25 Юли, 2016 23:34 1 877 1

Вдъхновението Европа

  • бежанци-
  • европа-
  • ес

Последните изблици на насилие показаха, че Европа не се е справила с бежанската вълна. На Стария континент отново се заговори за вдигане на стени. Някои бяха изградени, а други се строят

Вдъхновението Европа - 1

Нападенията в Германия и атентатът в Ница отместиха погледа на европейците от най-важния въпрос: - В какъв ЕС искаме да живеем? Европа се нуждае от вдъхновение, а не от страх и бюрокрация... Любителите на конспиративни теории веднага привидяха пъклен план за унищожението на ЕС.

Последните изблици на насилие показаха, че Европа не се е справила с бежанската вълна. На Стария континент отново се заговори за вдигане на стени. Някои бяха изградени, а други се строят.

Европейците имат богата историческа памет, че със стени вълната от бежанци не се спира. Тя може да бъде укротена първоначално, но след това помита всяка преграда. По ирония на съдбата в момента ЕС се председателства от страна, която не обича имигрантите. През 2015 година Словакия е дала убежище на точно осем бежанци.

Същевременно обаче словашкият премиер Роберт Фицо не смята, че може да бъде постигнат напредък по отношение на Дъблинския регламент за приемане и разпределяне на търсещите убежище.

Играта с квоти може да помага в икономиката, но не и в живота. Нужна е промяна на целия модел на интеграция на другия, на чуждия. Поставянето на бариери само попълва редиците на радикалните групировки... Ислямска държава само паразитира върху един провален модел.

Това ще продължи дотогава, докато Европа не се върне в Близкия изток и Северна Африка.

Брекзитът постави въпроса за ЕС.

През септември Словакия ще организира Среща на върха на ЕС без участието на Великобритания. Това е резултатът от проведения на 23 юни референдум.

На тази среща трябва да бъде обсъдено бъдещето на ЕС. Словакия и страните от Вишеградската четворка настояват за реформи. "Не можем да държим твърдо на една миграционна и икономическа политика, която се отхвърля от мнозинството европейци", заяви Роберт Фицо, цитиран от Дойче веле.

Европейските бюрократи продължават да спорят кой ще води преговорите за развода с Острова – Европейската комисия или Съветът на министрите. Отново се забравя, че Европа се нуждае от вдъхновение. ЕС се роди с мечтата за спиране на войните и за търсене на компромис при общото движение напред. В наши дни все по-често се вглеждаме в подробностите без да видим общата картина.

Що се отнася до същинския план за реформа на ЕС след Брекзит, той трябва да бъде представен през март идната година, когато се навършват 60 години от подписването на Римските договори за основаването на Европейската икономическа общност, предшественик на ЕС.

През председателството си Словакия трябва да намери соломоновско решение, което да доведе до сключването на две ключови споразумения - Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство ТТИП и споразумението са свободна търговия с Канада. Срещу последното се противопоставиха България и Румъния. Двете балкански страни искат да паднат визите, преди да сложат подписа.

Politico.eu припомня, че с излизането на британците от Общността Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство губи своята привлекателност. Причината е проста. Пазарът на Острова формира сериозен процент от общата европейска търговия и напускането на Острова ще промени коренно основните параметри на споразумението...

Брекзитът направи европейските лидери внимателни. По тази причина те няма да повдигат въпроса за едно споразумение, което допълнително нагорещява общественото мнение.

Освен това Франция смята за необходимо да защитава своята културна самобитност и дейността на нейните държавни компании.

Любителите на конспирацията могат да бълват своите теории, но в мрежата от проблеми Европа получава редкия шанс отново да предлага решения, а не конспирации... 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да го кажем направо

    0 0 Отговор
    Каква европейска мечта и вдъхновение бе авторе??!!!??Реално,Е.С. се превърна в последните 10-12 години в истински СССР.Все ни обещават светлото бъдеще,все излизат статистики колко добре живеем,все икономически ръст и забогатяване на населението ни---а България се превръща в пустиня,където вилнеят "интегрираните" ни братчеди...--Това че народът става все по-беден и унижен,се вижда вече и от самолет.Плюс тези безумни евро-атлантически ценности-които превръщат хората в дебили...---резултатът е същият като при соца--ВСЕ СИ ЧАКАМЕ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ......