банки-банка Сантандер губи 21.88,а банка Биская-20.40 процента.
    Борсата в Цюрих пропада с повече от 6 процента.
    Франкфурт/последните минути/ вече е над 10 процента пропадане.Най-големите германски банки Дойче банк и Комерцбанк вече имат над 18 процента обезценяване.
    Ще ви приведа данните от борсите в САЩ от настоящия момент,за да разберат и тези,които живеят със забучено отзад американско знаме,къде отиват европейските загуби...
    DOW JONES 18.011,07 +1,29% +230,24
    NASDAQ 100 4.467,48 +1,42% +62,76
    S P 500 2.113,32 +1,34% +27,87
    NASDAQ COMPOSITE 4.910,04 +
  • 8 Goro Lafchi

    1 3 Отговор
    И Швейцария е отеглила искането си за членство в ЕС.
  • 9 Чукча

    1 0 Отговор
    Следващият референдум ще е в Германия.Да я видим тогава яловицата Меркел.
  • 10 стоян георгиев

    2 3 Отговор
    европа получи силен удар от великобритания и ако процеса не бъде овладян ще има сериозни икономически,политически и военни последствия ,особено тук на балканите и източна европа,българия е особено застрашена.

    Коментиран от #11

  • 11 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Дескооо, мило! Мимти си жива бе душкооо! Не е хубаво това да ме пунтираш, ама айде, нали си ме обичкаш. Айде мило потроли си малко и в джакудзито .

    Коментиран от #12

  • 12 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Монго":

    манго,разкажи ни за руските самолети дето били много добри или за латинизацията на румънците през 18 ти век,а може и за натрупаните руски резерви ,даваи след това и за джакузите!

    Коментиран от #14

  • 13 Е99999

    0 1 Отговор
    Лошото е че Меркел е компрометирана и работи против Еропейските нации .. Тя много добре е осведомена за планираното излизане на Англия и за бъдещите неволи на Европа . Не им стигна на съзаклятниците че напълниха Европа с араби , вкараха си армия под предтекст за бежанци , сега ще я снаражат и се почва . Меркел умишлено ги пусна , знаейки че това е лошо за Европа . Сега Англия ще излезе и ще си спести последиците които очакват европейците от новите мерки на САЩ ,РУСИЯ и предателката(еврейка)Меркел .
  • 14 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    За последен път, цитат от Уикито:
    "До средата на 18 век дедите на днешните румънци използват като официален език старобългарския и среднобългарския, а кирилицата - до средата на 19 век, когато по политически причини е въведена видоизменена латиница, въпреки изпитаното българско влияние в румънския език. До обединението на Влашко и Молдова единствената азбука в дунавските княжества е румънската кирилица. Старобългарският език под формата на т.нар. "църковнославянски език" като литургичен (църковен) език се употребява в Румънската православна църква до началото на 20 век. И сега, в много издания на Румънската православна църква се употребява латиница изписана със старобългарски шрифт"
    Толкова за Румъния, мило Деси-Стоян, нека другите те видят с колко ника си. И се пише-джакудзи, с Ь малък, като ютия , мое мило неграмотно тролче.

    Коментиран от #15

  • 15 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Монго":

    ааа,сега разбрах кво е латинизация :))!значи българите сме се българизирали през 19 ти век до тогава сме били некви други сигурно гърци :))!!наистина си мнооо компетентен извиняваи за джакузито и правописа ми ,ти ме разби показваики ми латинизацията на румънците през 18 ти век,ха,ха,ха....видя се че си експерт!
Новини по държави: