Last news in Fakti

29 Август, 2016 15:32 1 410 3

САЩ: Некоординираните действия в северна Сирия помагат на ДАЕШ

  • сирия-
  • сащ-
  • ислямска държава-
  • кюрди-
  • некоординирани действия-
  • теритотии-
  • военни действия

Сирийските кюрдски милиции вече почти са се изтеглили на изток от река Ефрат

САЩ: Некоординираните действия в северна Сирия помагат на ДАЕШ - 1
Снимка АП/БТА

Некоординираните маневри в северната част на Сирия ще дадат на Ислямска държава повече пространство. Това обяви днес министерството на отбраната на САЩ, като призова Турция и сирийските опозиционни групи да спрат да се борят помежду си.

В изявлението се казва още, че САЩ за пореден път е заявил изискването си към сирийските кюрдски милиции (YPG) да преминат обратно на изток от река Ефрат. Това движение вече е започнало и "до голяма степен се е случило".

По-рано външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу призова YPG да напуснат регионите, в които турската армия започна кампания срещу Ислямска държава.

Чавушоглу заяви, че екстремистите не могат да бъдат победени само с въздушни удари и за това е започнала и сухопътната офанзивата „Ефратски щит“.

В трансграничната военна операция в Сирия - Турция и нейните съюзници от редиците на сирийските бунтовници са успели да превземат територии, контролирани от кюрдските сили. Турските власти твърдят, че тяхната цел е да изтласкат бойците на Ислямска държава и да попречат на кюрдските сили да разширят контролираните от тях територии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ****

    1 0 Отговор
    Спомням си, че като дойдоха в Сирия руснаците предложиха координация на действията. Ама не мога да си спомня кой им отказа тогава. А и вярно, тогава опозицията,умерена и не чак толкова, громеше. Но кой да помни такива работи!
  • 2 кроко

    1 0 Отговор
    Владо Каролев има един много хубав пост от началото на турската атака, описващ много добре мазалото: "....турската армия, подкрепена от САЩ, заедно с подкрепени от САЩ сирийски бунтовници навлиза в Сирия, за да се бие срещу подкрепените от САЩ кюрдски сили, като САЩ са заплашили последните, че ако тръгнат да се бият, вече няма да ги подкрепят......САЩ подкрепя и сирийските бунтовници да се сражават с Асад, но те се бият и помежду си, тъй като някои от тях са крила на Ал Кайда (въоръжените от ЦРУ са по-скоро ислямисти, докато въоръжените от Пентагона са по-скоро „нормални“). Официално, САЩ подкрепят Турция срещу Асад, но неофициално Турция използва тая подкрепа, за да се бие срещу бунтовниците и кюрдите" и т.н.
  • 3 гост

    1 0 Отговор
    Явно всеки ще гледа своя интерес обаче просто станаха прекалено много играчи в тая малка Сирия. Като май единственото дето обединява всички "умерени опозиционери" и техните поддръжници е свалянето на Асад, а основното, което обединява руснаците, Иран и още някои други е задържането му на власт. ИД е креатура на САЩ, които я създадоха и поддържаха с определена цел, и със свалянето на Асад ИД ще са изпълнили основното си предназначение, следователно повече няма да има нужда от тях. Което означава че ще бъдат ликвидирани толкова бързо, колкото и се появиха. А голяма част от така наречената умерена опозиция ще бъдат обявени за терористи, нищо че довчера западът ги нарича борци за свобода. Следователно също трябва да бъдат ликвидирани по един или друг начин, ще останат само някои дето да формират бъдещото сирийско управление - разбира се марионетно на американските господари и поддържащо техните интереси. Общо взето такъв е планът, и щеше да се получи ако руснаците не бяха се намесили така сериозно. А сега просто клането продължава без да има ясни изгледи как точно ще приключи всичко.