Last news in Fakti

28 Юни, 2016 08:41 4 410 50

Турция готова да плати компенсация на Русия

  • турция-
  • компенсация-
  • русия-
  • реджеп ердоган-
  • владмири путин

Анкара ще възмезди Москва за сваления самолет Су-24

Турция е готова да плати компенсация на Русия за сваления самолет Су-24. Това бе заявено от турския премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от „Свободная Преса“.

През ноември два турски изтребителя свалиха руския самолет в района по границата със Сирия. Според Йълдъръм Анкара е готова да възмезди Русия за смъртта на убития пилот и загубата на изтребителя. През вчерашния ден турският президент Реджеп Ердоган изпрати писмо до Кремъл с официално извинение за случилото се.

„Вероятно всички сте наясно със съдържанието на писмото. Ние изразихме нашето съжаление и при нужда сме готови да платим компенсация. Нашата страна иска нормализация на отношенията. И двете страни искат нормализация на отношенията. Мисля, че имаме напредък“, заяви Йълдъръм.

Позиция по въпроса зае и украинският президент Петро Порошенко. Според него в писмото се изказва съчувствие към семейството на загиналия пилот, което е „напълно нормално“.

Лидера на Чечня Рамзан Кадиров също изрази позиция. Според него извинението на Ердоган свидетелства за правилния подход на Русия спрямо въпроса.   


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Goro Lafchi

    2 2 Отговор
    Я каква стана тя!
  • 2 подлоги не ни трябват

    2 2 Отговор
    Ааааааа тука вече "ТО" -стоян-деса ще получи инфаркт--край нямат новините в които,унижението на идолът му-Ердоган,е тотално........Ехххх"ТО" -да беше поне разбрало от историята, че срещу рашъните,твойте любими шалвари нямат никакви шансове.....
  • 3 Тито

    1 0 Отговор
    Теманетата на османлиите ще са безбройни-защото не са проблеми само в икономиката-ами вече твърдо се говори-дори и на Запад за създаването на Кюрдистан.Та съвсем се оплете Ердоган.А как преди няколко месеца беше йоклия-казваше-"Ако трябва пак ще свалим руски самолет".....а сега сваляй си шалварите и в стойка Г.....
  • 4 долен фес

    2 1 Отговор
    Ааааа, мръсния фес вече почна да лази по корем пред руснаците, както се и очакваше. Наскоро си подобриха отношенията с Израел, а евреите и Русия също са приятелски настроени, така че и това може да е изиграло роля в промяната на курса.
  • 5 Менко

    0 3 Отговор
    Сега ще видите на какво са способни Путин и Ердоган заедно срещу ЕС.

    Коментиран от #6

  • 6 некойси

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Менко":

    Няма заедно тука, ще си сърбат попарата до последно.
    Интересно как само няколко месеца ни делят от позицията на 180 градуса на фесовете.
  • 7 Житан

    1 1 Отговор
    Плащат с лихвите по нощна тарифа,дават убийците на пилота барабар с брадите им,дават безплатни абонаментни карти за Босфора и.........Петин ще си помисли!!!!!!!!!!!!!
  • 8 Алфата

    1 2 Отговор
    Когато преди началото на сезона си обявил "Анталия ранни записвания, минус 50 %", когато от половин година нямаш сериозен играч на пазара на хранителни продукти и други промишлени стоки... Ами ще клекнеш, къде ще вървиш. Че и година поне ще пускаш прИмоция!
  • 9 справедлив

    2 2 Отговор
    Сваляй чалмата и на колене пред Путин-иначе "Туркия ке падне"....
  • 10 Ник

    3 2 Отговор
    Стискайте палци , Руснаците да не се навият да стоплят отношенията защото ние само губим от подобен развой на събитията. Ако Руснаците подновят отношенията си ще има отново Турски Поток, АЕЦ Акую, Руски Туристи в Турция ...... - Все неща, които на са в Българският икономически интерес

    Коментиран от #11

  • 11 666

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ник":

    Ние и не спечелихме нищо от това. Спечели Гърция. Ние аха да се докопаме до мръвчицата и някой се постара да оака положението. Турците ще имат и газ и АЕЦ и туризъм, а ние ще си имаме Борисов, Плевнелиев, Вампиркова.

    Зимата иде. Стягайте се за голям глад.

    Коментиран от #14

  • 12 коматсу

    2 2 Отговор
    Вие чугуни не спечелихте, но целия български народ спечели. Вашата печалба е пропорционална на руската печалба от задушаващия енергиен монопол над България. Вашите интереси всъщност са руските интереси и губите много от комисионните по енергийните и военните договори.
  • 13 щщд

    3 1 Отговор
    Унижението от свален боен самолет е едно а компенсациите и парите съвсем друго!!!

    Коментиран от #17

  • 14 Ник

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "666":

    Да разбирам какво имаш в предвид.
    Но нека да стискаме палци на Руското самолюбие, да реши проблема с Турция. Че ще плащат турците е повече от ясно, въпросът е рестрикциите към тях да отнемат поне още 4-5 години
    Все още имаме някакъв шанс да възстановим поне мъничко от загубеното.
    Колкото повече, чета за провалените проекти, толкова повече излиза информация за целенасочените действия на Борисов в ущърб на държавният интерес.
    С оглед на последните събития по въпроса с АЕЦ-а, се оказа, че Борисов освен че е подписал меморандум за съвместно Българо- Руско предприятие АЕЦ Белене през 2010-та, е подписал и 9-т от общо 14 допълнения (анекса) за строежа на Централата.
    В същото време тогавашния комисар по енергийните въпроси Йотингер в няколко изявления говори, че проблема не са проектите, а участието на Руснаците, както и че всички позиции ще бъдат съгласувани с ЕС, американските ни приятели и руски партньори ....
    Какво да говорим повече?
  • 15 onq s konq

    2 1 Отговор
    Май никога няма да осъзнаете,че както Ердогановата телеграма-извинение,така и тия "компенсации" от турска страна са театър за успокояване на елементарните националистически страсти в Русия?Както и "твърдата" реакция на Путин-задължителна в подобна ситуация,предвид ръководната длъжност която заема и вперените очаквателно очи на електората му.Естествено че и двамата лидери съжаляват за инцидента,но нито за миг не им е хрумвало да прецакат стокообмен за милиарди,туристопотока,взаимноизгоден строеж на ядрена мощност в Турция и т.н. заради един самолет!Разбираема и закономерна е и "готовността за прошка" на Путин,защото Турция за разлика от България не е в ЕС и пътят на тръбопровода не е обвързан с Европейски условия,а единствено с едноличното решение на Ердоган.В крайна сметка излиза,че Русия е много повече заинтересована от благополучно решение на ненавраменния конфликт.А колкото до въпросните "компенсации" от турска страна-толкова са незначителни на фона на бъдещия финансов резултат от последващи споразумения,че Русия ще ги компенсира на Турция многократно по други начини !

    Коментиран от #27

  • 16 логика

    2 1 Отговор
    Искам отново България да е на 100% зависима от руската газ и руското ядрено гориво. Не харесвам други доставчици на горива да прецакват монополът и цените за българските потребители да падат, както паднаха наполовина доходите на Газпром от това, че не е монополист в много търсещи алтернатива държави.

    Коментиран от #20, #22

  • 17 Монго

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "щщд":

    Защо модераторите допускат ник с такова цинично съдържание?

    Коментиран от #36

  • 18 Ной

    2 1 Отговор
    Всички руски партии трябва да се обединим и да им изберем подходящ президент, който да гарантира монполът на Русия в сферата на енергетиката.
  • 19 kcaniba

    2 2 Отговор
    Каво стана бре джанъм!!!
    Голям сеир излезе бря!!!
    султанчето въртя ли, въртя опашката,
    и накрая клекна!!!!
    Колко султани са му кацнали на Императора руски!!!)))
    История не четете ли...
    Колко са ефективни европейските санкции го видяхме -Крим е Русия!!!
    Руските санкции помляха турския бизнес, на пашата ще му фръкне зелката!!
    Освен 60 млрд долара преки загуби, турската икономика ще плати самолета, компенсация за загиналият пилот и ще убие с камъни мирният картечар, снимал с телефона деянието си!!!
    Алаакбар с една дума потурняяя!!!)))
  • 20 666

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "логика":

    Кажи ми другите доставчици на газ? С колко ще паднат цените, ако другите доставчици ти дават цена х2? На каква цена ти излиза друга АЕЦ с друго гориво и на каква цена е това гориво? Не е ли по-добре да търсиш цена, вместо алтернатива? Ясно е, че ще купуваме газ от Гърция. Те от де ли ще я вземат? САЩ не искат Русия да строи тук АЕЦ. Ами да предложат цена? Германия не иска Южен поток, ама строи северен поток 2. Ама защо те купуват руски газ? Ъ? Ми да го откажат. Санкции има, 7 държави изреваха, че не отговаря на изискванията на ЕС.

    Ако някой ни предложи читави проекти на хубава цена...що да се дърпаме? Но някой друг освен Русия да го е направил? САЩ да са вкарали някакви инвестиции тук? Германия да е наляла пари тук?

    Та къде е логиката?
  • 21 вай вай

    1 2 Отговор
    Нещо им се дръпна л..ното !
  • 22 Ник

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "логика":

    Понеже ми омръзнаха голи слогани, моля обясни как я виждаш тази велика перспектива? Има няколко задвижени проекти за Газ и няколко проекта за АЕЦ на територията на Европа.
    Хайде обясни гениалните си мисли по- подробно!
    За газта: - Посочи източниците, дължината на трасетата, обемите, стойността на проектите и страните които ще получават транзитни такси и къде се намираме ние в схемата.
    Тези проекти не са много на брой и имат ясни параметри.
    Южен Газов Коридор ( ТАП и ТАНАП) , Източен кръг и Северен Поток 2.
    Хайде извади цифрите и да смятаме, кой какво и от къде ще получи!
    - Искам да се поуча от твоите мисли!
    Много държа да видя на практика и в детайли мислите ти.
    Чакам!
  • 23 логика

    2 2 Отговор
    За втечнен газ чувал ли си?

    Коментиран от #24, #26

  • 24 Goro Lafchi

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "логика":

    И къде ще спират и разтоварват кувейтските и американски газовози? Къде са ни терминалите за втечнен газ? Каква ще и е цената? Все логични въпроси, на които едва ли имаш логични отговори.
  • 25 Ердоган

    2 2 Отговор
    А бе всезнайковци стига сте писали антиТурски глупости!Учете се от коментар №15,интереса клати феса!
  • 26 Goro Lafchi

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "логика":

    Айде, че ми омръзна от "логични"тролове:"Американския втечнен газ катастрофира и на френския пазар, след като Литва се отказа да купува скъпото гориво. Въглеводородните войни вървят и с пазарни средства.

    През януари т.г. Литва се отказа от американския сгъстен газ. Литовските власти излязоха с номера, че газотранспортната система на страната не е приспособена за американския висококалориен газ.

    Франция разглежда възможността за забрана на вноса на американски сгъстен природен газ, съобщи агенция Ройтерс, като се позова на изказване на френския министър на екологията Сеголен Роаял. Париж не иска да купува американския природен газ, мотивирайки се, че в него е прекалено голям делът на шистовия газ, при чийто добив се използват технологии, забранени във Франция. Екологията е само предлог, а всъщност американският газ се оказва прекалено скъпо удоволствие за французите. Причината Париж да се откаже от американския газ е свързана с цената му – 6-6,5 долара за 1 млн. британски термични единици, докато руският газ, идващ по тръби, е далеч по-евтин. Цената на руския на пазарите в Европа е максимум 5.8 долара. Аналитиците от отбелязваха,че в случай на сериозна конкуренция Москва може да занижи цената до три долара. Засега не им се налага."
  • 27 999

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    А бе ти да нямаш деменция, един път Руснаците били бедни и пияници и всеки момент ще фалират а сега говориш за стокообмен за милиарди.Само един нагъл гьонсурат може да каже,че едва ли не Русия се е молила за извинението на Турция, и знаеш ли защо? Защото ти си от хората които се кланят на лъскавото и парата но най истинските в живота не се купуват с пари едно от тях е интелекта.

    Коментиран от #32

  • 28 чочко

    2 3 Отговор
    Разбирам конкретния ти професионален и икономически интерес България да продължава да е 100% зависма от руския газ. Но това не е интересът на българите и колкото и предатели като теб да пречат, скоро ще имаме собствен добив на газ, както и участие в LNG терминали в Гърция.
  • 29 Goro Lafchi

    2 2 Отговор
    Още един, да му припомня думите на Великия:
    Добиването на нефт и газ от Черно море е приоритет за страната ни. Това е диверсификация, това си е наше, това е богатство.

    Това каза Бойко Борисов на Шестия зимен университет на Старейшини ГЕРБ в Стара Загора.

    Премиерът заяви, че на 19 април ще започнем да дупчим и да добиваме газ и нефт.

    Румънците вече го правят. В Румъния внасят само 10 на сто газ, а ние - 100%.

    След 25 години демокрация България не само ще добива, но и ще изнася газ,

    ставаме конкурент, заяви Бойко Борисов."
    Ооо,Buddha Bless You.
  • 30 Газов монопол

    2 3 Отговор
    Не си единствения национален предател, който щеше да се радва България да бъде прецакана със заробващия 25 годишен договор с монополистът Газпром. Множество собственици на земи по трасето на тръбата щяха да се радват монополът да продължи. Няколко големи фирми подизпълнители на проектът щяха да се радват монополът да продължи. Иначе румъния е ярък пример за това, в какво може да се превърне една бивша комунистическа държава, която завинаги се е освободила от предателите и монополът.

    Коментиран от #43

  • 31 Гост

    1 0 Отговор
    Чета коментарите и не мога да павярвам, хора какво значи зависимост от руския газ, за какво робство говорите. При положение, че нямаме собствено разработено находище за добив на газ, което да е в състояние да задоволява нуждите на страната, тогава трябва да се внася газ и от тук имаме само 2 прости мъзможности да сме страна, през която се транзитира газ и тя освен, че е осигурена с газ взима и пари от транзитни такси или просто да сме краен потребител, който си плаща за доставката на газ и толкоз. Вторият случай е вече налице купуваме газ от Азербайджан, който минава през Турция и Гърция и те печелят от транзита му, а на нас каквото си платим и ни пуснат през Гърция, а имаше проект и този газопровод да мине през България. Колкото до написаното в статия турчулята, подхождат много правилно и се натискат пак да станат дружки с Русия за да може Турски поток да стане факт и те да лапнат транзитните такси от още един газопровод, който също да ни заобиколи и тогава ще сме просто един краен потребител, но за сметка на това енергийно "независим"
  • 32 onq s konq

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "999":

    Ееее...Девяткин?Ма ти си бил още жиф ва!Аре щот съм от най-добрите,ще ти поясня специално за теб:Стокооборотът между Русия и Турция е за милиарди-точно така,както съм го написал,но...това не значи че ПЕЧАЛБАТА от това отива при гладния и на ръба на оцеляването мужик/поне 90% от целокупното руско население/,а в джобовете на РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ!Такова е положението и със газовия сектор,такова е и със евентуалните строежи на АЕЦ в Турция.Казах ти че съм от най-добрите и затова няма да питам дали си ме разбрал,защото съм сигурен какъв ще е отговора ти:)И понеже всяко нещо на тоя свят си има цена,питам те конкретно-КОЛКО СТРУВА ТВОЯТ ИНТЕЛЕКТ КОНКРЕТНО?Колкото кажеш- плащам двойно...в рубли обаче!И не ме питай за какво ми е,защото ще трябва да ти казвам че искам да си избърша задните части с него:)

    Коментиран от #34, #39, #41

  • 33 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    ИЗГУБИХА ПАРАТА ТУРЦИЯ И СЕГА СЕ ИЗВИНЯВАТ ЧЕ И ПАРИ
    ПРЕДЛАГАТ
  • 34 666

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "onq s konq":

    Печабата отива при този, който е инвестирал тези милиарди. От своя страна тези милиарди осигуряват работни места, от тях се плащат данъци, осигуровки, влизат пари в държавата и тн.

    А Вие като си купите сиренце от магазина, печалбата за собственика ли остава, или за магазинерката?

    Коментиран от #38

  • 35 Mercedes-Benz

    3 0 Отговор
    За нас не е добре ако пак се сдушат!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 simonm

    1 2 Отговор
    Вовка пак ли рязан,а бе много взе да ти харесват,
  • 38 onq s konq

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "666":

    Хубо че си се нарисувал като дявол с тия шестици,но си абсолютен дявол-менте!Та за това дето си го изредил-1 по 1-Верно че милиардите осиг. раб. места,но не и "достойно" заплащане!Да си чувал за "работещи бедни"?Плащали се данъц...Да си чувал за укриване на данъци?А за офшорки?Плащали се осигуровки...Моляяя??!И като теглим чертата накрая,всичко което "влиза в държавата"- халал да ти е:)

    Коментиран от #40, #48

  • 39 999

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "onq s konq":

    Поредното доказателство ,че съм бил прав е твоят отговор.Знаем ,че обичаш да се заиграваш с задните си части но интелекта не е твърд предмет и не можеш да го използваш за тази цел.Що се отнася за Руските туристи в Гърция, Турция и България не са олигарси а обикновени хора доктори, учители, администрация и др. та това е "гладният на ръбът на оцеляването мужик" Запомни ,че куха кратуна на човек не може да пояснява нищо.
  • 40 Петко Воивода

    2 3 Отговор

    До коментар #38 от "onq s konq":

    Е неграмотник научи се да пишеш правилно не сме длъжни да ти четем простотиите.

    Коментиран от #42

  • 41 унуфри

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "onq s konq":

    Ама много си палав бе кончо какво си предлагаш задните части с тая разбита втулка.
  • 42 onq s konq

    3 3 Отговор

    До коментар #40 от "Петко Воивода":

    Я кажи сега на тия хора кои сте "вие",колко сте много,колко сте гладни и "как се мятате и как го барате":)И понеже не ми е възможно да съм по-грамотен,вместо да пиша вече ще пея.Затова бегом да си измиете ушите..."ВИЕ" ВСИЧКИТЕ!:)

    Коментиран от #49, #50

  • 43 Ник

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Газов монопол":

    Иначе даваш "светли примери". Хайде сега извади информацията за договорите на Румънците с Шаврон, Ексън Мобил и Омв.
    Да независими са от руснаците, но станаха зависими от американците, по ирония на съдбата със собствените им залежи.
    Съветът ми е преди да правите волеизявления, добре проверете информацията, не заради друго, а по простата причина че има достатъчно хора, които следят и проверяват данните
  • 44 оня с каруцата

    0 0 Отговор
    Аууууу каква излагация! С тая ВЕЛИКААА СТРАНА не трябва да се е-ате! Ако не вярвате питайте Хитлер! И баба Ванга е казала "Русия ще помете всичко по пътя си"
  • 45 kaput kaputin

    0 1 Отговор
    ердоган поднесе рязания на путин и той го прие ооооооп пардон пое гоооооооо
  • 46 kaput kaputin

    0 1 Отговор
    http://sokrytoe.org/24278-putin-narkobaron-i-chlen-mezhdunarodnoy-opg.html
  • 47 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    да,пропаганда в добрите години на соца :),ердоган след като свали руския самолет сега се моли да му простят ,нарисуван на голям плакат и носен на митинга в москва по случаи втората световна :)!тва ви трябва на вас ,да ви кажат колко сте голяма работа преди да ви оберат и пратят на каторга където щасливи в мизерията да се радвате че турция се е е била извинила :)!утре ще се окаже ,че леко е сменено съдържанието на турското послание ,но кво от това в съветския съюз тези нужни лъжи се фабрикуват постоянно и винаги минават :)!
  • 48 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "onq s konq":

    Този път коментарите ти са логични, но ми се струва, че са малко в разрез с позицията ти по принцип.

    А по отношение точно на 38-ият ти кометар:
    Нали не си мислиш, че в любимите ти САЩ и техните поробени губернии положението е различно?
    Една насока само доколко и как работи демокрацията в САЩ: Енрон. Няма чист бизнес за милиарди! Всичко е надцакване, просто на друго ниво.

    По темата:
    Самочувствието на Ердоган бе прекалено дълго подхранвано от "приятелска" Америка, но се видя, че е позицията му е била глупава. Всъщност прекалено глупава. А Америка прекалено далеч, за да е реално от полза за Турция. В края на краищата всяка държава е сама за себе си и евентуалните й съюзници по скоро биха я зарязали да се оправя сама, отколкото да носят негативите от грешните й решения и своеволия. В тоя ред на мисли ще следим с интерес GB след BRexit-a. Да видим дали и англичаните няма да си променят позицията след някой месец, година. Светът е вече различен. А силните доскоро, останали сами и изолирани много бързо изтрезняват за реалността.
  • 49 Петко Воивода

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "onq s konq":

    Какво да кажеш на прост човек, нямам думи. Когато човек е безсилен в своето начинание точно тогава простотията му лъсва най много и ти си доказателството.
  • 50 Унуфри

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "onq s konq":

    А защо вместо да ни пееш да не ни посвириш а като гледам доста хора са готови да ти подишат във врата лошото е че като те слагам на кантара май ще ти направим кефа.
Новини по държави: