Last news in Fakti

24 Юни, 2016 22:01 5 014 3

Турски съдия: Обидно е да се сравнява Ердоган с Ам-гъл

  • турция-
  • ердоган-
  • ам-гъл-
  • сравнение-
  • дело-
  • съд-
  • реджеп тайип ердоган-
  • обида

Обидата на президента е престъпление в Турция и се наказва с лишаване от свобода

Турски съдия: Обидно е да се сравнява Ердоган с Ам-гъл - 1
Снимка АП/БТА

Турски правни експерти в продължение на месеци са се вкопчили в един от най-трудните въпроси, които биха могли да се разискват по време на съдебно дело: Обидно ли е да сравняваш някого с измисления герой Ам-гъл от романа на Дж. Р. Р. Толкин "Властелинът на пръстените"?

Най-сетне един съдия намери отговор: Ако въпросното лице е турският президент Реджеп Тайип Ердоган, тогава да, обидно е. А какво е подходящото наказание? Условно лишаване от свобода за една година и загуба на родителски права. За този абсурд, който е на границата, пише „Форейн полиси“.

Нещата можеха да се стекат много по-зле за Рифат Четин, който през 2014 г. публикува в социалната мрежа Фейсбук серия от снимки, които сравняват Ердоган с Ам-гъл. Той обаче "се отърва" с условна присъда. Ако обаче отново извърши подобно „престъпление“ в следващите пет години, мъжът ще се озове зад решетките за година. 

В Турция, обида срещу президента може да се наказва с до четири години затвор. Откакто Ердоган бе избран за президент на страната през 2014 г., в съда са били заведени повече от 1800 дела.

Турски съдия: Обидно е да се сравнява Ердоган с Ам-гъл

Делото "Ам-гъл" спечели вниманието на международната общност след като турският лекар Билгин Чифчи, публикува същите снимките и бе арестуван по същите обвинения в края на миналата година.

Съдията, който разглеждаше случая на Чифчи, остави делото на изчакване, за да се консултира с филмови експерти дали сравнението с Ам-гъл наистина може да се разглежда като обида. Неговото дело все още не е решено и отлежава в съда.

Съдбата на Четин обаче, може да създаде прецедент за Чифчи, който изгуби работата си в държавна клиника и, както се оказва, може да загуби и децата си.

Режисьорът на екранизацията "Властелинът на пръстените" Питър Джаксън се е опитал да помогне на двамата мъже. След като се запознал със случая на Чифчи, Джаксън заяви, че снимките на Ердоган, около които се върти делото не изобразяват Ам-гъл, а неговото алтер его - Смийгъл, което би означавало, че Ердоган не трябва да се чувстват обиден.

"Смийгъл е радостен и благ персонаж. Смийгъл не лъже, не мами и не се опитва да манипулира околните", каза Джексън в изявление. "Той не е зъл, интригант или злонамерен - тези черти от характера принадлежат на Ам-гъл, който никога не трябва да се бърка със Смийгъл. Смийгъл никога не би мечтал да притежава властта да тъпче слабите. Той не е грубиян. В действителност той е много мил."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 144

    1 0 Отговор
    Да обидно е за Ам Гъл
  • 2 mmMM

    1 1 Отговор
    Същия султан болен мозък ердоган (нарочно го пиша с малка буква) на снимките! Кефят! Браво на резаците - и при тях имало останали хора с ум в главите.. Браво.
  • 3 некойси

    0 0 Отговор
    Фактите внимавайте с публикуването на материалите, че да не вземе някои турски съдия да ви лиши от свобода :)
Новини по държави: