22 Юли, 2016 19:29, обновена 23 Юли, 2016 10:24 15 783 22

Терор в Мюнхен! (Хронология на ужаса)

  • мюнхен-
  • стрелба-
  • мол-
  • олимпия-
  • търговски център
Терор в Мюнхен!  (Хронология на ужаса) - 1
Снимки: АП/ БТА

Стрелба беше открита в петък в 17,52 часа в търговския център "Олимпия" в Мюнхен. Властите официално съобщиха за поне девет загинали, а броят на ранените е 16 души, трима от които са в критично състояние. 

Мюнхенската полиция съобщи, че нападателят е действал сам. Мотивите му не са известни до този момент. Той е 18-годишен мъж с двойно гражданство - германско и иранско.

Предполага се, че стрелецът се е самоубил на покрива на един паркинг. На километър от търговския център бе намерен труп на мъж. Полицията задейства робот, който да провери дали в раницата до трупа няма взрив. Такъв не бе намерен.

 В една от болниците е починало 15-годишно момиче. Говорител на полицията съобщи за поне 9 загинали и поне 10 ранени от стрелбата. 

Вижте хронологията на ужаса в германския град Мюнхен:

Стрелба беше открита в петък в 17,52 часа в търговския център "Олимпия". Първоначално се предполагаше, че нападателите са трима, но тази версия бе отхвърлена в часовете след стрелбата. 

Полицията претърси търговския център "Олимпия". Много потребители на Туитър предложиха място за пренощуване на гражданите, които не са могли да се приберат у дома. Общественият транспорт в Мюнхен бе спрян.

В града бе задействана мащабна специализирана операция за издирването на нападателите, които се предполагаше, че са поне трима. В операцията бяха включени всички налични сили и подразделения на органите за сигурност.

Гражданите бяха призовани да останат по домовете си и да не публикуват информация за действията на властите.

Телевизионният канал N24 съобщи, че е възможно жертвите да са 11 като се позовава на медицински среди.  Тази информация не е потвърдена от полицията. Намерен е трупът на още един мъж, за който се предполага, че е на един от престъпниците.

По информация на мюнхенския вестник "TZ" една от жертвите, простреляна в главата, е починала. RTL съобщава, че шефът на близка болница до търговския център е заявил, че са докарани и деца, някои от които с тежки наранявания.

Мюнхенската полиция започна да пуска в Туитър съобщения на турски език. От тях става ясно, че има шестима убити. Отправен бе призив да се стои по домовете и да се избягват претъпканите обществени места. В ход бе полицейска операция, става ясно от съобщенията в Туитър на полицията в Мюнхен.

Ситуацията около търговския център бе хаотична. Полицията разположи бронирани машини на място. 

Цялата транспортна мрежа бе блокирана и хората от транспортните средства бяха евакуирани. Полицията се опитваше да успокои хората. С мегафони се съобщи всички, намиращи се в търговския център, да го напуснат с вдигнати ръце.

Баварският вътрешен министър Йоахим Херман вече коригира предишното си изказване. "Има най-малко един извършител", каза той, а не най-малко трима, както беше първоначалното му изявление.

Полицейски сили са изпратени за подкрепа от Австрия и германските провинции Хесен и Баден Вюртемберг.

Полицията в Мюнхен съобщава, че не разполага с данни за "ислямски терор", нито от десни екстремисти.

Засега не се потвърждават информациите, че и на други места в Мюнхен, освен в търговския център "Олимпия", е имало стрелба. Немските медии съобщават за видео, на което е заснет един от предполагаемите престъпници.

Видеото е от един паркинг. В ожесточен разговор между евентуалният престъпник и един мъж, който вероятно е заснел видеото от своето жилище в отсрещната сграда, се чува че той бил немец и че е бил на лечение.

Доколко тези изказвания имат стойност в момента не може да се прецени. Възможно е мъжът да е същият, който бе заснет до "Макдоналдс", който е само на сто метра от паркинга.

Полицейската операция в Мюнхен бе концентрирана в търговския център. В повишена готовност е и полицията в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Чехия е засилила граничния си контрол заради възможността един от престъпниците да се опита да избяга от Германия. Това е заявил чешкия вътрешен министър Милан Хованец по чешката телевизия CT.

Има подозрения за "терористична атака", е заявила пресслужбата на полицията. Един от престъпниците се е самоубил с изстрел в главата, написа в. „Билд“. В официално съобщение полицията говори за "остра терористична ситуация". Тя се позовава на очевидци и казва, че престъпниците са били с дълго оръжие. Според непотвърдена информация един от атентаторите е викал: "Аз съм немец".

Според новинарския телевизионен канал NTV, който се позовава на очевидци, e имало стрелба и в бирарията "Францисканер". Баварското радио съобщава за трето място, на което е имало стрелба. Мястото е до голямо кино на площад "Исарторплац".

Според телевизия RTL един от престъпниците е извикал: "лайняни чужденци". Всички лекари и медицински сестри са извикани на работа, е заявил за ДПА говорителят на университетската болница "Гросхадерн".

АП, позовайки се на Баварското радио, съобщава за най-малко шестима убити в ресторанта Макдоналдс. Говорител на мюнхенската полиция заяви, че не се изключва и версията за терористичен акт, съобщи Ройтерс.

Не се изключва това да е терористична атака. Ако това е така, терористите са много добре подготвени, заяви експерт по сигурността за телевизионния канал N24. Властите прехвърлиха полицейски сили от Нюрбнберг в Мюнхен, съобщи Баварското радио.

Антитерористичните специални сили GSG9 бяха в бойна готовност. GSG9 бе създадена една година след терористичната атака срещу израелските спортисти по време на Олимпиадата в Мюнхен през 1972 г.

Според в. „Билд“ в операцията е била включена и новата антитерористична част BFE+. Това са специалните сили на федералната полиция и са създадена през 2015 г.

Централната гара в Мюнхен бе евакуирана, съобщи Дойче бан. Всички влакове, пътуващи за Мюнхен бяха спрени.

Евакуирано бе и метрото много внимателно, защото се предполагаше, че е възможно престъпниците да се намират там. Спекулираше се също, че един от тях се намира в такси. 

Говорител на полицията е заявил за ДПА: "Има много жертви". По непотвърдена информация е имало и второ място, на което се е стреляло в мюнхенския квартал "Щахус". Полицията е на мнение, че са стреляли няколко души , а не един. Стрелбата е открита точно в 17.52 ч.

Полицията призова да не се публикуват снимки или видео от мястото на събитието. "Не помагайте на престъпниците!", бе публикувано съобщение в Туитър. По последна информация не е известно местоположението на престъпниците.

Няма информация за убити и ранени българи в търговския център "Олимпия", заявиха от министерството на външните работи.

Man can be seen shooting outside #OEZ in #München pic.twitter.com/F9hctFImRk

— Roeland Roovers (@r0eland) July 22, 2016

Очевидец отвътре е заявил по телефона за в. "Ди Велт", че около 25 души, между които и деца, са се затворили в едно помещение на горния етаж на търговския център. "Цари ужас и паника", е заявил той. Видял е хора да лежат по пода и е на мнение, че те са мъртви. Очевидецът не може да потвърди за колко хора става дума. Полицията в Мюнхен не потвърждава официално за загинали при стрелбата в търговския център. В Туитър тя потвърждава за много ранени, но казва, че ситуацията все още е много неясна. Полицията призова гражданите на Мюнхен да избягват обществените места.

Полицията в Мюнхен проведе операция и в самия център на града. Много хора се разбягаха от пешеходните зони. Те крещят и викат, предаде репортер на ДПА. На място имаше тежко въоръжени полицаи.

Според различни данни най-малко 15 души са били убити. Не се съобщават за мотивите на нападението.

Инцидентът стана в мола Olympia-Einkaufszentrum в Мюнхен. Властите разпространиха чрез социалните мрежи предупреждение да се избягва района на мола и живеещите в района да останат по домовете си.

Според транспортните служби на Мюнхен в момента някои линии на метрото са пренасочени.

Хеликоптери кръжаха над търговския център „Олимпия“ в Мюнхен. Водещият германски вестник „Зюддойче цайтунг“ съобщи първоначално за много убити и ранени. Поне дузина линейки бяха изпратени около мола. На таксиметровите шофьори бе заповядано да напусна района на мола. В операцията в мола се включиха и тежковъоръжени специални части, написа в. „Билд“. Полицията смята, че нападателят е бил един и е действал в състояние на амок.

Според Баварското радио и очевидец на в. „Зюддойче цайтунг“ в търговския център са се чули изстрели. Полицията е потвърдила, че има много ранени, които лежат по пода. По първоначална информация ставаше въпрос за двама атентатори – мъж и жена.

Според част от свидетелите в мола е влязъл човек. Няколко минути той е открил безразборна стрелба. След това спрял да стреля и излязъл.

Говорителка на полицията е заявила за в. Билд: „Става дума за нещо голямо“. Има ранени според очевидци. Предполага се, че всичко е станало в дрогерията на търговския център. Стрелецът е избягал по посока на метрото.

Терор в Мюнхен!  (Хронология на ужаса)

ДПА съобщи, че все още няма яснота за мотивите. Сигналът за помощ е постъпил в 18 часа местно време. 

При стрелбата в мюнхенския търговски център е загинал един човек и десет други са ранени. Това съобщи АФП, която се позовава на полицейски източници.

В мола „Олимпия“ има близо 100 магазина. Стрелбата е станала в час пик.

Снимка в Туитър показва пристигането на линейка. На нея се вижда на асфалта да лежи човек. Германската полиция е в повишена степен на тревога след като в понеделник имигрант от Афганистан намушка петима души във влак в Бавария.

По темата работи и Христо Ангелов

Терор в Мюнхен!  (Хронология на ужаса)

Молът се намира близо до прочутия Олимпийски стадион в Мюнхен. Миналият петък пък бяха убити 84 души при нападение с ТИР в Ница, Франция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър Димитров

    3 1 Отговор
    Нищо им няма малко по простреляни малко ранени те си го пожелаха !

    Коментиран от #11

  • 2 шшш

    4 1 Отговор
    трябва да бъдем толерантни към представители на най мирната религия ,голяма работа че колят и убиват, ще им мине...АЛАХ АКБАР,БАРАБАР! ИСЛЯМ МИРНАТА РЕЛИГИЯ!
  • 3 ооо

    2 1 Отговор
    Говорителка на полицията е заявила за в. Билд: „Става дума за нещо голямо“. ПО ГОЛЕМИ ИДИОТИ ОТ ВАС НЕ ЗНАМ ДАЛИ ИМА...
  • 4 234

    3 1 Отговор
    "Полицията призова гражданите на Мюнхен да избягват обществените места." Затворихте Европа брей с тези свине от най мирната религия...Какво очаквахте от тези отрепки , да работят ,, а х--й не щете .....
  • 5 Темид

    4 1 Отговор
    Време е вече Германеца да смаже с юмрук тази мръсна сган.
  • 6 До последния коментар 5

    4 1 Отговор
    Германеца вече е толер*нтен п....ст.Не ги ли виждаш на снимките? В това ги превърнаха западните им партньри.Мекушави толер*сти.

    Коментиран от #8

  • 7 Монго

    3 1 Отговор
    Сигурно е спор за.паркинг място
  • 8 Темид

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "До последния коментар 5":

    Недей така.
    Ако някой може да тури ред по света, това според мен са те.
    Свикнали са на ред.
    Имат достатъчно ресурси, и най-важното - имат си и "перде" което им пада от време на време пред очите и.....
  • 9 Plovdiv

    2 1 Отговор
    Голямото престъпление е "Езикът на омразата"! Голяма работа, че някой си накълцал няколко души във влака, или друг ги позастрелял в МОЛа. По-важно е да наводнят Западна Европа с подчовешки изроди, а европейците - кучета да ги ядат.
  • 10 дамане

    2 1 Отговор
    Нищо немат. То ако беше така, въобще нямаше дори да е дори бегла хипотетична възможност да става това, което става в Европа. Това, дето са тия сега, а и цялата Гейвропа е срам за това, което е била. Сега има само изпед...стеняци и толерасти. И ударно, главоломно умножаване на ислямски гадове от друг биологичен вид. Всичко е въпрос на време, като гледам на не много време. Да ги тепат, ма работата е, че не ги касае само тях, ами цял един(бивш в скоро време) континент.
  • 11 Павел

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Димитър Димитров":

    Каквото повикало ,такова се обадило.Да благодарим на Великата Госпожа М.
  • 12 Да благодарим

    3 1 Отговор
    Да благодарим дружно на швабетата, франсетата, британетата, напоследък италианетата и скандинаветата, ръководени от презокеанските наследници на всякаква сволоч, за това в което превърнаха и превръщаха Европа в последните 50 години. Трудът им вече дава големи плодове. Да благодарим и да чакаме хубаво надупени. И да не забравяме да опрем челце у земята, обърнати на изток, така както сме наведени и чакаме смирено.
  • 13 kireto

    3 1 Отговор
    тя баба меркел ги повикала над един милион цькашти бомби ,чак и ем . казала ,елате всички .заедно ше се гьрмим .и ще отидем ,при 40 девици сигорно е лесзбиика

    Коментиран от #14

  • 14 Mercedes-Benz

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "kireto":

    Лезбийка е да, ти сега ли го разбра? "Съпруга" й е хомо, а брака им е фиктивен, това се знае от години там! Както се вика "Добро утро"...
  • 15 Ь 7777

    2 2 Отговор
    В какво превърнаха Европа само заради измислените им евро-атлантически ценности......Това е голямото падение на европейската раса-даже след ВСВ са успели да се изправят.Но сега едва ли-защото точно с измислената си толерантност,превърнаха европейците в медузи...Ставаме свидетели на края на европейската цивилизация-неуспорим факт за съжаление...
  • 16 mediator37

    3 0 Отговор
    Вместо "извънредно" , май стана поредно.
  • 17 Марио Ангелов

    2 2 Отговор
    Изглежда режисирано,част от големия спектакъл!
  • 18 според мен

    2 1 Отговор
    Не смятам, че трябва да ги търпим повече !!! Всяка жаба да си знае гьола !!! Според мен на терора трябва да се отвърне с ТЕ-РОР !!!! Прекалено мек е станал белия човек и ако не го осъзнае това ще изчезне като вид !!! Живота е джунгла, няма какво да се заблуждаваме оцелява по- силния така, че докато силните сме ние......................... Аз не бих подал и другата буза бих отговорил със сила докато мога !!!! Дано не съм прав но това няма да продължава така вечно и тогава.................. не е нужно да казвам какво ще се случи !!!!!!!! Тези.........идват тук и се чувстват като господари а ние се превърнахме в МИШКИ ако предците ни видят това ще се обърнат в гроба !!!!! Без война превземат света така е погубен и Рим и други цивилизации предполагам ...........от прекалена ТОЛЕРАНТНОСТ !!!!
  • 19 ЦАРЕТЕ НА КОНСПИРАЦИИТЕ И ДИВЕРСИИТЕ

    1 0 Отговор
    ВСИЧКИ СВИДЕТЕЛИ КАЗВАТ ЧЕ СЕ ГЪРМЯЛО ОТ ТРИ МЕСТА.КАМЕРИТЕ НИЩО НЕ ЗАСЕКЛИ.НАКРАЯТ НАМИРАТ НЯКОЙ СИ УЖ САМОУБИЛ СЕ НА 5 КМ ОТ СЪБИТИЕТО.СТРАННИ ТЕРОРИСТИ КАТ ОНЯ В НИЦА .ДЕТ ИМАШЕ ИГРАЧКИ В КАМИОНА СИ....?!!???
  • 20 иии

    0 0 Отговор
    НЯМА ТЕРОР ,ТИХО И СПОКОЙНО В МЮНХЕН . ЕДИН АЛИ САБАЛИ ИЛИ МЕХМЕД, АХМЕД ...С ЕДИН ПИСТОЛЕТ И ТОЛКОВА ЖЕРТВИ ...УТРЕ МОЖЕ ДА СЕ ОРГАНИЗИРАТ ПРИМЕРНО 10 ЧОВЕКА --КАКВО ЛИ ЧАКА ГОРКАТА ГЕРМАНИЯ...СИГУРНО И ТОГАВА ЩЕ КАЖАТ ЧЕ МЛАДЕЖИ БИЛИ ДЕПРИСИРАНИ...
  • 21 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    нека Ангела Меркел пак да хвърля кючеци и гьобеци

    https://www.youtube.com/watch?v=sv-0XjrBVT0
  • 22 Роман Ценов

    0 0 Отговор
    Всичко е заради Меркел.Трябва и смърт .Разтрел.Напълни Европа с цигани да не говорим за Германия.Преди ако Адолф Хитлер беше спечелил.Сега нямаше да има никакви покошения атентати и други.Европейският Съюз е в помощ на пумаци и цигани.Меркел и Циганският Съюз долу.
Новини по държави: