30 Септември, 2016 19:50 1 130 0

Посланикът ни в Белград разговаря с Ивица Дачич

  • българи-
  • учебници-
  • сърбия-
  • ивица дачич-
  • радко влайков
Посланикът ни в Белград разговаря с Ивица Дачич - 1

На церемония в Министерството на външните работи на Република Сърбия заместник министър-председателят и министър на външните работи Ивица Дачич предаде на извънредния и пълномощен посланик на Република България Радко Влайков по един екземпляр от първите 12 учебника, преведени и отпечатани за нуждите на Българското национално малцинство (БНМ) в Сърбия. Това са първите от 30 години насам учебници на български език, които сръбското правителство издава за нуждите на БНМ.

Ивица Дачич оцени този акт като доказателство за стремежа на своето правителство да подобри положението и правата на националните малцинства в Република Сърбия.  Сръбският външен министър се ангажира, че през настоящата учебна година ще бъдат осигурени и останалите учебници за основното и средното образование на нашите сънародници в Република Сърбия.

Посланик Радко Влайков отбеляза, че от учебната 1984-1985 г. насам това са първите издадени учебници за Българското национално малцинство. Това е важна първа стъпка към решаване на целия комплекс от въпроси, свързани с реализирането на правата на българското национално малцинство в Сърбия. В тази връзка посланик Влайков напомни за българската подкрепа за отварянето на глави 23 и 24 в преговорния процес за присъединяване на Република Сърбия към ЕС.

В хода на разговора двамата събеседници обсъдиха актуалното състояние на двустранните отношения и възможностите за неговото интензифициране в различни области от взаимен интерес като енергетика, външноикономически връзки, миграция, сигурност. Министър Ивица Дачич благодари за последователната и принципна подкрепа, която България оказва на Сърбия в хода на нейната европейска интеграция. Посланик Радко Влайков подчерта и готовността на нашата страна да споделя своя опит и експертиза в преговорния процес на  Република Сърбия.

Българският посланик предаде покана от министър Даниел Митов към министър Ивица Дачич да направи официално посещение в България преди края на 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: