Last news in Fakti

24 Юли, 2016 19:58 11 309 16

Как мюсюлманите донесоха победата на ген. Франко в Испания

  • испания-
  • мароко-
  • гражданска война-
  • ислям

Основният проблем пред тогавашните републиканци е проявеният расизъм и ксенофобия към маврите

Как мюсюлманите донесоха победата на ген. Франко в Испания - 1
Снимка: АП/БТА

На 17 юли 1936 г. генерал Франциско Франко повежда разбунтували се части от испанската армия срещу легитимното правителството в Мадрид. Започва тригодишният кървав сблъсък между двата големи испански политически блока – Национален фронт и Народен фронт. Конфликтът остава известен в историята като Гражданската война в Испания.

Изборната победа на обединяващия анархисти, социалисти и комунисти Народен фронт на 16 февруари 1936 г. изиграва ролята на детонатор, пише Bulletin of Spanish Studies.

Доминираният от леви либерали

кабинет много скоро е компрометиран от масови анархистични изстъпления

из цялата страна.

На 13 юли 1936 г. представители на Републиканската гвардия убиват Хосе Калво Сотело, един от лидерите на консервативната опозиция.

Четири дни по-късно започват бунтовете в Мароко, а веднага след това и в Андалусия, в Северна и Северозападна Испания. Първоначално за ръководител на антиправителствените сили е избран генерал Санхурхо, но след неговата смърт вследствие на самолетна злополука начело на бунтовниците застава генерал Франсиско Франко.

Първите въстанали части са тези на Испанския чуждестранен легион (11 000 човека) и на мароканските поделения - 14 000 бойци. Те бързо завладяват градовете Сеута и Тетуан в Испанска Африка. На следващия ден заговорниците, надигнали се на Иберийския полуостров, завземат градовете Кадис и Севиля. Гражданската война в Испания започва.

Ген. Франко обаче има да решава сложен логистичен проблем

как да прехвърли на континента своя челен отряд - разположените в Мароко войски, без да попадне под огъня на блокиралите Гибралтарския проток верни на правителството в Мадрид бойни кораби? Този жизнено важен за успеха на кампанията въпрос бива разрешен успешно с германска помощ. Хитлер предоставя на генерал Франко 20 транспортни самолета “Юнкерс” JU 52, които, ескортирани от изтребители “Хайнкел” Не 51 от края на юли до средата на октомври 1936 г. превозват от Северна Африка на материка 14 000 войници и близо 300 т военни материали. Хитлер дори нарежда да се създаде експедиционен корпус, известен като „Кондор“.

Все пак малко известен факт е, че

ген. Франко се опира на Fuerzas Regulares Indígenas — редовни туземни сили.

Те са съставени от мюсюлмани от Мароко. Те се прехвърлят в Испания с помощта на германската авиация. По този начин в тактическото направление на битката ген. франко разполага с обучени и калени бойци. Освен това за първи път тези части се превозват до фронтовите линии в Испания с камиони, ставайки предвестник на демонстрирания от Вермахта блицкриг в Европа. Маврите се прочуват и с тактиката си на градския бой. Показаният от Fuerzas Regulares Indígenas героизъм и воля за победа кара ген. Франко да изгражда специални полеви болници, които са лишени от християнски символи. На католическите свещеници пък е забранено да принуждават маврите да се покръстват, коментира War & Society.

Отношението към религията в републиканската зона, свеждащо се до взривяването на църкви и манастири и масовите екзекуции на свещеници и монаси, значително подкопава международния имидж на Републиката.

Допълнителен удар нанасят противоречията между трите й основни движещи сили

– отрядите от комунисти, социалисти и анархисти. Връхната точка на постоянните им междуособици е извършеното от комунисти масово клане на антисталинистки настроените анархисти в Барселона през лятото на 1937 г.

Тези братоубийства не могат да компенсират, че Кремъл доставя на републиканците 300 000 пушки, 10 000 картечници, 400 бронирани бойни машини и 400 самолета. На испанска земя действат 2000 съветски пилоти, техници и офицери, голяма час от които са от разузнавателните служби на Червената армия и НКВД. В Испания пристигат и стотици интербригадисти.

Основният проблем пред тогавашните републиканци е проявеният расизъм и ксенофобия към маврите. Силите на републиката са избягвали да вземат пленници – араби и са ги разстрелвали на бойното поле. Това само е засилвало повече стремежа сред маврите да се бият по-ожесточено.

От своя страна ген. Франко разпорежда мюсюлманите да имат отделен парцел, където да погребват своите мъртви. Към всяка болница е заведен отделен щат за имам, мударис (деловодител), катиб (писар,който да пише писмата на неграмотните до техните роднини) и мунадиф, който да приготвя убитите за погребение спрямо нормите на исляма.

Превъзходството във въоръжение, но и зачитането на вярата на християните и мюсюлманите в крайна сметка дава победата на водените от ген. Франко сили.  


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    3 18 Отговор
    Смех в залата. Франко бе натикан в миша дупка от интербригадите. Попедата бе постигната с изпратените от хитлер нацистки войски. И е факт че сдащ ги подкрепяха десетилетия наред.

    Коментиран от #2, #16

  • 2 шшшт

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бай хой":

    А ве Монго , нали и твоите интербригади бяха пдкрепяни от великият и могъщ съветски съюз , защо тогава загубиха ?? Ха кажи де !

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Монго

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "шшшт ":

    Тук съм, горе, не долу! Обиждаш ме,че ме бъркаш. радвай се, че мюсюлманите са победили. А "Герника" не е нарисувана заради прекрасните ти задни части!

    Коментиран от #7

  • 4 Монго

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "шшшт ":

    И не пиши с малки букви и не употребявай "аре ве"...познаваме се мило!

    Коментиран от #5, #8

  • 5 шшшт

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Монго":

    Мило ще казваш на щерка си или на женка си и не си ти мекерето , което ще ме учи , къде какво и как да пиша ! Ако имаш да казваш нещо по умно казвай . ако ли не аре изчезни веднага ве !
  • 6 Шаран БГ

    7 4 Отговор
    След 1933 год., идвайки на власт, Хитлер получава пълната подкрепа на САЩ и Англия с единствената цел - унищожаването на СССР!!!Започва се усилено производство на самолети, танкове и всякакво военно оборудване. В същите тези години 1936-1938 / и 1939 г./ Сталин провежда чистка в Съветската Армия. Помощта, която дава на Републиканска Испания е нищожна. Той също се готви за война. Но Хитлер има къде да си изпробва военната техника!! И това е Испания в полза на Франко. Какви са щели да ги изядат маврите, ако Хитлер не ги е прехвърлил на Перинейския полуостров?? А и до края на Испанската гражданска война германците всячески са подпомагали Франко !! Защо и как- говорят архивите. И Испания е така обезкръвена и изтощена от тази война, че не може да си поеме дъх години наред. Живва чак след като позволява на САЩ да направят няколко военни бази на нейна територишя в 50 - те години !!!

    Коментиран от #13, #14

  • 7 шшшт

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Монго":

    А ве троле, не съченявай ?! Ти къде видя да се радвам , че мюсулманите са победили ?
    Само питам - Защо интербригадите загубиха войната след като бяха подпомагани от великият и могъщ ссср , а ?

    Коментиран от #9

  • 8 шшшт

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Монго":

    Да н забрайш да сложиш малко омекотителче , кът са плакнеш у джакузито.
  • 9 Бай хой

    3 8 Отговор

    До коментар #7 от "шшшт":

    Десииии, нали ти обяснявам че интербригадите са от доброволци от цяла Европа и света, а хитлер изпраща редовна армия срещу тях. Та за такава подкрепа става въпрос. Дори фашистки корпуси остават там и до началото и края на ВСВ.

    Е явно някой си е направил изводите и затова по-късно агресивната и престъпна чужда намеса не успя в Корея и Виетнам. Успехи постигнаха много по късно в Либия,Хаити и Ирак и знаем до какво доведе това. Там сега цари пълна западна демокрация и просперитет.

    Коментиран от #11, #15

  • 10 раптор

    2 2 Отговор
    Не се карайте - БАЛЪЦИ!

    Коментиран от #12

  • 11 шшшт

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Бай хой":

    Монгооо, ми защо тогава великият Сталин не е пратил и той като Хитлер редовна армия, за да помогне на комунизма - социализма ? Защо не помогнаха на сърбите когато НАТО и хамериканците си развяваха там байряка ? Помагаха, помагаха на Куба и Корея и какво стана , изведнъж спряха помоща. А за това как съветите помагаха на африканските страни да построят и те завалийките комунизъм - социализъм , а колко пара се изля - изпра и открадна на това "строителство", бедна ти е фантазията... ) Какво стана построиха ли го ? То само с приказки помощ не става , като ще помагат да помагат до края !
  • 12 заткнись рыбенька

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "раптор":

    ....обади се от дъното на гьола баш балъка
  • 13 стоян георгиев

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Шаран БГ":

    вземи малко се ограмоти преди да пишеш .хитлер почнал производсто на самолети и танкове след идването си на власт казваш,а знаеш ли къде са му базите дето ги пробва тези танкове и самолети?в ссср ,до процеса срещу димитров и именно тва е причината вожда на българския народ да не бъде обесен заедно с ван дер любе ,въпросните военни и техника са взети за заложници от сталин :)))))))))))!иначе си прав хитлер е помогнал на франко,но мноооооого по- малко от колкото ссср на републиката ,а и хитлер 1937 година е нямал ни въоръжението ни времето за милитаризация ,която тече в сссср 20 години.истината е че сссср бе един военен лагер от роби подчинени на доктрината за завладяване на свeта,въпросните роби не притежаваха нищо ,дори дрехите на гърба си,живееха в пълна мизерия и бяха малтретирани и избивани като мухи,лошото е че на голяма чaст от отселелите им се създаде стереотип, че това било много хубаво :)!смях!
  • 14 стоян георгиев

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Шаран БГ":

    вземи малко се ограмоти преди да пишеш .хитлер почнал производсто на самолети и танкове след идването си на власт казваш,а знаеш ли къде са му базите дето ги пробва тези танкове и самолети?в ссср ,до процеса срещу димитров и именно тва е причината вожда на българския народ да не бъде обесен заедно с ван дер любе ,въпросните военни и техника са взети за заложници от сталин :)))))))))))!иначе си прав хитлер е помогнал на франко,но мноооооого по- малко от колкото ссср на републиката ,а и хитлер 1937 година е нямал ни въоръжението ни времето за милитаризация ,която тече в сссср 20 години.истината е че сссср бе един военен лагер от роби подчинени на доктрината за завладяване на свeта,въпросните роби не притежаваха нищо ,дори дрехите на гърба си,живееха в пълна мизерия и бяха малтретирани и избивани като мухи,лошото е че на голяма чaст от отселелите им се създаде стереотип, че това било много хубаво :)!смях!
  • 15 стоян георгиев

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бай хой":

    полов ,явно като се появи нормален човек и ви набие шортите и веднага се сещате за мен:)))!що не прочете статията ,там пише за съветските пилоти ,представителите на нквд и т.н. интербригадисти :)),те към редовната или нередовната армия спадат?я ни разкажи за немските корпуси в испания да се посмея .сега ще почнеш пак със шизофренията за ланшния сняг за виетнам и т.н.иначе провери кво става във виетнам,как без воина виетнамците на лакти и коленца се изнизват към лошия окупатор ,а за кореите дори не ми се споменава там разликата от американската и съветската зона е очевидна дори за шизофреници като теб!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: