30 Юни, 2016 09:22 981 0

13 години затвор за сърбин планирал атентат в Косово

  • косово-
  • атентат-
  • терористична атака-
  • сърбин-
  • съд-
  • експлозив

В колата у полицията отклира 12 килограла експлозиви

Съд в Косово осъди на 13 години затвор сърбин, обвинен в подготовката на терористично нападение, съобщи Ройтерс.

На мъжа са били повдигнати обвинения, след като полицията го задържала за транспортиране на взривни вещества по улиците на столицата Прищина.

Слободан Гаврич, роден през 1968 г., е бил арестуван през декември 2015 г, след като полицията открила 12,2 килограма експлозиви в колата му, която се намирала в района, където са разположени в посолството на Съединените щати и други западни посолства.

Полицията съобщи, че експерти по съдебна медицина, работещи с ФБР са установили, че експлозивът е бил пентаеритритол  тетранитрат (PETN), вещество, използвано при много терористични нападения или опити за такива в последните години.

"Той е планирал да дестабилизира и да унищожи най-важните политически, конституционни, икономически и социални структури", каза съдията по време на четенето на присъдата.

Съдията заяви, че експлозивите са съдържали фрагменти от метални парчета, болтове и пирони, за да се увеличат разрушителната сила и да доведат до по голям брой жертви.

По време на процеса той Гаврич заявил, че само е превозвал експлозивите, за да спечели малко пари, но не е казал на кого е трябвало да ги достави.

Адвокатите му заявиха, че ще обжалват.

Сигурността в Косово е крехка, след като бе обявена независимостта на страната от Сърбия през 2008 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА