Last news in Fakti

25 Юли, 2016 07:30 6 003 2

25 юли 2000 г. Край на Ерата Конкорд

  • конкорд-
  • летище-
  • катастрофа
25 юли 2000 г. Край на Ерата Конкорд - 1
Снимка: АП/БТА

На 25 юли 2000 г. самолет Конкорд на „Ер Франс“ (Air France) катастрофира при излитането си от летище Шарл дьо Гол в Париж. Загиват 109 души на борда и други четирима на земята.

Инцидентът слага край на Ерата Конкорд.

Метална лента, която се е откачила от самолет на американската авиокомпания „Континентал“, е основната причина за катастрофата на конкорда на „Ер Франс“ на 25 юли 2000-та година.

Това реши комисията, която разследва авиокатастрофата, отнела живота на 113 души.

Самолетът на френските авиолинии се запали при излитане от пистата на парижкото летище „Шарл де Гол“. Авиокомпанията „Континентал“ трябва да поеме половината от вината за катастрофата, смята прокурорът по делото.

Машината на „Континентал“ е излетяла 4 минути преди да излети конкордът на „Ер Франс“.

Френският национален превозвач изплати на семействата на загиналите обезщетения в размер на по 100 млн. евро.

През 2003 г. самолетите Concorde бяха извадени от употреба. Една от причините за решението бе намаляване на броя на пътниците с тях след катастрофата край Париж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джими

    3 0 Отговор
    Причината за спирането на свръхзвуковите самолети е чисто икономическа.За времето си са били най сигурните самолети и са били управлявани от най добрите пилоти!
  • 2 РЕАЛНО

    3 0 Отговор
    Имал съм удоволствието да летя с такъв самолет--уникален беше.А причината за спирането му е много проста-конкуренцията на Боинг и другите производители от САЩ.Да не би с Боинг да няма аварии???..........С Конкорд стана същото,което правят сега с немската автомобилна индустрия-----отстраняване на конкуренцията с всякакви способи.
Новини по държави: