Last news in Fakti

26 Септември, 2016 20:01 1 990 6

Дебитни карти за бежанците в Турция

  • бежанци-
  • турция-
  • дебитни карти-
  • европейски съюз

Планът е част от споразумението ЕС-Турция за спиране на мигрантския наплив към Европа

Дебитни карти за бежанците в Турция - 1
Снимка: БТА/АР

ЕС стартира проект за подпомагане на най-уязвимите бежанци в Турция, предаде Асошиейтед прес. Планът на стойност 348 милиона евро е част от споразумението ЕС-Анкара за спиране на мигрантския наплив към Европа. В момента в южната ни съседка живеят около 3 милиона сирийски бежанци.

В рамките на проекта до един милион бежанци, живеещи извън бежанските лагери, ще получат дебитни карти. Те ще им дадат възможност да си купуват храна, да плащат разходи за жилище, образование и други нужди. Картите ще бъдат зареждани всеки месец, като внасяните в тях суми ще зависят от броя на членовете на семействата и техните нужди.

Еврокомисарят по хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис заяви, че програмата е доказателство за ангажимента на ЕС да помогне на Турция да посрещне предизвикателството, създадено от бежанската криза. По думите му проектът е ясен пример за силното партньорство на Брюксел и Анкара в намиране заедно на нови пътища за справяне с новите хуманитарните предизвикателства. 

Хуманитарният проект ще се администрира от Световната програма по прехраната с помощта на турския Червен полумесец, турската Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации и турското министерство за семейството и социалната политика.

Дебитни карти за бежанците в Турция

Хуманитарната програма е част от споразумението ЕС-Турция, предвиждащо предоставяне на общо 3 милиарда евро на Анкара през 2016 и 2017 г. за подпомагане на страната за справяне с разходите за сирийските бежанци. Брюксел се съгласи също да ускори преговорите за членство на Турция и да въведе визова либерализация за турските граждани при пътувания в Шенгенското пространство в замяна на сътрудничество от страна на Анкара за спиране на мигрантския поток към Стария континент. Но плановете за отмяна на визовите ограничения срещат пречки заради отказа на Турция да изпълни искането на ЕС да смекчи антитерористичните си закони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Поредната глупост на баба Меркел и останалата некомпетентна сбирщина в Брюксел.
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Това, в комбинация с отворените граници на Турция и останаите страни в ЕС освен, че няма да ги спре дори ще има и обратен ефект, ще ги насърчи. Това, което ще ги спре са гранични войски с нужните законови правомощия и инженерен батальон, който да изгражда и поддържа ограда, а и стена на местата, на които е необходимо
  • 3 кроко

    0 0 Отговор
    Значи САЩ поканили ИДИЛ на живо изпълнение, турците смучели сирийски петрол, а Европа плаща сметката. Много хитро!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 дедо Моше

    0 0 Отговор
    Бежанците са част от плана за редуциране на населението и унищожаването на Европа. Дебитните карти прикриват откъде идват парите.
  • 6 Abcdefgh

    0 0 Отговор
    Само че управляващите не са попитали обикновените европейски граждани, дали са съгласни с техни пари да се хранят някакви арабески. В Европа има също бедни хора.
Новини по държави: