Last news in Fakti

30 Септември, 2016 19:16 2 197 6

Гърция си иска обратно религиозни ценности

  • гърция-
  • българия-
  • религиозни ценности-
  • богородица икосифиниса-
  • манастир

Ценностите са взети от българските войски през 1917 г.

Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос заяви, че е крайно време България да върне на страната му религиозни ценности, откраднати от манастира Богородица Икосифиниса преди почти век. Държавният глава обяви претенциите си по време на реч в село Доксат по повод сраженията с българските войски на 29 септември 1941 г.

Подобен призив отправи Теренс Квик - високопоставен член на правителството в Атина, който също присъства на събитието. „Това ще бъде само малка компенсация за понесените беди от гръцкото население по време на войната“, заяви Квик.

Гръцката страна постоянно повдига въпроса за връщането на ценностите, взети от българските войски през 1917 г. В онези времена родни учени, начело с Богдан Филов, донесли в София много ценни предмети от манастира, включително икони, мощи и ръкописи. Всички те се съхранявали в секретен фонд и според клаузите в Ньойския договор трябвало да бъдат върнати на Атина.

Въпросът беше повдигнат и от Вселенския патриарх Вартоломей по време на визитата му в София през миналата есен. Това предизвика силна негативна реакция в българското общество


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 до го духат

    1 0 Отговор
    Много искат!
  • 2 ЛОМ

    1 0 Отговор
    а не искат ли да се преразгледа историята , тогава какво ще искат , тези неща са български
  • 3 добреее

    1 0 Отговор
    няма проблем, даваме им китайски икони, взимаме серес и каваа!
  • 4 Де юре

    1 0 Отговор
    Като ни върнат Беломорска Тракия.
  • 5 Gost

    0 0 Отговор
    Tezi religiozni cenosti prinadlejatna balgarskotonaselenie koeto bideili likvidirvano ili progonvanoili elinizirano sas silovi i ikonomicheski metodi stavàduma za Iztochnata chast na oblastaMakedonia chieto nasesenie ne ebilo predmet naobrabotka ot sarbite ise esamoopredeljlo kato balgarsko kakvoto vsaschnost e
  • 6 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    гърция не може да признава частично балканската история ,през лятото на 1913 година гръцката армия извършва геноцид над българското население от солун до българската граница разрушени са стотици села избити и прогонени са десетки хиляди българи,след настаняване на гръцката държава в беломоритео и македония процесите на обезбългаряване продължават и до днес,така че историята трябва да се помни ,но каквато е .друг е въпроса че въпросните ценности никога не са били гръцка собственост,а такава на манастирите в които основна част от миряните тогава са били българи ,а впоследствие миряните са изгонени в българия ,а с тях са си тръгнали и голяма част от манастирските икони и утвар!
Новини по държави: