Last news in Fakti

26 Юли, 2016 06:59 752 0

Обама ще се противопостави на мрачното послание на републиканците

  • барак обама-
  • демократическа партия-
  • сащ-
  • конгрес-
  • реч-
  • демократи

Американският президент ще изнесе реч в сряда, по време на конгреса на демократите

Обама ще се противопостави на мрачното послание на републиканците - 1
Снимка АП/БТА

И тогава небето се проясни и слънцето грейна. Или поне така би могло да бъде тази седмица, когато Демократическата партия на САЩ започна своя национален конгрес, който цели да се противопостави на мрачната и буреносна визия, която републиканците представиха миналата седмица, пише АП.

Там, където кандидатът за президент Доналд Тръмп видя "смърт, унищожаване, тероризъм и слабост", демократите ще потърсят стабилност, растеж и надежда. Тръмп обеща да възстанови безопасността, демократите ще обещаят да задълбочат напредъка.

В своята реч в сряда вечерта президентът на САЩ Барак Обама ще опише страната такава каквато той я вижда - неговата Америка. Това ще бъде и един от последните му големи шансове да защити управлението си пред масовата публика преди да напусне сцената и да предаде президентския пост на своя наследник.

Обама обаче е изправен пред изключително предизвикателство, тъй като речта му за слънчева и безоблачна Америка идва на фона на смущаващи изблици на насилие и расово напрежение.

Той и неговите демократични съюзници ще прекарат седмицата, вървейки по тънката линия между визията, за която мечтаят и сътресенията от последните седмици.

В своята ред президентът ще трябва да признае перспективите и да оспори фактите, които републиканците изтъкнаха. Само ден след апокалиптичната реч на Тръмп, той заяви, че хората "се разхождат навън, птиците пеят и слънцето блести."

В сряда той за пореден път ще заяви твърдението, че престъпността и имиграцията са овладяния и заплахата от тероризъм е намаляла драстично след атаките от 11 септември 2001 г.

По време на конгреса Обама ще заяви своята подкрепа за Хилъри Клинтън. Залагайки на относително голямата подкрепа и симпатиите, на които се радва, американският президент се надява да успее да привлече повече гласоподаватели, които да подкрепят бившия държавен секретар в президентската надпревара през ноември.

И все пак се очаква в центъра на неговото изказване да стои гибелната реч, изнесена от Доналд Тръмп. Обама ще трябва да обясни много болни теми, които тревожат американците.

Много от жителите на страната все още се борят с ниските заплати, въпреки че безработицата е спаднала рязко и икономиката се е подобрила, откакто Обама пое юздите на държавата. Като че ли всеки следващ ден носи поредната кървава трагедия или расово напрежение в американска общност. Според последното социологическо проучване на АП, само 19 процента от американците заявяват, че страната върви в правилната посока.

Речта на Обама идва в момент когато Демократическата партия е разтърсена от скандали, а председателят й се оттегли заради изтичане на имейли, свързани с кандидатите за президент.

Обама ще направи опит да обедини демократите, за да преборят Тръмп.

Обама не пропуска възможност да призове американците да погледнат нещата в перспектива и да не се поддават на мимолетни трепети. Очаква се това да направи и сега.

"Заслужава си да си припомним какви късметлии сме да живеем в най-тихата, най-проспериращата, най-прогресивната ера в човешката история", заяви Обама миналата седмица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА