Last news in Fakti

29 Август, 2016 09:37 2 332 0

Турция: САЩ нямат право на глас, трябва да ни дадат Гюлен

  • турция-
  • сащ-
  • бекир боздаг-
  • гюлен-
  • преврат-
  • екстрадиция

Министърът се позовава на споразумението между двете страни от 1979 година

Турция: САЩ нямат право на глас, трябва да ни дадат Гюлен - 1
Снимка: БТА/ AP

Министърът на правосъдието на Турция Бекир Боздаг заяви, че САЩ са задължени да предадат живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхулах Гюлен.

В интервю за „Хюриет“ Боздаг подчерта, че Вашингтон трябва да изпълнят задълженията си от споразумението за екстрадиция, подписано между двете страни през 1979 година.

„Има достатъчно доказателства, че Гюлен е организирал опита за преврат. Има и свидетелства на метежници, че са действали под неговите указания“, заяви правосъдният министър.

Според него случаят с Фетхулах Гюлен не е само правен, а има и политически измерения.

Бекир Боздаг заяви, че хората в Турция искат ефективна борба срещу метежниците, чийто опит за пуч бе потушен в ранните часове на 16 юли.

Факти.бг припомня, че след опита за преврат Анкара обвини Гюлен за организирането му и започна масово преследване на гюленистите в страна и чужбина. Турските власти поискаха от САЩ да им предадат проповедника.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: