23 Август, 2016 22:35 1 279 1

Турция ще подпомогне операцията на сирийската опозиция срещу ДАЕШ

  • турция-
  • сирия-
  • бунтовници-
  • ислямска държава-
  • граница

Подкрепяни от Анкара бунтовници се готвят да превземат Джарабулус

Турция ще подпомогне операцията на сирийската опозиция срещу ДАЕШ - 1
Снимка АП/БТА

Турция ще подкрепи операцията по превземането на сирийския граничен град Джараблус, който в момента е под контрола на екстремистите от Ислямска държава. Това съобщи турският вицепремиер Нуман Куртулмуш, цитиран от "Хюриет".

„Събитията в Джараблус са обвързани с националната сигурност на Турция. От самото начало обявихме, че не приемаме ситуация, при която Джараблус е в ръцете на Ислямска държава. Джараблус ще бъде освободен от терористите и ние ще направим всичко необходимо да подпомогнем това."

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, също обяви, че Анкара ще осигуря „всяка необходима подкрепа“ за сирийски бунтовници, които се подготвят да щурмуват Джарабулус и да изтласкат от там Ислямска държава. 

По-рано днес турската артилерия обстрелва цели на екстремистката групировка, след като множество снаряди, изстреляни от сирийска територия, се изсипаха над Турция. Никой не е бил ранен при атаките.

Турският частен телевизионен канал НТВ цитира източници от армията, които заявиха, че военните са стреляли около 60 пъти по позиции на ИД.

Множество танкове, бронирани машини и тежковъоръжени сили от бригадата Газиантеп са били изпратени на границата.

Турската офанзива срещу екстремистите продължава вече втори ден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 1 Отговор
    Доста фрапираща ситуация ми се струва това Турция да подпомогне "бунтовниците" /опозицията/ при завземането на града,а след изгонването на ДАЕШ още на другия ден да дойдат едни хора,да представят документи че представляват ОФИЦИАЛНАТА СИРИЙСКА ВЛАСТ,да благодарят за "старанието" на бунтовниците в битката и да "помолят" настоятелно за незабавно предаване на цялата административна и управленска власт...Защото между тях предвидливо е и прясно-назначения лично от Башар КМЕТ?!!Остава остава бунтовниците да кажат "буйрум" господа,в такъв случай ние отиваме да ви освобождаваме и следващия град!
Новини по държави: