Last news in Fakti

29 Август, 2016 22:55 2 042 0

Почина президентът на Узбекистан?

  • ислам каримов-
  • почина-
  • президент-
  • узбекистан
Почина президентът на Узбекистан? - 1
Ислам Каримов

Президентът на Узбекистан Ислам Каримов е починал, съобщава порталът "Ферган.ру". Официално потвърждение на информацията няма.

Каримов е починал на 79 г. На 27 август той е получил инсулт.  Дъщеря му Лола Каримова-Тиляева съобщи в инстаграм преди ден, че баща й е получил кръвоизлив на мозъка.

Някои руски издания съобщиха, че след смъртта на президента е бил арестуван вицепремиерът Рустам Азимов

Ислам Абдуганиевич Каримов е президент на Република Узбекистан от 1991 г.
Каримов става длъжностно лице в Комунистическата партия на Съветския съюз, ставайки първи секретар на партията в Узбекистан през 1989г. На 24 март 1990 г. той става президент на Узбекската съветска социалистическа република. Изборът на Каримов е в резултат на провала на неговия предшественик Рафик Нишанов, който не успява да потуши междуетнически сблъсъци и нестабилността в региона Ферганска. Каримов обявява Узбекистан за независима държава на 31 август 1991 г. и впоследствие печели първите президентски избори на Узбекистан на 29 декември 1991 г., с 86% от гласовете.

През 1995 година Ислам Каримов удължава мандата си до 2000г. чрез широко критикуван референдум. Преизбран е на 9 януари 2000г. с 91,9 % от гласовете на избирателите. САЩ наричат тези избори "нито свободни, нито честни и не предлагат на узбекистанския народ истински избор". Единственият опозиционен кандидат, Абдулхафиз Джалалов, открито заявява, че е влязъл в надпреварата само за да изглеждат изборите демократични и публично заявява, че е гласувал за Каримов. През 2007 година се кандидатира за трети мандат, въпреки аргументите, че той е недопустим поради ограничението от два мандата за президентски пост. На 6 ноември 2007 г., Каримов приема номинацията на Узбекистан Либерално-демократическата партия да се кандидатира за трети мандат. На 19 ноември, Централната избирателна комисия обяви одобрението на кандидатурата на Каримов- решение, което противниците на Каримов считат за незаконно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА