27 Август, 2016 14:54 1 662 0

Тайванска делегация на посещение във Ватикана за канонизирането на Майка Тереза

  • тайван-
  • майка тереза-
  • ватикана-
  • светия престол-
  • канонизация-
  • светица-
  • чудо

Майка Тереза ще бъде канонизирана за светица на 4 септември тази година

Тайванска делегация на посещение във Ватикана за канонизирането на Майка Тереза - 1

Вицепрезидентът на Република Китай Чен Чиен-джен ще посети Ватикана следващия месец за канонизирането на Майка Тереза от Калкута, за да изрази поздравленията от името на правителството и народа на Тайван на католиците в цял свят. Това съобщиха малко по-рано тази седмица от Министерството на външните работи в страната.

Покойната Майка Тереза ще бъде обявена за светица от Римокатолическата църква на 4 септември тази година във Ватикана.

Чен, в ролята си на специален пратеник на президента Цай Ин-Уен, ще пристигне на 2 септември на шестдневно посещение. Той ще бъде придружен от съпругата си и делегация, включваща заместник – генералният секретар на Националния съвет за сигурност, министърът на външните работи и други важни политически фигури.

Това посещение е от огромно значение за официалните отношения между Светия престол и Тайван, които са дипломатически съюзници от 1942 г. насам.

„Изпращането на Чен, който е благочестив католик, е от особено значение“, зави министърът на външните работи.  През 2010 г. Чен става рицар в Рицарския орден на Божи гроб в Йерусалим, а от 2013 г. е рицар и в Папския орден на Св. Григорий Велики. Той и съпругата му са били канени няколко пъти във Ватикана от папа Франциск, папа Бенедикт XVI и папа Йоан Павел II.

По време на посещението си вицепрезидентът ще се срещне с високопоставени духовници, ще посети град Асизи – родното място на св. Франциск от Асизи и ще присъства на специална литургия за мир в централната част на града.

Родената през 1910 г. в Скопие, Майка Тереза печели Нобелова награда за мир през 1979 г. ,а през 2003 г. е обявена за блажена от папа Йоан Павел II. Папа Франциск пък на свой ред предприема действия за канонизирането й, приемайки указ, с който се признава второто й чудо, смятано за резултат от молитвите й към Бога, а именно излекуването на 35-годишен бразилец от множество мозъчни тумори. Признаването на извършено чудо е част от процедурата за канонизиране на светци в Католическата църква. Майка Тереза посещава Тайван през 1985 г. и умира на 87 години на 5 септември 1997 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА