1 Октомври, 2016 12:42 1 454 1

Американка подаде иск срещу Саудитска Арабия заради 11-ти септември

  • ал кайда-
  • саудитска арабия-
  • терор-
  • съдебен иск-
  • 11-ти септември-
  • барак обама

Стефани Рос де Симон обвинява властите в Рияд, че са подкрепяли "Ал Кайда"

Американка подаде първия съдебен иск срещу Саудитска Арабия въз основа на одобрения от Конгреса на САЩ закон, даващ право на семействата на жертвите на терористичните актове на 11 септември 2001 г. да съдят Рияд, предаде ТАСС. 

Съпругът на Стефани Рос де Симон е бил офицер от военноморските сили на САЩ. Той загива при разбиването на един от самолетите на терористите в сградата на Пентагона.

Стефани подаде иска си в градски съд на Вашингтон. В него тя обвинява властите в Саудитска Арабия, че са оказвали подкрепа на терористичната мрежа "Ал Кайда" и нейния ликвидиран по-късно главатар Осама бин Ладен. Според нея това ги прави причастни към гибелта на съпруга й. Жената иска парична компенсация, чийто размер не се разкрива.

Искът е подаден и от името на дъщерята на двамата. Жената е била бременна, когато мъжът й загинал при атентата.

В сряда двете палати на Конгреса одобриха закона, като преодоляха наложеното от президента Барак Обама вето върху него. Това става за първи път по време на президентството му. В писмо до законодателите държавният глава предупреди, че преодоляването на ветото "може да има разрушителни" последствия за Пентагона и за разположените зад граница американски военнослужещи. По думите му последните могат да станат обекти на подобни искове. 

Саудитска Арабия също положи големи усилия да не допусне приемането на опасния за нея закон. От Рияд заплашиха да разпродадат активите си в САЩ, възлизащи на стотици милиарди долари. Мярката е, за да не се допусне тяхното блокиране в случай на решение на американските съдилища по искове на местни граждани. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Картър

    1 0 Отговор
    Време беше! Ама така да ги осъдят, че в арабелията да остане само пясъкът!