25 Юли, 2016 12:27 7 132 0

10 неща, които не знаете за Филаделфия

  • филаделфия-
  • сащ-
  • демократическа партия-
  • град-
  • конгрес

В понеделник започна конгресът на Демократическата партия, в който Хилъри Клинтън ще бъде номинирана за кандидат-президент

10 неща, които не знаете за Филаделфия - 1
Снимка АП/БТА

Близо 50 000 души се отправиха към Филаделфия този уикенд за тазгодишния национален конгрес на Демократическата партия, който започва днес.

Представяме ви десет неща, които трябва да знаете за град Филаделфия, родното място на Америка, според АП.

Родното място на Америка

Филаделфия е известен като родното място на страната. Това е градът, където Съединените щати са създадени. Филаделфия е столицата на страната преди да бъде заменен от Вашингтон и има дълбока връзка с историческото наследство на страната, благодарение на множеството забележителности и музеи. Бащите-основатели подписват Декларацията за независимост тук и ратифицират конституцията.

10 неща, които не знаете за Филаделфия

Пукнатината в камбаната

Камбаната, известна днес като "Камбаната на свободата", се намира в кулата над Сградата на независимостта (Independence Hall) където е подписана Декларацията за независимост. Скоро след пристигането си във Филаделфия, Камбаната на свободата се пропукала и се наложило да бъде отлята наново от оригиналния метал от местни занаятчии през 1753 година. Дори тази отливка се пропукала и камбаната, която виждат туристите днес, е трета версия на оригиналната камбана. Нейната роля в революцията не е ясна, но тя успява да се превърне в символ за аболюционистите, а по-късно и на единството след Гражданската война.

Всичко за Бенджамин

Бенджамин Франклин е роден в Бостън и прекарва девет години от живота си във Франция, но негов дом е Филаделфия. Всеки знае за експериментите му с електроенергия и фактът, че най-вероятно той е изобретил бифокалните очила. Той също така е изключителен граждански лидер и има значителна роля за създаването на библиотеката в града, противопожарната служба, болница Пенсилвания , Университета на Пенсилвания, идеята за застраховка срещу пожар и разбира се, Съединените щати. Той също е имал време да измисли музикален инструмент, известен като "стъклена хармоника". Една от тях е изложена в музея на Бен Франклин в историческия квартал на стария град.

10 неща, които не знаете за Филаделфия

Колко е висока тази сграда?

По време на революцията, най-високата сграда в колониите е била Църквата на Христос, която все още стои на Втора Северна улица в града. По-късно в града започва надпревара за стоенето на небостъргачи, като архитектите спазват така нареченото "джентълменско споразумение", според което не могат да правят сгради, които да се издигат над статуята на Уилям Пен на върха на кметството. Това се променя през 1980 г., сега двете най-високи сгради принадлежат на компанията Comcast Corp. В едната се намира централата на компанията, а втората е в процес на изграждане и трябва да бъде завършена през 2018 г. Този небостъргач ще бъде най-високият в САЩ извън Ню Йорк или Чикаго.

Тренирай като Роки

Филаделфия е и мястото където Силвестър Сталоун се снима в култовия филм "Роки" през 1976 г. Измисленият боксьор и градът са толкова тясно свързани, че статуя на Роки се издига в музея на изкуствата във Филаделфия. Посетителите дори могат да пресъздадат епичната сцена на тренировките на Роки.

10 неща, които не знаете за Филаделфия

Изкуството е навсякъде

Освен Музея на Роки, градът е дом на Пенсилванската академия за изящни изкуства, на най-старият национален музей на изкуството и на арт училище. Градът е и дом на Музея на Роден, най-голямата колекция от произведения на Огюст Роден извън Париж. Тук се намира седалището на Фондация Барнс, музеят на пост-импресионизма и тук е положено началото на модерното изкуство. Изкуството все пак не се ограничава само до музеи. Градът е пионер в идеята за публично изкуство. Най-известна е може би скулптурата на Робърт Индиана - "LOVE" .

Филаделфия на филм

"Филаделфия", с участието на Том Ханкс и Дензъл Уошингтън също е бил заснет в града. Джими Стюарт и Катрин Хепбърн се сминат през 1940 г. в лентата "Филаделфийска история." Филмът обаче е заснет в Холивуд. Градът е включен и в други филми, в това число "Дванайсет маймуни", ''Свидетел" и "Смяна на местата".

Ах, този джаз

Филаделфия играе важна роля в живота на много джаз величия. Били Холидей е роден тук, композиторът Сън Ра е живял в продължение на десетилетия в къща в града заедно с други членове на групата му The Arkestra. Величието на саксофона Джон Колтрейн, роден в Северна Каролина, пристига във Филаделфия и усъвършенства своите музикални умения, след като завършва гимназия през 1940-те. Той остава в града до 1958 г., когато се мести в Ню Йорк и се утвърждава като един от най-ярките светила в джаза.

Поп и рок

Говорейки за музика няма как да не споменем рок и поп музиката. Филаделфия е родното място на певеца Чъби Чекър, тийн идолът от 50-те години Франки Авалон, диско кралицата Пати Лабел, синеокото дуо Хал и Оутс, рапърът Fresh Prince (по-късно известен като актьорът Уил Смит). Това е и родното място на "American Bandstand" - хитово телевизионното шоу.

Какво се появява?

За последните няколко години, градинарското общество на Пенсилвания е започнало да превръща празните градски парцели във временни летни бирарии, където се правят спектакли от знаменити готвачи. В същото градът е любимо място за градски изследователи. 

10 неща, които не знаете за Филаделфия


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА