Last news in Fakti

1 Октомври, 2016 03:15 3 004 3

Защо времето върви напред, а не назад? (Видео)

  • време-
  • пътуване във времето-
  • назад във времето-
  • физика-
  • закон за ентропията-
  • втори закон на термодинамиката

Оказва се, че това е по-сложно, отколкото сме предполагали

Защо времето върви напред, а не назад? (Видео) - 1

Защо времето върви напред, а не назад? Това може да изглежда като доста прост въпрос, но всъщност е много сложен. Физикът Шон Карл обяснява идеята в нов видеоклип за "Минута физика".

Повечето от законите на физиката, като гравитацията и квантовата механика, са симетрични по отношение на времето, което означава, че няма значение дали времето се движи напред или назад. Ако времето върви на заден ход, всички закони на физиката ще работят по същия начин, по който и когато времето върви напред.

Това е, всички закони остават непроменени, с изключение на един. Вторият закон на термодинамиката известен още като „Закон за ентропията“ предполага една посока. Вторият закон гласи, че с течение на времето, всичко се движи от състояние на ред към хаос. Това е единственият физически закон, който не може да се върне назад.

Вторият закон на термодинамиката е причината да можете са смесвате различни неща, но да не можете да ги разделяте, като кафето и сметаната например. Когато не са смесени, те са в състояние на ред. Смесвайки ги обаче, ние ги поставяме в състояние на хаос. Вторият закон на термодинамиката гласи, че без значение колко усърдно се опитвате, не можете да разделите кафето и да върнете сметаната обратно с бутилката.

Вторият закон на термодинамиката е причината, поради която не можем да се върнем в миналото.

Вселената, като чашата с чисто кафе, е започнала своето съществуване в изключително подредено състояние. С течение на времето, Вселената започнала да се смесва и придобила много по-разбъркан вид, точно както се случва при примера с кафето. Връщането назад във времето означава да се опитаме да разделим нещата, а това не може да бъде направено. Вселената не може да бъде разделена.

Какво означава това? В крайна сметка, времето съществува само защото Големия взрив е създал Вселена, която се е възникнала в ред. Ако Вселената е била хаотична от самото начало, то не би имало какво да се смесва и времето нямаше да съществува. Това също така означава, че някой ден в далечното бъдеще, след като всичко във Вселената бъде смесено и разбъркано, времето ще изчезне напълно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Това за посоката на времето е много тъп въпрос.Това е все едно човек да разсъждава седейки в автобуса дали се движи напред или назад в съответствие с това ДАЛИ Е СЕДНАЛ С ЛИЦЕ ПО ПОСОКАТА НА ДВИЖЕНИЕ ИЛИ С ГРЪБ.
  • 2 Ганчо

    1 0 Отговор
    Във Вселената няма време. Време има само на Земята, щото е измислено от хората.

    Коментиран от #3

  • 3 2 клас и половина

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ганчо":

    Именно, Не мога да ги разбера тези мечтатели с тяхните "машини за пътуване назад във времето". Пътуване във времето е възможно само в бъдещето, на теория. Но това не е точно пътуване, а по-скоро спиране на процесите в тялото, един вид "замразяване". Ако въобще някога създадат такъв обект с огромна скорост и измислят начин как да не се изпариш.
    Време няма, това е величина за измерване на промените в пространството.