Last news in Fakti

27 Август, 2016 04:45 3 998 0

25 години от закриването на Семипалатинския полигон

  • 25 години-
  • закриване-
  • семипалатинския полигон-
  • казахстан
25 години от закриването на Семипалатинския полигон - 1

На 29 август се навършват 25 години от закриването на Семипалатинския изпитателен полигон, припомнят от посолството на Казахстан в България.

Когато придоби независимостта си през 1991 година, Казахстан наследи ядрен арсенал – четвърти в света по мощност. За 40 години, от 1949 до 1989, на Семипалатинския полигон бяха извършени близо 500 ядрени взрива.

На 29 август 1991 година президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев подписа Указ „За закриване на Семипалатинския полигон”.

Казахстан плати огромна цена и даде свой значителен принос за това, светът да стане по-защитено място от заплахата на ядрената катастрофа. Стъпките на Казахстан в областта на изграждането на един безядрен свят намират широка подкрепа от съседните страни. През 2006 година по инициативата на Казахстан в гр.Семипалатинск 5 държави - Казахстан, Киргизия, Узбекистан, Таджикистан и Туркмения - подписаха договор за създаване на безядрена зона в Централна Азия.

По предложение на Република Казахстан, Общото събрание на ООН обяви 29 август за Международен ден за действия срещу ядрените опити (Резолюция № 64/35 от 2 декември 2009 година).

Казахстан един от първите от страните от ОНД  се присъедини към Договора за неразпространение на ядрено оръжие.

Освен това, президентът на Казахстан инициира проекта АТОМ. В рамките на този международен проект на сайта http://www.theatomproject.org/ всеки може да се подпише под он-лайн петиция до правителствата на страните в света и така да се бори за сключване на Договора за всеобхватно прекратяване на ядрените опити.

В годината, когато се отбелязва 25-та годишнина от закриването на Семипалатинския полигон, Казахстан е сред първите 20 държави, които имат най-високо равнище на безопасност на ядрените обекти и материали.  На 1 април т.г., по време на ІV среща на високо равнище по ядрена сигурност президентът Назарбаев отбеляза важното значение на създаването в Казахстан на Банката за ядрено гориво, съвместно с Международната агенция за атомна енергия. Съвместно с МААЕ се работи по пилотен проект за автоматизиране отчитане, контрол и защита на целия цикъл на добив и обогатяване на уран. Казахстан е за равен достъп на всички заинтересовани държави към граждански ядрени технологии.

По време на същата среща на върха по ядрена сигурност бе представена глобалната инициатива на президента Назарбаев - Манифест „Светът. ХХІ век”. Манифестът съдържа главни принципи, към които трябва да се придържа световната общност, за да се избегне световния катаклизъм. Основна задача на тази инициатива – светът да получи нова насока за развитие, въз основа на всеобщата отговорност за развитие на човечеството, с цел предотвратяване на разрушителни войни и конфликти през ХХІ век.

Казахстан, изпитал върху себе си всички ужаси на ядрените опити, като една от основните задачи в своята дейност като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН през 2017-2018 година ще постави именно въпроса за неразпространение на оръжията за масово унищожаване.

От 27 до 31 август 2016 г. в столицата на Казахстан Астана ще се проведе Международен форум “Изграждане на свят свободен от ядрено оръжие”, посветен на 25-та годишнина от закриването на Семипалатинския изпитателен полигон. В Конференцията ще участват експерти, политици, дипломати, държавници, които ще обсъждат въпросите за укрепването на ядрената безопасност , за създаването на зони, свободни от ядрено оръжие, проблемите на ядрената безопасност и неразпространението на ядреното оръжие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА