2 Октомври, 2016 15:42 2 811 0

Арестуваха брата на Фетхуллах Гюлен

  • фетхуллах гюлен-
  • преврат-
  • турция-
  • брат-
  • арест-
  • кутбеттин

Той е обвинен, че е член на терористична организация

Арестуваха брата на Фетхуллах Гюлен - 1
Снимка: БТА/ AP

В Турция бе арестуван Кутбеттин Гюлен – брат на сочения за организатор на опита за военен преврат Фетхуллах Гюлен, съобщи „Йени шафак“.

Той е първият близък родственик на живеещия в Пенсилвания проповедник, хванат от силите за сигурност. Операцията е била проведена в западния турски вилает Измир.

Според турските медии Фетхуллах Гюлен има петима братя – Сейфуллах и Хасби, които са починали, и Месих, Салих и Кутбеттин – както и две сестри, чието местоположение не е известно.

Проповедникът категорично отрече твърденията на турските власти, че е организирал опита за военен пуч, и заяви, че президентът Реджеп Ердоган страда от „психическо разстройство“.

След опита за преврат силите за сигурност започнаха масово преследване на гюленистите в страната и чужбина. Анкара поиска от Вашингтон екстрадицията на Гюлен, но към момента няма положителен отговор.

Близо 240 души загинаха в нощта на метежа, след който бе обявено извънредно положение в южната ни съседка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: