3 Октомври, 2016 08:06 1 383 0

Колумбия отхвърли мира с ФАРК

  • колумбия-
  • референдум-
  • фарк

Изненадващи резултати на местния референдум

Гражданите на Колумбия отхвърлиха мирното споразумение с групировката ФАРК, съобщи Би Би Си.

Това стана на референдум, в който 50.24% от гражданите гласуваха срещу споразумението. Сделката беше договорена през миналата седмица след близо 4-годишни преговори между президента Хуан Мануел Сантос и лидерът на ФАРК Тимолеон Хименес – Тимоченко.

Споразумението обаче трябваше да бъде одобрено от гражданите, за да влезе в сила.

Президентът Сантос заяви, че приема резултатите от референдума. Той обаче подчерта, че ще продължи да работи за постигането на мир. Според него сегашното примирие остава в сила, като той ще пътува до Куба, за да обсъди по-нататъшни действия с лидерите на ФАРК.

„Няма да се предам. Ще продължа да търся мир до последния ден от своя мандат, защото само така ще оставим по-добра страна за своите деца“, заяви Хименес.

Споразумението трябваше да сложи край на 52-годишния конфликт между лявата групировка и колумбийското правителство. От ФАРК се съгласиха да оставят оръжието и да се включат в политическия процес в страната. Примирието обаче срещна много критици, като в САЩ все още възприемат групата като терористична организация.

В референдума са гласували 13 млн. души. Разликата между двата лагера е 63 000 гласа. Противниците на споразумението настояват за промени в него.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА