Last news in Fakti

28 Юни, 2016 10:02 4 126 22

Руските служби да ти се изходят на килима

  • русия-
  • служби-
  • дипломати

Американски дипломати се оплакват от нарастващ тормоз

Руските служби за сигурност са започнали кампания на тормоз срещу американските дипломати и техните семейства в Москва, съобщи „Вашингтон Пост“.

Това е принудило държавният секретар на САЩ Джон Кери да поиска от руския президент Владимир Путин да прекрати тези действия. Няколко европейски служби се оплакаха, че руските служби постоянно проверяват и преследват техни дипломати.

Понякога представители на службите се появяват неканени по време на дипломатически обществени събития. В други случаи се плаща на журналисти за издаването на негативни материали.

В поредица от съобщения до Вашингтон обаче се съобщава за проверки, прескачащи границата. Дипломати съобщават, че представители на тайните служби нахлуват в техните домове, само за да изключат светлините или пренаредят мебелите им. Дипломатически служител дори съобщава, че са се изхождали на килима му.

 

Съобщава се още за спукани гуми и редовен тормоз от пътна полиция. Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл МакФол съобщава, че непрекъснато е бил преследван от платени протестиращи.

Подобни случаи е имало още по времето на първия мандат на Обама. Според официални лица тогава службите са нахлули в дома на американското аташе по отбраната и са убили кучето му.

След налагането на санкциите заради руската агресия в Украйна през 2014 г., обаче действията на силите за сигурност и пътната полиция срещу дипломатически представители рязко нараснали.

„Русия е ангажирана в нарастваща „сива“ война в Европа. Докладите за нарастващо насилие срещу дипломати са част от тази война“,заявява Норм Ейсън, бивш американски посланик в Чехия между 2011 г. и 2014 г.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър Кимонов

    3 1 Отговор
    Това е бил konq на onq...
  • 2 РЕАЛНО

    2 1 Отговор
    На тия и грам не им вярвам вече-колко лъжи чухме от тях...Така ,че дори и да е истина това-декиш не хваща
  • 3 Иван Господинов

    2 1 Отговор
    ....че са се изхождали на килима му
  • 4 555

    3 3 Отговор
    Тя мечката си спеше и си беше тихо и спокойно,ама едни едни немирници във Вашингтон дето се кроят нещо ровят където не им е работа.
    Имат си и агенти в Европа достатъчно,че взеха и събудиха мечока,а него сега сън не го хваща,току виж че ги изяде като огладнее.

    Коментиран от #6

  • 5 144

    3 3 Отговор
    Никой не ги държи на сила ,като не им харесва да си ходят в щатите.Американските дипломати навсякъде се държат като господари,само че в Русия тоя номер не минава.

    Коментиран от #7

  • 6 Едикой си

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "555":

    Хахахах...много добър коментар!! :) :) :)
  • 7 шлемник байкалски

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "144":

    Простотия от всякъде! Те русняците и тук се изхождаха най арогантно 45 години и въпреки че ги изгонихме ,още мирише!
  • 8 незнайко

    3 2 Отговор
    Българската поговорка, "Каквото почукало , такова се обадило" е валидна в този случай. Никой не е казал, че те трябва да се месят, във всички държавни дела. Какво постигнаха със санкциите? Недоволството на производителите. Светът постепено започва да се осъзнава, за отношението си към САЩ. САЩ е страната, разбутала отношенията в чял свят.

    Коментиран от #9

  • 9 знойко

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "незнайко":

    Не знам "Каквото почукало , такова се обадило" но такива ПРОСТОТИИ в Африка не стават но в путерландия СТАВАТ !!!

    Все едно американците не могат да правят същите неща на руските дипломати? Разбира се че могат но тук въпроса опира и малко до култура !!!
  • 10 Кобилкин

    3 2 Отговор
    Спяла си мечката спокойно, къде?
    В Крим или Украйна?
    Там където има мръсотия, винаги е замесена Русия!
  • 11 авиоремонтния завод

    1 2 Отговор
    Хм, тея ако минат с ултравиолетова лампа може и да разберат, защо им лепнат тапетите...
  • 12 rus WC

    1 3 Отговор
    Това че на някои господа сфинктерите им са неестествено разширени и вече не могат да задържат не значи, че трябва да хвърлят вината за кафявите излагации по килима върху руските служби !
    Моля нека си измислят нещо по правдиво, като "На.р.хме се от страх", На.р.хме се от кеф" и т.н. ;)
  • 13 СЕСЕСЕРКО

    1 2 Отговор
    Всеки знае, че навремето СЕСЕСЕРЕ е плщал на терористи да правят атентати в свободния свят.Както са казали хората - Старо куче нови номера не учи.Така и с Русия.Докато РФ не буде разчленена няма да остави света да се развива нормално.Русия или воюва или се готви да воюва.За това трябва да бъде унищожена.

    Коментиран от #14

  • 14 Монго

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "СЕСЕСЕРКО":

    Уау, и като се погледнеш в огледалото виждаш две малки злобни очички и мъничък "мусташ" под нослето? Ах, мама ако разбере как ще те пляска по дупето...
  • 15 КПЧ

    1 2 Отговор
    Те американците свикнаха с п...растията и на това ще привикнат. Да вземат пример от Ердуганя. И той не искаше да яде борш ама сега се учи да свири с уста по руски. Че го и докарва!
  • 16 АЗЪ

    2 0 Отговор
    Украйна. Покрайнини. Чии покрайнини?! Порошенко го каза в прав текст. Да се преименува Украйна в Киевска Рус.Нека се разберат кои са по-руснаци.Ние си имаме "Македонци".
    Кримската война "обединена Европа" с кого я води преди два века? Май беше с Русия.Украйна?!
    Явно на някои сега им се е приискал реванш след столетия.Тогава Британската империя не успя да унищожи Руската империя. Но нищо не пречи да опита отново.Империите за това са империи.Да си мерят ... силите.Отнасят го "сателитите" "съюзниците". Та по-кротко с вземането на страна в чужди битки.
  • 17 Девон

    2 2 Отговор
    Какво да очакваш от руснаци?

    Коментиран от #18

  • 18 Goro Lafchi

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Девон":

    Ще ти простят. Каквато и краварска щуротия да си направил. Макар и да не са ни братя по кръв и по ген.
  • 19 simonm

    2 0 Отговор
    Аз се изпразних на ФСБ През 1984 без да е ФСБ 2114 Стара лЮбов
  • 20 OT Moreto

    1 0 Отговор
    Незнам от къде сте ги изгонили руснаците, но ние ги чакаме като манна небесна... То в България гониме всичко от който имаме интерес...

    Коментиран от #22

  • 21 tost

    1 0 Отговор
    Даже е много нормална реакцията на руснаците,то небеше ембарго ,сваляне на самолети и плюне по техните дипломати и управляващи .Хубави ,лоши - руския народ си ги е избрал,а на чуждите дипломати като не им харесва,да напусна Русия.А дано - ма на дъли :)
  • 22 СЕСЕСЕРКО

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "OT Moreto":

    Няма какво да ги чакате.Съберете се и заминавайте организирано за Русия.Аз ще намеря хора да ви платим билетите ако обещаете никога да не се връщате в България.