26 Юни, 2016 14:27 2 008 3

Шотландия бойкотира Brexit

  • шотландия-
  • brexit-
  • никола стърджън

Никола Стърджън започва преговори за оставане в ЕС

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че шотландското правителство може да наложи вето върху Brexit, съобщи Би Би Си.

На референдума за бъдещето на Великобритания в ЕС 52% от британците подкрепиха излизането на страната от ЕС. В същото време 62% от шотландците подкрепиха членството в Съюза.

Стърджън заяви, че ще поиска от шотландските депутати да откажат да дадат своето „законодателно съгласие“.

„Въпросът, за който говорим е трябва ли да има законодателно съгласие. От логическа гледна точка смятам, че ще е трудно да няма подобно изискване. Подозирам, че погледът на британското правителство ще е различен и ние трябва да се ориентираме в каква дискусия попадаме. Ако шотландският парламент разглежда нещата от гледна точна на това кое е най-добро за Шотландия, ние едва ли ще гласуваме в подкрепа на нещо, което е против нашите интереси“, заяви Стърджън.

По-рано Стърджън заяви, че тя и нейните колеги ще започнат преговори с Брюксел за възможностите за оставане на Шотландия в ЕС. Тя вече потвърди и че има възможност за втори референдум за независимост.

„Великобритания, в която Шотландия гласува да остане вече не съществува“, допълни Стърджън.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    0 3 Отговор
    Скоро и на нас ни предстои референдум. Ако 52% от хората гласуват броя на депутатите да бъде намален на 120, но в Сунгурларе 62% са гласували обратното какво правим?

    Коментиран от #2

  • 2 Оня с талигата

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "666":

    Великобритания е кралство, съставено от 4 държави - Англия, Шотландия, Уелс и Сев. Ирландия. Всяка от тези държави има собствен парламент и правителство, нещо, което у нас не съществува по никакъв начин. Да, всички те са британци, но не всички са англичани, нали?!

    Ако ние имахме автономни държави, интегрирани в нашата по-голяма страна, то тези автономни държави можеха да поискат да са независими. Те, така или иначе, биха имали правителство, президент или монарх, биха имали парламент и свобода да решават бъдещето си. Както всяка една държава. Естествено, всичко щеше да е регламентирано в конституция и други закони.

    Шотландия веднъж реши да остане в рамките на Великобритания, но Шотландия винаги е търсела близостта на континента, не изолираността на Астрова и колониите.
  • 3 раптор

    0 0 Отговор
    О колко хубаво! Най-големия враг на Русия в исторически аспект (задкулисно биха ни заличили, но са хитри) Великобритания се разпада... Аз нямам лоши настроения към ЕС, но трябва да оцелява! Да се подобри и достойните европейски нации да се обединят срещу външните заплахи - САЩ, Китай, Ислямския свят!
Новини по държави: