4 Юли, 2016 15:51 3 590 9

Българите в Украйна искат автономия?

  • украйна-
  • българи-
  • автономия

Малко по-късно в своя профил във Фейсбук Юрий Паличев отрече информацията за исканите автономия

Българите в Украйна искат автономия? - 1
Българите в Украйна са се обърнали към президента Петро Порошенко с призив да им се предостави териториална автономия в Одеска и Херсонска област. Българите в Украйна искат автономия?

Това е обявил пред „Голос.ua“ един от лидерите на българската диаспора Юрий Паличев. Той посочи, че всички народи в Украйна трябва да бъдат еднакво защитени и да се ползват с равни права.

Малко по-късно в своя профил във Фейсбук Юрий Паличев отрече информацията за исканите автономия. Лидерът на българите в Украйна обяви, че ще иска опровержение от Голос.ua за разпространената невярна информация.

На 28 юни украинският президент заяви, че признава правото на кримските татари за териториална автономия.

Голос.ua припомня, че с искане за териториална автономия към Петро Порошеншо се е обърнала и Асамблеята на румънците в Буковина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ютутун Юсуф Юханес

    1 3 Отговор
    Да направят референдум за федеративна република от автономни области! След като има обществен интерес и политическа воля за признаване на автономия ще трябва да се съобразяват с живия пример в Донбас, където се отделиха 2 републики ДНР и ЛНР имащи претенции към сегашната форма на управление в Украйна и решенията които се взимат. Каталуня и Шотландия са области със статут на автономия, собствен парламент, че и собствен ЕЗИК, но не се стрелят и колят, защото имат чувството за независимост уважение от Испания и GB... И в БГ ако турците от Родопите решат да правят автономия не виждам, защо да не им се позволи щом години наред правителството си затваря очите за мирната им окупация на българските земи? Вярно, че това не са агресивни хора, които се образоват, работят и си плащат данъците, но ако поискат автономия ще се наложи да се проведе Референдум! Там има хора с български паспорти без българско самосъзнание! Онези хора в момента ги заслужават повече, защото отдавна са им "родни", а там българи НЯМА. Може би тогава ще се пробуди някакъв патриотизъм и глад за политическа активност в българското население и ще се отърсят от примирението, че "всичко е решено" и от вас нищо не зависи...
    Успех на Юрий Паличев, явно наистина най-способните и решителни българи са зад граница. То и всеки световноизвестен българин се е реализирал зад граница, а не в БГ, дори Ботев и Левски са били в чужбина, но сегашните подлоги се джафкат, че щом си заминал от България, вече не си българин...
    Чудно ми е - колко българи са посрещнали Ботев и четата му при Козлодуй, за да се присъединят към него или поне да му кажат, че е предател???
    Всичките са били млади български патриоти желаещи Освобождение, но пък са били в чужбина - значи са били изменици.
    Няма нужда от коментари в стил: "Стой си там" и "Не се връщай, не ни трябват тука такива като тебе!" , благодарен съм за съветите да не се връщам и се надявам да ми простите, че това лято ще прекарам 10 дена в къщата на баба и дядо, заедно с родителите ми, които по паспорт НЕ СА БЪЛГАРИ!

    Коментиран от #8

  • 2 Игор

    1 3 Отговор
    Точно в тази посока е подкрепата на България и Плевнелиев, ама някои само като чуят името му и изключват рационалното мислене и превключват на автопилот. Нещата се движат в правилната посока и народите ни се сближават. Остава Русия да изтегли армията си от Украйна и нещата ще се нормализират.
  • 3 Мечтите са безплатни

    2 1 Отговор
    М...лите се размечтаха.Кога Шотландия стана област бе и кога българомохамеданите в Родопите станаха турци.Да не говорим че болшинството от населението в Родопите са етнически българи.Нали черно на бяло ти е написано че българина със звучно име Юрий не иска автономия ,а ти му пожелаваш успех.Поне не излагай простотията си на показ,но те рязанките не се славят с голям интелект.Природна и религиозна обремененост да останат далече зад белите хора.Не случайно християните са стотици години напред в развитието си.
  • 4 1234

    3 1 Отговор
    Който е българин и иска да живее и работи в България да се завръща и да започва,а не да вземе българско гражданство и да хукне по чужбина. На такива трябва веднага да им се отнема гражданството,те са използвачи,такива не ни трябват от турция и македония има пре достатъчно ,само излагат България по света.

    Коментиран от #7

  • 5 909 БЪЛГАРИЯ

    4 1 Отговор
    ДА ЩЕ СИ ВЗЕМЕМ ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО НА ТЕРИТОРИЯТА НА ИЗМИСЛЕНА ОТ СССР УКРАЙНА Е НАША БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА ХАН АСПАРУХ !
  • 6 kcaniba

    2 3 Отговор
    разбира се че искат!!!!
    Руската Империя и запази живота и езика и културата !! Сега, за 20 години им отнеха всичко, следващото поколение вече няма да са българи - укри!!!
    Русия им даде навремето правилен съвет!!
    Отпадък сте на една Империя, наследили сте твърде много и твърде немонолитно, не можете да го храносмели...
    Федерацията - единственният избо, но уви - те избраха саморазпада!!!!
  • 7 kcaniba

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "1234":

    на каз ахстанците 1-3 млн. човека, Германия им осигори :
    -бесплатно образование
    -бесплатни курсове по немски
    - работни места
    - общежития
    - безлихвени заеми за закупуване на собствен имот!!!
    Има ли в БГ. Руъния, Франце... някъде!!??? Казахстанец с немски паспорт от Герания????
    Ти какво им даваш, на БЪЛГАРИТЕ, които вече нямат дори правото да са българи при Парасенко, който, впрочем родом е от Болград, в гимназията на който е преподавал Дядо Вазов... но ти..знаеш ли????
  • 8 Володя Невский

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ютутун Юсуф Юханес":

    Ако беше внимавал в часовете по история, щеше да разбереш, че Шотландия и Каталуня не са области, а самостоятелни държави. Да, кралят на Англия е и крал на Шотландия по исторически причини и затова днес са заедно във Обединено кралство Великобритания. Кралят на Испания е крал на Каталуня. И двете държави са кралства, не области. За общите черти като език и парламенти, че дори и правителство, си прав.

    Хайдушките чети обаче трябва да оставиш и причината е, че макар да не са изменници, хайдутите са били приемани от местното население като разбойници, бунтовници срещу законния владетел - султана и съответно като хора, които докарват проблеми. Никой не е искал да се освобождава и това е истината! Която и хайдушка чета да вземеш, всяка разказва, че щом се приближат до българско село и мъжете се скриват, та ги посрещат няколко бабички. Включително Ботевата чета.

    Що се отнася до Родопите - мнозина турски език не знаят, защо ли? Говорят един чудесен български език, но се смятат за помаци и мюсюлмани. Има достатъчно исторически данни как е потурчено това население - едните изклани, другите приемат исляма, за да не плащат данъци, трети разрушават църквите и манастирите в региона. Естествено е един толкова силен икономически и военно съсед като Турция да се мъчи да приобщи мюсюлманите и така да формира "пета колона" в управлението на страната. Ако имахме българска парадигма, една обща национална идея, ако бяхме силни икономически, то щяхме да удържим положението. Обаче България е доста слаба и бедна, та турското правителство си купува гласовете съвсем евтино. Спомням си обаче, че мнозинството от изселниците в Турция се завърнаха почти веднага след заминаването си. Останаха в Турция по-малко от половината от заминалите. Защо ли?!

    Виждам обаче и приказки за казахстанците, рзбира се, у друг коментиращ. Казахстанците не са казахстанци, а руски немци, живели край Волга и изселени в Казахстан. Те друг език, освен руски, не знаят. Но Германия си ги прибра.

    Коментиран от #9

  • 9 kcaniba

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Володя Невский":

    виждам обаче че приказваш приказките за германците....
    да, те са около 5 млн общо - мы немци)))
    писах 1-3 млн
    виждаш но не мислиш))))
Новини по държави: