Last news in Fakti

30 Август, 2016 02:15 1 223 0

Данъчна война между САЩ и Европа?

  • данъчна война-
  • сащ-
  • европа

Много американски концерни икономисват от данъци в Европа. Това скоро може да приключи, но в случай на крути мерки към американските концерни от страна на Брюксел, Вашингтон вероятно ще отговори с ответни мерки, коментира германското списание „Шпигел“.

В последно време има подозрения, че представители на американския политически истаблишмънт тайно одобряват данъчните трикове, към които прибягват американските концерни. „Шпигел“ дава за пример финансовия министър на САЩ Джейкъб Лу, който е критикувал намерението на Европейската комисия да поиска със задна дата от американските концерни да внесат неплатени данъци. Според коментара на „Шпигел“ в центъра на набиращия скорост конфликт стои въпросът за това къде големите корпорации трябва да плащат данъци и в какъв размер. До сега това не е регулирано от международни правила.

Наплашените от данъчни скандали страните от Г-20 приеха в края на 2015 г. т.нар. инициатива BEPS за за противодействие на „ерозията на данъчната основа и прехвърляне на печалби”. Европейската комисия отдавна разследва дали големите данъчните облекчения за концерни като Apple, Starbucks и Amazon в определени европейски страни, не представляват неразрешена държавна помощ. Според автора на коментара Брюксел дълго е търпял факта, че в страни като Ирландия, Люксембург и Холандия американските концерни могат да получават държавни преференции. Министерството на финансите на САЩ подчертава, че с действията на Европейската комисия с помощта на BEPS подриват опитите за разработването на ясни международни правила.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА