Last news in Fakti

27 Юни, 2016 22:15 4 218 3

Езикова драма в ЕС

  • ес-
  • драма-
  • великобритания

Бъдещето на английския в Съюза

Английският език ще загуби статута си на институционален език в ЕС. Това беше заявено от председателя на Комисията по конституционните въпроси в Европейския парламент Данута Хюбнер, цитирана от „Уолстрийт Джърнъл“.

„Ако Великобритания излезе от ЕС, ние няма да имаме английски“, заяви Хюбнер.

След излизането на Великобритания акцентът в Съюза ще падне върху френския и немския език.

При своето обръщение във вторник председателят на Европейската комисия Жан – Клод Юнкер ще говори само на френски и на немски език. Все пак английският ще остане работен език в ЕС. В него ще се работи в Европейската централна банка. Английски се упражнява още в Ирландия и Малта.

В момента в ЕС се използват три работни езика – английски, немски и френски. Утре трябва да се проведе среща на върха, в която ще има разговори с британския премиер Дейвид Камерън.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 909 БЪЛГАРИЯ

    1 0 Отговор
    БОЛИМА САЙДЕРА ЗА ЕС И ДАНО СЕ РАЗПАДНЕ !!!
  • 2 Неориентиран

    1 0 Отговор
    Здрастиии! Как сме едно общо като говорим чужд език. ЕС е мъртво родено отроче, но бюрокрацията по-принцип е по-силна от хората и прави каквото си иска.
  • 3 Читател

    0 0 Отговор
    Росенчо, и ти ли редиш един слова, без да мислиш?
    "Все пак английският ще остане работен език в ЕС. В него ще се работи в Европейската централна банка."
    Какво е това "в него"???