Last news in Fakti

30 Септември, 2016 08:57 2 675 13

Съветът за сигурност на ООН: Бокова остава кандидат

  • ирина бокова-
  • оон-
  • кристалина георгиева

Кристалина Георгиева ще бъде изслушана на 3 октомври, съобщи председателят на Общото събрание на ООН

Съветът за сигурност на ООН: Бокова остава кандидат - 1
Снимка: АП/БТА

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова остава в списъка на кандидатите за поста генерален секретар на ООН, въпреки решението на българското правителство да предложи нов кандидат в лицето на европейския комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева.

Това съобщи новозеландският дипломат Джерард ван Бохемен, председателстващ Съвета за сигурност на ООН през септември. Според него възникналата ситуация е обсъдена на закрито заседание на Съвета за сигурност.

"Хората искаха да знаят дали България ще има един, или двама кандидати. Оказва се, че има един кандидат, официално подкрепен от българското правителство, и още един, който остава в надпреварата", каза Ван Бохемен, добавяйки, че нито един от членовете на Съвета за сигурност не възразява срещу това, след като са получили необходимите разяснения.

Така Ирина Бокова продължава да участва в избора на генералния секретар на ООН в лично качество, уточнява Нова телевизия.

"Аз не съм експерт в тази област, но юридическата консултация, която получихме, беше, че след като страната е издигнала един кандидат, той сам решава дали да продължи да участва в състезанието. Това означава, че страната не може да го отзове, ако той сам не пожелае", отбеляза дипломатът.

Решението си да замени своя кандидат за поста генерален секретар на ООН българското правителство обяви на 28 септември. Както заяви министър на външните работи Даниел Митов, Бокова трябва да анализира създалата се ситуацията и да направи оценка на своето участие в това състезание. Самата Бокова обяви намерението си да продължи борбата.

"Благодаря на всички, които ме подкрепят и напълно заангажирана съм да продължа участието си в състезанието за следващ генерален секретар", написа Бокова в Тwitter.

Междувременно Русия блокира новата номинация на България за главен секретар на ООН. Руската страна е поискала разяснение от България за писмото, с което страната ни номинира Кристалина Георгиева, съобщи електронното издание UN-report.

Поискано е пояснение на използвания израз "единственият кандидат на България". На практика Русия временно е спряла разпространението на писмото с номинацията. Това означава, че Кристалина Георгиева не може да бъде изслушана от ООН. UN-report съобщи, че и Венецуела и Уругвай също са поискали обяснение по същия въпрос.

В същото време председателят на Общото събрание Питър Томсън заяви, че Кристалина Георгиева ще бъде изслушана в понеделник, 3 октомври. Изслушването ще започне в 20.00 ч. българско време. Георгиева „ще бъде третиран на равни начала с останалите претенденти”, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хах

    0 0 Отговор
    А вие виждали ли сте комунист да пуска лесно властта ?

    Коментиран от #3

  • 2 бг идиотизъм

    0 0 Отговор
    Поредната излагация на "тиквоча и сие", ама ние сме свикнали де. Поне ще влезем в историята като страната с двама кандидати за генерален секретар на ООН. Чисто визуално Бокова има добро излъчване и някаква осанка, а Георгиева мяза на силно НЕкорумпирана нагла кметица тарикатка в малко градче или село. И ако е вярно, че лицето на човека отразява същността и характера му и сами можем да си направим съответния извод.
  • 3 Д'Мин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "хах":

    Не, те още я държат.
  • 4 Киро

    0 0 Отговор
    щерка на убиецът няма да се махне сама, докато не я изхвърлят със ШУТ!

    Само вижте кои я подкрепят - Русия, Венецуела и тн. Чия ли подлога е или това е риторичен въпрос?!?

    Да, България се изложи, че изобщо подкрепи кандидатурата на това нагло същество Бокова - Крюела Девил!

    А за оня от коментар 2 - Кристалина е светлинни класи над приличащата на Бокова, а над теб пък да не говорим!

    Коментиран от #5

  • 5 кирчу

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    кирчо кирчо чок паръ заработи ва брат
  • 6 реформатор на деформаторите

    0 0 Отговор
    Кандидатурата на Кри сталин@а Георгиева беше спряна от Русия ,Аржентина , Уругвай ,Малайзия, Венецуела ... за допълнителни разяснения. Постоянния представител на Украйна заяви , че е твърде закъсняла!Всичко това на чист български значи, че българските номи нации отпаднаха! И всичко това заради американо костовата поръчка и уникалната простотия на един българин , най-мал кото за това че ги послуша!!!Господи ,просветли българите и ги прати на РЕФЕРЕНДУМА,нуждаем се от пречистване!!!!

    Коментиран от #7

  • 7 Киро

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "реформатор на деформаторите":

    Имаш грешка, кандидатурата на Кристалина НЕ Е спирана от Аржентина или Малайзия, а от Русия и комунистическата дупка Венецуела.

    А Бокова беше ясно, че няма да бъде избрано!
    Не може в най-чистата световна организация да влезе това нагло чедо на убиец и подлога на Масква! Просто белите държави няма да го допуснат!

    И да не стане Кристалина - много важно! Важното е този пост да бъде зает от най-достойният кандидат, без значение от коя държава е и какъв му е полът! А Крюела Девил е мноооого далече от определението "достоен".

    Коментиран от #8, #10

  • 8 кирчо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Киро":

    кирчо к.рчо па заработи некоя кинта ва брат
  • 9 опълченеца

    1 0 Отговор
    За тези, който не са разбрали - Билденбергите вече не командват парада, а горката Кристалинка е техен кандидат и те горкичките се мъчат вече 5 месеца да я пробутат. Тиквата беше между чука и наковалнята. нареждат му и от двете страни, но той милия още не може да вдяне на кого да заложи. Е вече има формален повод, но за съжаление стана за смях в международен план. Те си го знаят горкия колко и какво може и не го вземат на сериозно :)
  • 10 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Киро":

    Кире, Иван, драган, Мартин и въобще свякаквите никове, които ползва едно евтино тролче платено: ограничи си коментарите до пантерите през ВСВ и евентуално, пантерите по чалга дискотеките! За друго не ставаш, дай поне малко смях да си правим с теб.
  • 11 БайХой

    1 0 Отговор
    Вече е ясно че не искат български представител... Що се пънете като малоумни?!
  • 12 Я да си

    0 1 Отговор
    А стига с таа Бокова че вм става лошо вече, родът Бокови е проклет и няма място на световната сцена, нямат нужните морални и душевни качества
  • 13 Д'Мин

    1 0 Отговор
    Един комунист се репчи на друг комунист, кой е по-голям демократ! А отстрани ББ като бивш член на партията им обяснява, че нЕма нужда да се напъват, щото ще е квото каже Козяк!