Last news in Fakti

25 Юни, 2016 14:48 967 0

Папата почете жертвите на арменския геноцид

  • папа франциск-
  • геноцид-
  • армения

Той прочете молитва на мемориала на жертвите на арменския геноцид Ереван

„Човечеството не трябва да забравя и да съумее да победи злото чрез добро“, за да не се повтарят повече „подобни трагедии“. Това написа папа Франциск в паметната книга на мемориала на жертвите на арменския геноцид Цицернакаберд в Ереван, който посети в събота сутринта заедно с арменския католикос Карекин II, съобщи „Радио Ватикана“.

Папа Франциск и Карекин II бяха посрещнати от арменския президент Серж Саркисян и заедно преминаха последния участък към вратата на Мемориала, където Франциск поднесе венец от цветя от външната страна на паметнита. Присъстваха и група деца, които държаха в ръце плакати с мъчениците през 1915. Пред вечния огън двамата лидери произнесоха молитвата Отче наш. Бяха прочетени и две литургични четива: първото от послание до евреите «Припомняйте си предишните ваши дни, когато след като се просветихте, издържахте  голяма борба на страдания» (Евр. 10, 32-36) и второто от Евангелието на Йоан – «Каквото поискате от Отца в Мое име, ще го направя, за да се прослави Отец в Сина» (Йоан, 14, 1-13). В края на церемонията папата произнесе молитва за небесно застъпничество .

В края на визитата папата засади и благослови дърво за спомен от посещението, а на терасата на Мавзолея се срещна с група от потомците на преследваните арменци, спасени и приети в папската резиденция Кастел Гандолфо от тогавашния папаПий XI.



 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА